fbpx

ЕКСКЛУЗИВНО: САНУ забранила научни скуп о Косову и Метохији!

0
(0)

Округли сто под насловом ,,Економски и социјални аспекти Косовско – Метохијског проблема: корени и алтернативни исходи решавања“, званичним закључком Председништва Српске академије наука и уметности опстриран је а учешће њених чланова на њему перфидно забрањено.

Два одбора САНУ – за економске науке и за проучавање становништва,организовала су округли сто о Косову и Метохији чије је задржавање заказано за 24. октобар 2018. године али је Председништво САНУ одбило да на њему учествује на било који начин, према документо до кога су дошле КМ Новине.

Ово је, у најмању руку, чудна и ретка појава цензуре у оквиру САНУ каже за КМ Новине инициајтор и организатор овог округлог стола, академик Часлав Оцић.

Закључак Председништва САНУ до кога су дошле КМ Новине

Никаквих пропуста у процедури, а ни у организацији, округлог стола о КиМ планираног за 24. октобар у организацији Одбора за економске науке и Академијског одбора за проучавање становништва није било.Досад сам, у последњих петнаестак година, као председник тих одбора организовао десетак трибина и округлих столова на којима су учествовали и страни, не само домаћи научници и никаквих проблема није било.

Пре месец дана најавио сам овај скуп и замолио техничку секретарицу одбора да резервише салу за одржавање скупа, што је она и учинила. Пре отприлике три недеље она је упутила позив, с образложењем теме скупа, члановима оба одбора да учествују у раду округлог стола, да до 5. октобра пријаве наслов свог саопштења, а да до 15. октобра доставе сажетак свог излагања. Досад је стигло двадесетак пријава, односно сажетака.  И пријава теме и сажетак учесници скупа достављали су и техничкој секретарици и председнику одбора. Дакле, ништа тајанствено, ништа у потаји, све транспарентно. Нико из врховништва САНУ до јуче није имао никакву примедбу на процедуру, нити ме је на неке пропусте упозоравао нити најављивао разговор на ту тему„, наводи академик Оцић за КМ новине.

Он је убеђен да је наводно питање процедуре само маска иза које се крије сплет личних и дневно политичких интереса.

др Часлав Оцић / Фото: Печат

Главни разлог за забрану је тема скупа – Косово и Метохија. Не знам да ли по сопственом убеђењу о штетности (по кога!?) тог округлог стола или по нечијем налогу, налогу неких Србима ненаклоњених моћника, председник САНУ академик Владимир С. Костић забранио је скуп. До овог тренутка нисам добио одговор од њега на ком Председништву под којом тачком дневног реда и ког датума је та одлука донета, тако да постоји основана сумња да Председништво није ни заседало а ни разаматрало питање одржавања поменутог скупа, већ да је то израз Председникове самовоље, да не помињем злоупотребу службеног положаја. Ако у међувремену добијем доказе да је седница Председништва одржана и да је одлуку донело Председништво, а не Председник, доставићу вам их уз дужно извињење вама и Председнику због неоснованог сумњичења невиних људи“ рекао је Оцић али до овог тренутка таква потврда није стигла у нашу редакцију.

„О забринутости за научни квалитет  округлог стола могло би се нашироко расправљати, али то спада у смешнију страну проблема. О том потом када се реше озбиљнији питања у вези с овим скандалом“ каже незадовољно Оцић који не одустаје од организације најављеног скупа.

И на крају, скуп ће бити одржан без обзира на покушај цензуре, 24. октобра или недељу дана касније, у просторијама САНУ или негде у близини. Пре тога ћемо одржати конференцију за штампу где ћемо подробно обавестити јавност о овом, досад незабележеном, чину цензуре“ резигнрано је закључио академик Оцић у изјави за КМ Новине.


Извор: КМ Новине 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„Отаџбина“: Докле год је Александар Вучић на власти у Србији ни Срби на КиМ ни Срби у Црној Гори неће имати никакву заштиту

4.4 (7) Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ даје пуну подршку Епископу захумско-будимском …

Истина о Трампу и Kосову – Шта крије Вучић (видео)

4.3 (6) Ово не можете да чујете у српским медијима. Истините информације о кључним догађајима. …

7 Коментара

 1. Kako je i u kom trenutku, najskuplja, najsvetija srpska rec „Kosovo“, postala zabranjena?
  I, da li smo pod pritiskom, moralno posrnuli?

 2. Mislite ANUS?
  SANU ne postoji odavno!
  Ostali samo supci!

 3. Издаја излапелих паразита. Обавезно одржати скуп у некој другој сали. Ове издајнике све послати на Теразије.

 4. neandertalac umesto da do grive uplete koscurinu nazva se kostic pa upravlja akademijom, od platonovih vremena bandom supak meraklijskom. — zapaliti krpe i isterati te ubudjale smrdljivce i lenjivce koji dzaba sirotinjski leb jedu. — sikter bando sorosovska u eu pa se tamo jaste i radite sta ocete. PU

 5. Clanovi ovog udruzenja birano negativnom selekcijom na celu sa njihovim PREDSEDNIKOM.

 6. Доктор са Чубуре

  Никада ова академија није била српска, чак ни у време Меморандума. На жалост, само још једна у низу подметнутих институција са задатком да успаваност Срба потраје до потпуног нестанка овог народа.

 7. Dok je Kostić na čelu to više neće biti SANU. Zar je moguće da su se baš svuda „uvukli“ oni koji na svaki moguć način rade u korist srpske štete ???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *