fbpx

Фармако мафија у Србији оставила хиљаде тешко оболелих без лекова!

0
(0)

Тешко оболели пацијенти, родитељи животно угрожене деце и рођаци болесника данима и недељама узалуд обилазе апотеке у Србији у потрази за спасоносним лековима, док надлежни у Министарству здравља и Републичком фонду за здравствено осигурање (РФЗО) немушто говоре како је стање под контролом!?

Поред астматичара и срчаних болесника којима је потребно уграђивање стента, и животи више хиљада пацијената оболелих од леукемије висе о концу јер им држава није на време обезбедила довољне количине лека, сазнаје “Ало!”!

Славица заборавила на децу оболелу од Батенове болести

Иако је министарка здравља Славица Ђукић Дејановић уочи обележавања Међународног дана ретких болести, 26. фебруара, обећала родитељима и деци која се боре против тешке Батенове болести да ће најкасније за 20 дана бесплатно моћи да добијају течну храну неопходну за лечење деце, то се до данас није догодило. Од почетка године, троје деце је умрло од ове болести.

– Болујем од леукемије и већ скоро месец дана јурим лек „иматиниб“ („анзовип“), који примам сваког уторка. Ако га ускоро не нађем, мораћу да прекинем терапију, што је у мом случају равно самоубиству – огорчен је Никола В. из Београда, који тврди да овог цитостатика нема ни у државним ни у приватним апотекама. Разлог за то је, како смо сазнали у РФЗО, што је уговор о набавци потписан тек јуче!

– Управо је потписан уговор о набавци лека. Очекујемо да ће све установе врло брзо бити снабдевене овим цитостатиком – истакли су у РФЗО и поручили да је до несташице појединих лекова дошло из разних разлога, од проблема са “Галеником” и “Југоремедијом” до тога да установе нису на време радиле требовања, а апотеке јавне набавке.
Троје деце умрло од Батенове болести од почетка 2013: Славица Ђукић Дејановић | Фото: Милош Перић
Троје деце умрло од Батенове болести од почетка 2013: Славица Ђукић Дејановић | Фото: Милош Перић
Што се тиче вишенедељне несташице стентова због којих су многим пацијентима одложене операције, Сања Миросављевић, ПР РФЗО, каже да ће и тај проблем бити решен, али тек следеће недеље: “Биће потписан уговор и за набавку стентова, па ће тако бити набављено 12.000 стентова. Иначе, последња набавка је била у априлу, када их је набављено 2.700.”
У Министарству здравља су кратко поручили за наш лист да се ускоро очекује и нормализовање произвиодње лекова “тиклодикс”, за спречавање згрушавања крви, као и капи за очи “хлорамфеникол”, које производи “Хемофарм”, док је “Галеника” најавила да ће лек “фарин” бити у апотекама до краја месеца. Иначе, према информацијама Министарства, ниједан други лек није дефицитаран!?

“Анзовип” – оболели од леукемије остављени на цедилу

Оболели од леукемије више од месец дана немају терапију леком „анзовип“, јер је РФЗО тек јуче потписао уговор о набавци нових количина. Из ове установе нису навели разлоге због којих су угрозили животе тешко оболелих пацијената.
Овај лек је иначе 2012. уврштен на Ц листу лекова уместо „гливека“, који је до тада коришћен. Разлог за то је била цена, јер је “гливек” коштао 2.000 евра, а “анзовип” 500 евра.

“Прилазид”, 250 мг

Такође лек који се најчешће преписује оболелима од високог крвног притиска, а несташице овог медикамента су готово уобичајена појава.

“Салофалк” – Кронова болест

Пацијенти оболели од Кронове болести или улцерозног колитиса већ извесно време не могу да нађу лек (супозиториј) „салофалк“, који се користи код хроничне и акутне упале дебелог црева.

“Ласикс” – месецима недоступан срчаним болесницима

Од када је „Југоремедија“ у стечају, овај диуретик је готово немогуће добити на рецепт. Има га и у облику ињекција у болницама, али га пацијенти добијају само у хитним случајевима. Осигураници који болују од кардиоваскуларних проблема морају да га пију свакодневно. Његова замена, коју су пацијенти приморани да купују, пет пута је скупља. Користи се код едема реналног, хепатичног и кардијалног порекла, едема у другој половини трудноће, артеријске хипертензије, хипертензивне кризе, едема мозга и плућа, едема после опекотина, а помаже и код неких облика тровања.

“Спиронолактон” – потребан хипертоничарима

Такође диуретик који помаже да се избаци вишак течности из организма и да се смањи оптерећење срца и притисак на зидове крвних судова. Потребан пацијентима са повишеним системским крвним притиском и пацијенатима који пате од стања сниженог нивоа калијума у крви.

“Хлорамфеникол”, капи за очи

Антибиотик широког спектра који делује на велики број грам-позитивних и грам-негативних бактерија. Употребљава се за лечење инфекција предњег сегмента ока изазваних бактеријама осетљивим на „хлорамфеникол“, а вишенедељну несташицу су потврдиле и апотеке у Београду.

“Аминофилин” и „дурофилин“ – Месецима недоступан астматичарима

У апотекама већ месецима влада несташица „аминофилина“ и „дурофилина“, које користе астматичари, а који углавном немају замену. Овим путем директно су оштећени пацијенти који се лече од бронхијалне астме (акутни напади и хронично стање), бронхитиса и бронхоконстрикција изазваних напором.

Стентова нема због неблаговремене набавке

Медицинско средство које се користи у интервентној кардиологији или васкуларној хирургији за лечење ануризма аорте и других болести крвних судова. У Клиничким центрима у Београду, Крагујевцу и Нишу потврдили су за да су им залихе стентова при крају и да их имају само за хитне случајеве, док се за остале пацијенте интервенције одлажу. Узрок проблема је неблаговремена набавка.

“Тиклодикс” – против тромбозе

Већ недељама пацијенти који су ризични на тромбозу, инфаркт или шлог, као и здравствене установе које га користе у превенцији код оваквих стања немају никакву залиху овог лека. Из Министарства је једини одговор поводом ово лека био – „ускоро“.

“Фарин” и „синкум 4“ – антикоагуланти тек крајем месеца?!

„Ало!“ је ове године у неколико наврата писао о несташицама овог лека, које директно угрожавају здравље осигураника који примају терапију антикоагулантима. Користи се код лечења тромбозе дубоких вена и плућне емболије. У неким случајевима се даје после инфаркта миокарда због превенције шлога или поновног инфаркта миокарда. Несташица је и „синкума 4“, који је замена за „фарин“. Из Министарства здравља га најављују тек крајем овог месеца.

 

Аутор: Р. Кантар – А. Медаковић

Ало

припрема: Србија данас

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Нарко дилер Предраг Колувија у редовном и сталном контакту са државним врхом, људима из врха МУП-а, војске…

4.3 (25) Оптужница против Предрага Kолувије, коју је KРИK јуче добио од Тужилаштва за организовани …

Скандал с народним парама: „Око соколово“ на половним возилима ГИМ-а!?

4.7 (12) Одборник Народне странке у Скупштини Београда, адвокат Милош Павловић, изјавио је данас да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *