Економија

Ево како ће Вучић са Западом да очерупа ЕПС

Електропривреда Србије више није јавно предузеће, него акционарско друштву у коме је једини власник Влада Републике Србије. На тај начин створени су услови за приватизацију највеће српске компаније. Под контролом Александра Вучића, продајом ЕПС-а руководиће министарка Дубравка Ђедовић, у сарадњи са норвешком консалтинг агенцијом Рyстед енергy. Потенцијални купац, америчка офшор компанија УГТ Ренеwаблес ЛЛЦ, тражи од Србије да у ЕПС уложи још 17 милијарди евра, пре него што прода све акције. Све што је до сада отео режим Српске напредне странке, а отео је све што је могао, не вреди ни пола имовине ЕПС-а.

Пише: Предраг Поповић

Променом Статута Електропривреде Србије, Влада је постала једини власник највеће српске компаније, која управља комплетним енергетским системом државе. Трансформацијом ЕПС-а у акционарско друштво завршене су правне припреме за покретање поступка приватизације.
Ево како ће Вучић са Западом да очерупа ЕПС

Александар Вучић је реализацију плана о продаји ЕПС-а почео да реализује још 2016. године. Први задатак му је било обарање вредности тог јавног предузећа, које је процењено на 6,7 милијарди евра. Да би се то постигло, руководство ЕПС-а, на челу са вршиоцем дужности генералног директора Милорадом Грчићем, предузело је низ потеза који су довели до колапса пословног система. Нису правовремено отварани нови копови угља, није вршен ремонт машина што је довело до серије кварова, па и пожара који је уништио утоваривач плаћен 26 милиона евра, није улагано у инфраструктурну мрежу…

Таквим радом, предузеће које је некада остваривало годишњу добит од око 400 милиона евра, постало је губиташ, који је само прошле године направио дуг од милијарду евра, а још толико је потрошено на увоз електричне енергије. Када се сабере изгубљена добит и дугови, ЕПС је у последњих шест година направио осам милијарди штете.

Кад се чинило да је план успео, да је вредност ЕПС-а преполовљена, почео је рат у Украјини, који је изазвао раст цена енергената. Током 2022. године у европским државама струја је поскупела 13 пута. Раст вредности ЕПС-а смањио је простор за провизију, коју очекује Вучић. Решење је нашао у хитној трансформацији јавног предузећа у акционарско друштво, како би изабраном купцу омогућио да у неколико етапа узима преузме контролни пакет.

Ево како ће Вучић са Западом да очерупа ЕПС

Кроз то време, у следећих пет година, из државног буџета биће уложено 10 милијарди евра за опоравак енергетског сектора, а потом, у следећем петогодишњем периоду још око седам милијарди евра. Дакле, Србија ће у ЕПС додатно инвестирати још 17 милијарди евра, да би га продала за око 7 милијарди евра. Трошак ће платити грађани Србије, а профит ће поделити Вучић и нови власник ЕПС-а.

У августу 2021. године, Влада Србије је са УГТ Ренеwаблесом потписала „Споразум о стратешкој сарадњи“. Према том плану, америчка офшор компанија УГТ Ренеwаблес требало би да до септембра ове године купи пакет акција не већи од 49 одсто, и то вероватно преко још неколико повезаних фирми. Иначе, та америчка компанија, са седиштем у Мајамију, основана је пре три године у офшор зони у Делеверу, са почетним капиталом од 200 долара и са два запослена, а сада купује Електропривреду Србије.

У посао је укључена норвешка компанија Рyстад Енергy, с којом је Влада Србије прошле године склопила тајни уговор о консултантским услугама, вредан 1,5 милион евра. У преговорима је посредовала и Рита Аугестад Кнудсен, супруга Аљбина Куртија, која се налази на челу Норвешког института за међународне послове. Норвешки стручњаци из Рyстад Енергy (чија презимена су Павловић, Бајчетић, Ђурић…) направили су план за реструктуирање ЕПС-а, који је Влада Србије већ почела да примењује. На захтев „Норвежана“, Влада је одборила ЕПС-у куповину теренских возила и резервних делова за 50 милиона евра.

Вучић је припрему продаје ЕПС-а поверио Дубравки Ђедовић, новој министарки енергетике. Иако нема никаквог искуства у том сектору. Ђедовић је предлог начина трансформације правног статуса ЕПС-а објаснила применом „позитивних искустава из Норвешке“, а урадила је све супротно. Норвешком државном енергетском компанијом не руководе представници владе, него одбор директора у коме се налазе и три представника запосленик.

По новом Статуту ЕПС-а, Влада Републике Србије именује чланове Скупштине Друштва. Скупштина је једночлана, пошто се у њој налазе представници власника, а то је, засад, само Влада Србије. Очекује се да тај представник власника буде, наравно, министарка Ђедовић. Она ће изабрати седам чланова Надзорног одбора, међу којима је један представник запослених.

Надзорни одбор одређује стратегију и пословне циљеве Друштва и именује седам чланова Извршног одбора, односно извршне директоре који руководе процесом рада. Дакле, ЕПС, који је и раније био под контролом политичара из власти, сада је и званично постао партијска ћелија Српске напредне странке. И до сада су јавни конкурси за избор директора били намештени, али сада их је Влада Србије потпуно укинула, како би могла несметано да поставља своје кадрове.

Притом, ЕПС је изгубио статус јавног наручиоца, тако да законску обавезу о спровођењу јавних набавки има само у неким делатностима, док већину роба и услуга може да купује без тендера. Као акционарско друштво, ЕПС више није изложен контроли државних институција, па ни Министарства привреде. Влада Србије је, поред тога, намеравала да у Статуту као претежну делатност одреди само производњу, а не и продају електричне енергије.

Вучић је намеравао да на тај начин отвори простор за ширење пословања његових приватних сарадника, трговаца струјом, попут Вука Хамовића. Напросто, није логично да Влада, као једини власник, свом предузећу ускраћује могућност ширења пословања и остваривања веће добити. Међутим, логично је што је ту добит, која се остварује продајом електричне енергије, Вучић намерава да преусмери на своје тајкуне. У предлогу новог Статута било је предвиђено и да радници немају свог заступника у Надзорном одбору. Томе се успротивио Синдикат радника ЕПС-а, који је запретио штрајком.

„Намера Министарства енергетике да снабдевање грађана и малих купаца више не буде делатност од општег интереса, као и предлог да претежна делатност буде само производња електричне енергије, без помињања трговине електричном енергијом, која укључује и снабдевање, говори о јасној намери да се ЕПС у будућности ограничи само на производњу електричне енергије и да у потпуности зависи од трговаца електричном енергијом. Неприхватљив је и предлог да у управљању предузећем немају свог представника, што би био преседан у дугој историји ЕПС-а. Уколико се Влада и ресорно Министарство оглуше о наше захтеве, спремни смо на све видове синдикалне борбе, укључујући и генералну обуставу рада – наводи се у саопштењу Синдиката радника ЕПС-а.

Влада је попустила и пристала да и продаја струје остане забележена као једна од претежних делатности ЕПС-а. Вучић је био принуђен да привремено одустане од намере да трговину струјом пребаци на своје пословне партнере. Да је тај део плана прошао, Хамовић и остали трговци би могли да уцењују и ЕПС и потрошаче. Куповали би струју од страних произвођача и продавали је по много већим ценама. То би додатно угрозило и привреду и грађане.

– Електропривреда Србије је жила куцавица нашег енергетског система и целе привреде. Национални интерес је да буде снажна и независна и да буде покретач економског развоја. Промена правне форме ће донети ефикасније управљање, нема отуђења имовине, нити отпуштања радника, а ЕПС ће наставити да буде и снабдевач и трговац електричном енергијом. Професионализација ЕПС-а треба да омогући убрзану реализацију великог броја пројеката, који треба да ојачају производњу електричне енергије. Истовремено, трансформација ЕПС-а је и први корак реформе наших енергетских предузећа. Циљ Владе Републике Србије је јачање нашег енергетског сектора увођење професионалног менџмента, побољшање управљања и унапређења пословања – рекла је министака Ђедовић, која је учинила све што је могла како би трансформација ЕПС-а у пракси довела до сасвим супротних резултата од прокламованих.

Овакав начин промене правне форме ЕПС-а прихватио је само синдикат који је својевремено основао и финансирао Милорад Грчић. Независни синдикат, Синдикат ЕПС-а и Синдикат радника ТЕНТ-а супротставио се првом предлогу реструктуирања Електропривреде Србије. Међутим, Влада Србије ће ускоро почети да продаје акције те компаније, па ће страни партнер, уз политичку подршку извршне власти, ограничити синдикална права и спречити отпор радника који желе да заштите ЕПС. Сва искуства из процеса пљачкашке приватизације показала су да радници не могу да заштите своја права од интереса страних инвеститора. Уколико синдикати ЕПС-а хитно не предузму акцију за одбрану своје компаније, неће то моћи да ураде кад управљање преузму менаџери УГТ Ренеwаблеса.

Министарство енергетике је као један од основних циљева истакло „јачање нашег енергетског сектора“. Очигледно је да су све будуће инвестиције, 17 милијарди евра у следећих 10 година, намењене за подизање вредности ЕПС-а, који ће у међувремену, по тренутним багателним ценама, купити америчка офшор компанија иза које, како се претпоставља, стоје људи из непосредног Вучићевог окружења. Ако тај план буде до краја реализован, Србија ће остати без своје највеће компаније, а Вучић ће узети највећи плен у свом злочиначком походу на јавне ресурсе и приватну имовину грађана.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
magazin-tabloid.com

Један коментар

  1. EPS je transformisan iz Javnog u Akcionarsko društvo, I do sada javnu vlast nad EPS-om je obavljao Vučić, a u njegovo ime radilisu Zorana Mihajlović i pečenjar Milorad Grčić. Sada je organizacija unapređena. Jedini akcionar, u ime Vučića, ministarka Međedović, ni kriva ni dužna. Vrednost EPS-a je pala sa 14,1 milijardu u 2012. godine na čitavih 3,1 kmilijardu, kako bi kupci se utrkivali. Kada će biti kraj krađa u zemlji? Kada sve se ispoklanja stranim investitorima (lopovima).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!