ЕУ окупатор: ЕУ и Приштина одлучују о Еулексу, а не Србија и УН

0
(0)

Чланице Европске уније ће „у тесној сарадњи с властима Косова“ одлучити о продужењу мандата Еулекса на Косову и то на темељу заједничке оцене ситуације и потреба Косова, изјавила је Маја Коцијанчич, портпаролка високе представнице ЕУ Кетрин Ештон.

Коцијанчич је навела да је ЕУ „примила на знање“ расправу у Скупштини самопрокламованог Косова о транзицији Еулекса и да је упозната „са ставовима свих оних којих се то тиче“.

„Садашњи мандат Еулекса ће бити окончан у јуну 2014. и о будућем могућем мандату Еулекса ће одлучити државе-чланице у тесној сарадњи са властима Косова што ће бити утемељено на заједничкој оцени ситуације и даљих потреба Косова, на усаглашен и усклађен начин“, казала је Коцијанчич.

Скупштина самопрокламованог Косова је резолуцијом затражила преношење овлашћења мисије ЕУ на косовске институције јуна 2014. године. Као разлог за то Скупштина навела је незадовољство улогом Еулекса у истрагама и суђењима у случајевима ратних злочина које су, како је наведено у образложењу резолуције, починиле српске снаге, али се суди припадницима Ослободилачке војске Косова.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Александар Вулин је тим поводом изјавио да ниједан споразум о Косову не важи ако нема извршне улоге Еулекса.

Вулин је подвукао да Еулекс на Косово није дошао вољом Приштине, већ вољом Савета безбедности УН и Републике Србије, и с Косова може да оде само тако.

„Желим да упозорим и представнике институција у Приштини, али и међународну заједницу, да смо ми врло озбиљни у свом ставу да ниједан споразум не важи ако нема извршне улоге Еулекса. Померање и одлазак Еулекса би за нас значило да су споразуми ништавни и за нас би значило да они не могу да се спроведу“, указао је Вулин.

Директор Владине Канцеларије је нагласио да Србија Косово не признаје због чега Еулекс мора да постоји у покрајини.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић: Србија набавља америчко-немачку вакцину против короне

3 (2) Србија ће до марта добити 350.000 доза вакцине против вируса корона америчко-немачког произвођача …

ГОРЕ УЛИЦЕ НАПУЉА: Хиљаде устале против корона мера, жестоки сукоби са полицијом (видео)

5 (3) Око две хиљаде људи скупило се у петак увече на тргу Санта Луција …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend