Електропривреда Црне Горе у минусу 111 милиона евра!

0
(0)

ПОСЛЕ укидања одлука о смањењу основног капитала, а на основу стања пословних књига у 2016. години, очекује се да ће Електропривреда Црне Горе (ЕПЦГ) исказати губитак од 111 милиона евра. Како је изјавио председник Одбора Директора Ђоко Копривица, Одбор би требало да предложи Скупштини да се губитак покрије делом из добити за 2015. и 2016. годину, а преостали део иде на терет капитала компаније.

– Акумулирани губитак је највећим делом резултат нове процене вредности имовине, спроведене 2010. године након уласка италијанског стратешког партнера, која није била адекватна вредности исказаној у пословним књигама. После скоро 18 месеци комуникације са КХОВ и Институтом сертификованих рачуновођа и ревизора дошли смо до тога да нам је на бази наших инпута Институт сертификованих рачуновођа и ревизора 2. фебруара ове године понудио модел по којем ревалоризационе резерве можемо употребити за покриће губитака, због чега смо и укинули одлуке из 2015. године.

Тиме се стварају предуслови да биланси за 2016. годину буду израђени на законом заснован начин, како по пропису о рачуноводству и ревизији, тако и по међународном рачуноводственом стандарду 16 који третира ту материју.

Како наводе у Електропривреди, корекцијом почетних стања за прошлу годину ући ће се у читаву пословну 2016. годину и сагледати пословни резултат, па би на основу тога како тренутно изгледа стање књига, на дан 31. 12. 2016. године требало да буде исказан губитак од 111 милиона евра.

ПОКРИЋЕ

– ОДБОР директора ће вероватно предложити Скупштини да усвоји одлуку по којој би се овај губитак покрио делом из акумулиране добити остварене 2015. године у вредности од око 10 милиона евра, а сматрамо да ћемо око 18 милиона евра обезбедити из 2016. На тај начин акумулирани губитак ЕПЦГ биће сведен на ниво од 80 до 82 милиона евра, а да ли ће Скупштина тај губитак покрити на терет капитала, остаје још да одлучимо – казао је Кривокапић.

ОБОРЕН РЕКОРД ПОТРОШЊЕ СТРУЈЕ

У ЦРНОЈ Гори падају рекорди у потрошњи струје. Настали су због тропским врућина, које не јењавају. Уз помоћ клима-уређаја хлади се око 200.000 гостију, колико званично борави у Црној Гори.

– У првим данима августа, оборени су дневни и недељни рекорди потрошње електричне енергије у летњим месецима откако се врше мерења. Тако је 9. августа забележена највећа дневна потрошња струје у летњим месецима, која износи 9.770 мегават-сати. Досадашња рекордна дневна потрошња струје у том периоду била је 9.290 мегават-сати и измерена је у јулу 2015. године – саопштено је из ЕПЦГ.

Највећа дневна потрошња забележена је на приморју и износи око 3.960 мегавата. Највећа дневна потрошња за Подгорицу у јулу износи око 2.860 мегавата, а у северном региону највећа дневна потрошња за јул износи око 1.960 мегавата, додаје се у саопштењу.

Према подацима из ЕПЦГ за првих девет дана августа дистрибутивна потрошњаје за 19,5 одсто већа у односу на исти период претходне године, а 9,4 одсто већа у односу на исти период 2015. године, када је регистрована историјски највећа дистрибутивна потрошња за посматрани период.

М. СЕКУЛОВИЋ, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Губици нишког аеродрома резултат републичког управљања

5 (2) Финансијски губитак аеродрома у Нишу настао је у највећој мери у четвртом кварталу …

Лоповско руковођење енергетиком значајно уназадило стандард грађана: Три пута скупља струја него повећање пензије

5 (5) Међународни монетарни фонд још увек постоји?! Сазнали смо то недавно кад нам је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend