Етингер: Трећи светски рат водиће тајне војске у интернет-простору, неће бити топова и тенкова

Етингер: Трећи светски рат водиће тајне војске у интернет-простору, неће бити топова и тенкова

* Гинтер ЕТИНГЕР је Русију, Сједињене Државе, Кину, Израел и Иран назвао највећим сајбер-силама. По његовој процени, Москва је најмоћнија на тој листи

* Навео да је Европска унија издвојила само милијарду и по евра за заштиту у сајбер простору за период од 2021. до 2027. године и прокоментарисао: „Може бити да тајне сајбер армије Москве и Пекинга дрхте од страха. Али, пре ће бити да се ваљају од смеха“

______________________________________________________

ТРЕЋИ светски рат одвијаће се без тенкова и артиљерије, а водиће га тајне војске, оценио је бивши премијер немачке савезне покрајине Баден-Виртемберг, бивши европски комесар за дигиталну економију Гинтер Етингер.

У чланку написаном за ннемачки лист Handelsblatt, Етингер је прво подсетио на неколико сајбер напада у западним земљама: хаковање рачунара Ангеле Меркел 2015. године, недавне нападе на ирски здравствени систем, Colonial Pipeline и SolarWinds у Сједињеним Државама, као и на неке владине агенције у Америци и Немачкој.

Према његовом мишљењу, можда иза тих напада стоје руски хакери и обавештајци.

„Једно је сигурно: трећи светски рат се неће одвијати на копну, на води и у ваздуху, већ практично – у сајбер простору, без тенкова и грувања топова“, написао је Етингер.

Он је Русију, Сједињене Државе, Кину и Израел, као и Иран, назвао највећим сајбер-силама.

По његовој процени, Москва је најмоћнија на тој листи.

Етингер је оценио да је за Немачку најбоље да се усредсреди на сајбер-одбрану јер је већ увелико заостала за конкурентима.

Навео је да је Европска унија издвојила само милијарду и по евра за заштиту у сајбер простору за период од 2021. до 2027. године, што је за 27 земаља чланица 230 милиона евра годишње, или мање од десет милиона евра по држави.

„Може бити да тајне сајбер армије Москве и Пекинга дрхте од страха. Али, пре ће бити да се ваљају од смеха”, закључио је Етингер.

Русија је категорично одбацивала све досадашње оптужбе да стоји иза напада на компјутерске системе других земаља.

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

"Анонимуси" прете Великој Британији

“Анонимуси” прете Великој Британији

Хакери “Анонимуса” су запретили осветом британском естаблишменту за хапшење оснивача “Викиликса” Џулијана Асанжа. “Ослободите Асанжа …

СКАНДАЛ! Вучић, Брнабић и Вулин одбили руску донацију модерних руских тенкова Србији!?

СКАНДАЛ! Вучић, Брнабић и Вулин одбили руску донацију модерних руских тенкова Србији!?

Војни синдикат Србије затражио је од Министарства одбране да објасни како ће се конкретно трошити …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *