Ердоган хоће “Турску Републику Тракију“

0
(0)

Поново је турски премијер почео да присваја делове Балкана и других држава „за себе” у оквиру неоосманске, империјалне Турске. После присвајања Косова као дела Турске, дефинисања БиХ као интересне сфере, а и Санџака у Србији, свој плен Ердоган сада види и у Грчкој, односно  у области Тракија којој припадају Солун, Комотини, Кесен где живи значајна турска мањина.

„Тракија у нашем срцу“

На посредан начин, Ердоган шаље поруку турским екстремистима у Тракији и Комотинију да ојачају своју пантурцистичку политику и јачају панисламизам.

Овакву провокативну изјаву премијер Турске је дао пре посете свог министра спољних послова Ахмета Давутоглуа Атини. Бачена је рукавица турског национализма у Грчкој као што је и саопштен став да не постоји држава Кипар. Ердоган је рекао:

„Тракија живи нашу заједничку историју у Европи. То је наш представник, део наше географије. Данас, у географском подручју Балкана, у срцу нашег односа је Тракија с Адрианопољем.“

Ердоган иницира обнову  „Турске Републике Тракије“, у средишњем Балкану, која би укључивала територије северне Грчке и јужна подручја Бугарске.

Етнички национализам и сиромаштво у Грчкој

Етнички и верски сукоби као и унутрашњи и спонозорисани тероризам и криминал који долазе из Албаније и Турске, налазе своје упориште и у паду животног стандарда грађана Грчке. Етнички национализми и екстремизми утемељују се и на бази масовног сиромашења и губитка посла. Изразито сиромаштво, ојачано верским радикализмом у Тракији подстиче турски национализам. Пре свега, реч је о неуједначености имовине и социјалним разликама између најбогатијих и најсиромашнијих, а резултат је да је Грчка тренутно на дну лествице ЕУ по распону између богатих и сиромашних. По подацима ЕЛСТАТ о „економској неједнакости“ у Грчкој, учешће 20 одсто  најбогатијег становништва је 6,6 пута веће од удела прихода најсиромашнијијих 20 одсто становништва. Процена је да у Грчкој 25 одсто домаћинстава с најнижим примањима држи 8,7 одсто укупног националног дохотка (у 2011. то је било  9,4 одсто), док су домаћинства са највишим дохотком располагала са 47 одсто од укупног националног дохотка.

Ниво економске неразвијености у Грчкој и социјалних неједнакости појачан је на северу Грчке у области северног Епира где живе Албанци као и у Тракији где живи турска мањина.   

 

Никос Арванитес, Атина

Балкан магазин

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Галијашевић: Инспиратор терористичких напада у Бечу и Паризу нису карикатуре Мухамеда већ – Ердоган

5 (5) * „Најлакше би било да најновије нападе припишемо карикатурама једног сатиричног магазина или …

Разоран земљотрес у Грчкој и Турској, цунами потопио турски град Измир (видео)

4.6 (5) Земљотрес јачине 6,7 степени по Рихтеру погодио је грчка острва и део Турске …

2 Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend