fbpx
Насловна / Србија / ЕУ нам дефинитивно ради о глави! „Источни лук“ кроз чланицe ЕУ, мимо Србије
ЕУ нам дефинитивно ради о глави! "Источни лук" кроз чланицe ЕУ, мимо Србије 1

ЕУ нам дефинитивно ради о глави! „Источни лук“ кроз чланицe ЕУ, мимо Србије

ВЕСТ да Европска унија покушава да изгради гасовод који ће искључивати Србију заправо је пројекат „Источни лук“, који је почетком месеца Словачка предложила Русији. Овај гасовод део је старог пројекта који се на енглеском зове „Истринг“, а који је сада на „реанимацији“ услед могућности да се гради „Турски ток“. Планирана траса не укључује ниједну земљу која није чланица ЕУ, па чак ни Грчку, која је ових дана „на апаратима“ и води преговоре око останка у Унији.

Цевовод „Источни лук“ замишљен је тако да од Турске води директно у Бугарску, а затим у Румунију, Мађарску и Словачку. Пројекат је предложио словачки премијер Роберт Фицо, који је боравио у Москви почетком јуна и састао се са предсеник Руске Федерације Владимиром Путином.

– Русија чека понуду да се придружи пројекту гасовода „Источни лук“, који треба да буде повезан са „Турским током“ – рекао је уочи посете министар енергетике Александр Новак. – Предложено је од стране Словачке, која страхује да ће изгубити приходе од транзита руског гаса. Ми чекамо понуде, нисмо још добили ништа званично.

Словачка је тражила алтернативе путева гаса зато што ће, уколико нова траса не буде ишла кроз њену земљу, изгубити значајна средства од такси које сада наплаћује од гасовода преко Украјине.

ПАРАФ СА ГРЧКОМ

Руски и грчки министри финансија Александар Новак и Панајотис Лафазанис потписали су јуче меморандум о градњи продужетака гасовода „Турски ток“. Како преносе медији, Русија ће платити градњу тока, а новац ће јој Грчка касније вратити. – Наш данашњи састанак је историјски. Меморандум је израз спремности обе стране да се реализује градња јужног правца гасовода – рекао је Лафазанис.

Порука Уније да нови гасовод може да прође само кроз земље које су тренутно чланице ЕУ, у Србији је отворила бојазан – да ли ми као кандидат уопште можемо да се надамо чланству у блиској будућности.

– Ово није само економска, већ и политичка порука – каже Војислав Вулетић из Удружења за гас. – То што ЕУ жели да гасовод пролази само кроз земље које су већ у Унији, Србију и Македонију може да остави без гаса. Такође, ако се договоре са Русијим да изоставе Грчку, и то је показатељ да за „лоше земље“ нема енергента.

Питање је како ће Русија реаговати на предлог Уније да трасу помери око 500 километара даље према Бугарској, Румунији и Мађарској, а не ка Грчкој, Србији и Македонији.

 

М. Л. ЈАНКОВИЋ, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Нема започињања преговора са ЕУ: Заев поднио оставку 11

Нема започињања преговора са ЕУ: Заев поднио оставку

Премијер Сјеверне Македоније, Зоран Заев, поднио је оставку, јавља италијанска агенција АНСА позивајући се на …

Србија: Ризик од сиромаштва враћен на ниво из 2012. године 12

Србија: Ризик од сиромаштва враћен на ниво из 2012. године

У ризику од сиромаштва је 24,3 одсто људи у Србији, показала је Анкета о приходима …

3 Коментара

  1. Наши партнери и пријатељи!

  2. EU je izgradila granične prelaze prema Srbiji. U EU će biti primljena joč BiH i Crna Gora od bivše YU. Bosna će biti primljena onog momenta kada izbrišu Dejtonski sporazum i RS. Ko mi ne veruje neke ode na granicu sa BiH i pogleda prelaz. Izgrađen je sa znakom EU. Što se tiče gasovoda, kroz Srbiju neće ići, a razlog je i naš odnos prema Rusiji. Ova Vlada ga urušava isto kao i Tadićeva što ga je ponizila.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *