fbpx

ЕУ-НАТО протекторат: „БиХ и Косово легла џихадиста“

0
(0)

БиХ и Косово предњаче у регрутацији џихадиста са Балкана, који је постао један од главних области у Европи одакле се регрутују борци за Исламску државу и друге радикалне групе на Блиском истоку, пише немачки дневник „Зидојче цајтунг“.

Све већи број радикалних исламиста са Балкана одлази на Блиски исток

Лист наводи да је у ратовима на Блиском истоку погинуло више од 40 лица са Косова и више од 30-оро из БиХ, где, како пише, живи 40 одсто муслимана.

Веза са радикалним исламом у БиХ, како напомиње немачки дневник, постоји још од рата, почетком 90-тих година прошлог века, када су „долазили муслимани из целог света да би својој браћи по вери помагали у борби против Срба“.

„Исламске фондације, често са саудијским новцем, протеклих година појачано су се ангажовале у Босни. Нека села, као што је Горња Маоча, важе за исламску тврђаву“, пише „Зидојче цајтунг“.

Позивајући се на званичне процене безбедносних служби у БиХ, лист наводи да је број радикалних исламиста у БиХ пре неколико година процењен на више од 3.000 људи и да постоје индиције да је до 340 исламиста из БиХ ратовало за Исламску државу или друге радикалне групе у Сирији или Ираку.

„Зидојче цајтунг“ пише да „и на Косову, као и у другим сиромашним балканским земљама са високом стопом незапослених, расте утицај радикалних снага“ и да је, према проценама косовске безбедносне службе и америчке ЦИА, у ратовима на Блиском истоку било 150 лица.

Лист наводи да у Сирији и Ираку ратује и 140 особа из Албаније, 30 из Црне Горе и 20 из Македоније.

Према наводима овог листа, осим Балкана, за ратове на Блиском истоку регрутују се и и џихадисти из западних земаља са бројном муслиманском мањином, као што су Француска, Белгија и Енглеска.

 

Срна

фото: депо.ба

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Сећање на крваву жетву у Старом Грацку 1999.

5 (3) Чула сам да неко отвара капију и изашла напоље да видим ко је. …

Србија је сама тражила да се, уместо техничких, воде преговори о статусном решењу за Косово

5 (1) Председница Европског покрета Срба са Косова Рада Трајковић је за Данас коментарисала обновљени …

Један коментар

  1. НАТО ЈЕ ТЕ ЅЛОТВОРЕ СТВОРИЈО.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *