Енглеска: Вакцинисани заражени делтом могу да имају исту количину вируса као невакцинисани
Фото: Бета/АП

Енглеска: Вакцинисани заражени делтом могу да имају исту количину вируса као невакцинисани

Чињеница да вакцинисани могу да имају високе нивое вируса у телу указује на то да они можда нису онолико заштићени од делта варијанте колико смо се надали, каже Сара Вокер са Оксфордског универзитета

Потпуно вакцинисане одрасле особе могу у телу да имају исту количину вируса као они који нису уопште вакцинисани уколико се заразе делта варијантом, показало је најновије истраживање британских научника.

Иако се показало да вакцине против ковида-19 у Великој Британији и даље пружају заштиту од хоспитализације и смрти, научници сматрају да резултати последњег истраживања указују да је постизање имунитета крда “мало вероватно”.

“Још увек не знамо колики је ниво трансмисије код људи који добију ковид-19 након што су вакцинисани – на пример, они би могли да имају више нивое вируса у краћем временском периоду”, каже Сара Вокер, стручњак за медицинску статистику и епидемиологију на Оксфордском универзитету, преноси Гардијан.

“Али, чињеница да они могу да имају високе нивое вируса у телу указује на то да људи који су вакцинисани можда нису онолико заштићени од делта варијанте колико смо се надали да ће бити”, додаје она.

Бројеви новозаражених, хоспитализација и смртних случајева су у порасту у Великој Британији.

У недељи до 18. августа, забележено је 211.238 нових случајева заразе, што је за 7,6 одсто више у поређењу са претходних седам дана.

У истом периоду, забележено је 655 смртних случајева у року од 28 дана после добијања позитивних налаза на тестирању, што је повећање од 7,9 одсто у односу на претходну недељу.

Забележен је и благи пораст броја хоспитализација – 5.623 особе су примљене у болнице између 8. и 14. августа, што је за 4,3 одсто више него у претходних седам дана.

Истраживање британских научника показало је да је ефикасност вакцина код делта варијанте опала у односу на претходно доминантну алфа варијанту.

Овом анализом није директно утврђивано да ли то значи да вакцине имају и слабију способност да спрече озбиљније обољење. Међутим, доктор Пени Вард са Кингс колеџа у Лондону каже да низак ниво хоспитализација указује да вакцине ипак донекле помажу при спречавању развоја тежих облика болести.

Током истраживања – које су предводили стручњаци са Оксфорда у сарадњи са Канцеларијом за националну статистику и Департманом за здравство и социјалну заштиту – упоређивани су резултати око 2,6 милиона узорака из носа и грла узетих од преко 384.500 одраслих особа између децембра 2020. и средине маја ове године, као и преко 811.600 резултата добијених од 358.983 одрасле особе између средине маја и 1. августа ове године, што је период доминације делта варијанте.

Закључци до којих су дошли британски научници поклапају се са онима које је прошлог месеца објавио амерички Центар за превенцију и контролу заразних болести (ЦДЦ), у чијем се извештају наводи да се због тога препоручује да људи у затвореном простору треба да носе маске без обзира на то да ли су вакцинисани.

Резултати ова два истраживања указују да вакцинисане особе и даље могу да преносе ковид другим људима, због чега је важно да се настави са поштовањем правила намењених смањењу ризика од трансмисије, каже доктор Коен Пауелс, виши истраживач на Оксфордском универзитету.

Пауелс истиче да је због оваквог потенцијала трансмисије постизање имунитета крда још мање вероватно.

Истраживачи су закључили и да, у поређењу са Оксфорд/Астра Зенека вакцином, две дозе Фајзер/Бионтека имају за око 15 одсто бољу иницијалну ефикасност против нових инфекција, али да његова заштита опада брже у поређењу са оном после две дозе Астра Зенеке.

Када се све узме у обзир, после четири до пет месеци од потпуне вакцинације било ком од те две вакцине, заштита коју оне нуде је релативно иста, каже Вокер.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 19. 8. 2021)

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Др Кон: Вакцинисани су угрожени, јер невакцинисани пуне болнице!?!

Др Кон: Вакцинисани су угрожени, јер невакцинисани пуне болнице!?!

Члан Кризног штаба Предраг Кон прокоментарисао је за ТВ Прва епидемиолошку ситуацију у Србији. „Није …

И ШТА САД? Америчка држава Вермонт са највише вакцинисаних има рекорд по броју заражених!

И ШТА САД? Америчка држава Вермонт са највише вакцинисаних има рекорд по броју заражених!

Вермонт, држава са највећом стопом вакцинације у Сједињеним Државама, доживљава пораст новозаражених вирусом корона на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *