ЕКОЛОШКИ ИНЦИДЕНТ Пукао бедем, јаловиште код Лепосавића излило се у Ибар! (видео)

Део јаловишта у Лепосавићу у раним поподневним сатима обрушио се у реку Ибар. У питању је индустријско јаловиште комбината Трепча, и то је део проблема на који годинама указују и мештани и стручњаци.

Из Трепче, међутим, поручују да је проблем већ саниран, подсећајући на поплаве у овом крају претходних дана. За дугорочно решење већ је урађен пројекат – затварање старог и отварање новог.

Према сведочењу мештана који живе у близини овог индустријског отпада, у раним поподневним сатима, пукао је привремени земљани бедем око јаловишта.

“Чули смо јаку хуку данас негде у рано поподне. Уплашили смо се сви, јер је баш била јака хука и изашли смо. Изашла је вода”, сведочи за КоССев Златко Секулић, чија се кућа налази са друге стране реке Ибар.

Одмах је дотеран камион са гумама, које уз песак, како су мештани, који су се окупили и разумели, треба да послужи као привремено решење. На терен су, како даље сведоче грађани Лепосавића са којима смо разговарали, изашли представници локалне самоуправе, укључујући и инспектора за заштиту животне средине.

Директор Трепче Јован Димкић каже да су и Трепчини радници такође одмах изашли на терен. У питању је, каже, мањи акцидент и он је већ саниран са новим, како објашњава, адекватним бедемом.

“Знате да су биле поплаве и у лепосавићком крају. Наишла је вода. Ништа катастрофално, ништа страшно. До сутра имамо цело решење, већ је санирано”, казао је за КоССев.

Мештани са друге стране кажу да их не изненађује то што се део јаловишта “сручио” у Ибар. Исто потврђују и експерти.

Отпадне воде са јаловишта које се налази на колико стотина метара од самог центра Лепосавића још од раније се испуштају у реку Ибар. Спирају их снег и киша и оне одлазе рекама.

Мештанин Златко Секулић сада каже да је сада у питању “чист еколошки акцидент” који Ибром “иде ка Краљеву”, али да лети за њих највећи проблем представља када дувају ветрови, који подижу јаловишну прашину и наносе је на њихова домаћинства и оранице.

“И ми смо директно угрожени. Има нас око стотињак домаћинстава. Говорили смо и упозоравали, и онај меморандум што смо потписали са општином да ће решење да се пронађе, пао је у воду. Јутрос смо хтели да блокирамо и улаз у фабрику”.

Градоначелник Зоран Тодић који је био данас на овом месту, није се до објављивања вести јављао на позиве КоССева.

Директор Трепче Јован Димкић са друге стране објашњава да јаловиште мора да буде у близини флотације у којој се врши експлоатација руде. Иако тешка индустрија није популарна, многе породице из лепосавићког краја се издржавају управо радом у овом комбинату, такође их подсећа.

Из Трепче су раније предлагали систем орошавања чиме би се лети ублажило расипање прашине, али сада Димкић наводи да ће постојеће јаловиште бити за пар година затворено.

“Ми имамо урађен пројекат за ново јаловиште, а ово ће бити затворено за оптимално 3,5 године, најкасније ту до четири-пет година”, казао је он, додајући да ће и ново јаловиште бити припремљено у близини где се иначе врши експлоатација руда.

КоССев

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Како су комунисти мењали границу Косова после 1945.

Како су комунисти мењали границу Косова после 1945.

Како су кроз најновију историју преговарачи и комунисти мењали границу Косова. Ни у једном историјском …

Вучићева издајничка фукара наставља да разбија српску државу и уништава српски народ

Вучићева издајничка фукара наставља да разбија српску државу и уништава српски народ

Српска листа донела је данас одлуку да учествује на сутрашњим локалним изборима на Косову и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *