Насловна / Свет / Америке / ФАРМАКО МАФИЈА у САД због превара на удару закона у 44 америчке савезне државе!
ФАРМАКО МАФИЈА у САД због превара на удару закона у 44 америчке савезне државе! 1

ФАРМАКО МАФИЈА у САД због превара на удару закона у 44 америчке савезне државе!

Водеће фармацеутске компаније у САД „постигле су међусобни договор и подигле цене лекова за невероватних хиљаду одсто, варајући америчке грађане у превари за коју се претпоставља да износи милијарде долара.”

Ова оптужба, која је скренула пажњу америчке јавности на пословање фармацеутских компанија, не само у САД него и целом свету, суштина је заједничке тужбе коју су против тамошњих фармацеутских фирми поднеле 44 америчке савезне државе.

На мети тужбе нашле су се водеће компаније попут „Фајзера”, „Новартиса”, „Маилана”, „Тева” и других. Како се истиче у тужби фармацеути су се међусобно договорили како би повећали цене више од 100 генеричких лекова, међу којима су и антибиотици, лекови за астму, дијабетес, рак, холестерол, контрацепцију, антидепресиви… Њихове цене су повећаване чак десет пута у периоду између 2013. и 2015. године.

„Знамо да лекови на рецепт могу бити скупи, али сада знамо да су високе цене биле делимично подстакнуте и нелегалном завером фармацеутских компанија, рекао је недавно Гурбир Гревол, државни тужитељ из Њу Џерсија.

Државни тужитељ из Конектиката, Вилијам Танг, који је после петогодишње истраге подигао заједничку тужбу, каже како је прикупљено довољно „чврстих доказа против фармацеутских компанија”.

У међувремену су се огласиле и прозване компаније, пре свега „Тева“ и „Физер“ које су демантовале наводе из тужбе, преноси Си-Ен-Ен.

Међу доказима је електронска пошта, смс поруке и транскрипти телефонских разговора, који потврђују незаконито договарање ради подизања цијена и поделе тржишта генеричких лекова.

Тужба је поднета у савезном Окружном суду у Конектикату у склопу истраге надзора цене лекова и незаконитог кршења антимонополских закона.

Према документима који су предати суду, у завери је учествовало више десетина водећих људи из тужених компанија, углавном оних одговорних за продају, маркетинг и утврђивање цене лекова.

Политика.рс

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Москва припрема одговор на распоређивања америчких ракета у Европи 11

Москва припрема одговор на распоређивања америчких ракета у Европи

Москва је почела да реализује мере као одговор на планове САД да распореде копнене ракете …

Ванредно стање због невремена у Њу Орлеансу, Тексасу и Мисисипију (видео) 12

Ванредно стање због невремена у Њу Орлеансу, Тексасу и Мисисипију (видео)

Тропска олуја са обилним кишама поплавила је бројне улице и паралисала саобраћај у Њу Орлеансу, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *