Насловна / Србија / Економија / Етихад изгубио 1,5 милијарди долара
Етихад изгубио 1,5 милијарди долара 1

Етихад изгубио 1,5 милијарди долара

Етихад је другу годину заредом забележио губитак у пословању, саопштио је челник компаније Петер Баумгартнер. Минус за 2017. износи 1,52 милијарде долара, али је за 432 милиона долара мањи него годину пре. Као главно објашњење за губитке компанија наводи пропаст инвестиција у Ер Берлин, швајцарски Дарвин ерлајнс и Алиталију, те скок цене горива, на чему су изгубили 337 милиона.

Иако се Етихад не усуђује да прогнозира када ће се вратити профитабилности, незванично предвиђају да то годинама неће бити случај.

У међувремену се појавила информација да Етихад намерава да напусти своје инвестиције у Вирџин Аустралији и индијском Џет ервејзу, али је компанија из Абу Дабија то демантовала. Етихад је сувласник још и у Ер Србији са 49 одсто сувласништва и Ер Сејшелима са 40 одсто. Сејшелска компанија је већ сведена на малену регионалну компанију са само два млазна авиона и шест турбо елисних за ултракратке релације. Ер Србија пак ужива огромне владине субвенције и исказује мали профит, док се признаје велики губитак само на линији за Њујорк.

Ипак, иако је Етихад одлучио да задржи удео у српској компанији, излази из уговора о управљању, што значи да се финансије и оперативни центар селе из Абу Дабија у Београд. Влада Србије мора да именује новог директора, пошто је крајем прошле године Дане Кондић поднео оставку у склопу одласка свих људи блиских Џејмсу Хогану, челнику Етихада који је и осмислио пропалу стратегију инвестирања у посрнуле компаније. Ер Србија нема ни председника Надзорног одбора, јер је ту функцију донедавно обављао Синиша Мали, који је у међувремену постао министар финансија, тако да су две кључне функције сада упражњене.

Љ. Ивановић – Вести

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Влада тајно поклонила 14 милиона евра Ер Србији, а сад ћути 11

Влада тајно поклонила 14 милиона евра Ер Србији, а сад ћути

Приближавање Америке Србији и Србије Америци била је једна од идеја водиља, како су то …

Ер Србији није стигао ниједан од четири нова авиона, Етихад у банкроту по Европи, а Србија...(видео) 12

Ер Србији није стигао ниједан од четири нова авиона, Етихад у банкроту по Европи, а Србија…(видео)

Ер Србија је до краја септембра ове године требало да добије два нова авиона и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *