Филм "Бој на Косову"

Филм „Бој на Косову“

0
(0)
[youtube id=“kRAIwUq9aKA“ width=“600″ height=“350″]

Бој на Косову је југословенски филм из 1989. године, који се бави Косовском битком из 1389. године. Режирао га је Здравко Шотра, а главне улоге играју: Милош ЖутићГорица ПоповићВојислав БрајовићЖарко Лаушевић,Љуба Тадић и Бранислав Лечић.

Српски кнез Лазар Хребељановић 1389. године одбија да се покори турском султану Мурату, који са великом војском надире према Србији, да би преко ње наставио да осваја Европу. Иако свестан да је слабији, без довољно опремљене војске, кнез Лазар одлучује да му се супротстави. Српски великаши су нејединствени. Већина је за борбу макар и по цену пораза, али се неки колебају. Све што је за оружје способно упућује се на КосовоБитка на Косову, 1389. године завршена је без победника – обе су војске искрвариле и посустале. Гину и Лазар и Мурат. Али ипак, бој на Косову је добијен – не за српску државу која је ускоро пала у турске руке – већ за Европу, коју је телима својих јунака спасила од првог и најјачег налета турске најезде

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Галијашевић: Израел је признањем Косова* направио огромну политичку грешку

Галијашевић: Израел је признањем Косова* направио огромну политичку грешку

5 (9) * Џевад ГАЛИЈАШЕВИЋ: Зашто је Израел признао квази државу Косово* која је настала …

Какав црни душевни вихор, Вучић је прско као лицна!

Какав црни душевни вихор, Вучић је прско као лицна!

3.4 (5) Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је јучерашњи телевизијски наступ …

Један коментар

  1. У главним улогама: Милош Жутић као Кнез Лазар Хребељановић Горица Поповић као Кнегиња Милица Хребељановић, Војислав Брајовић као Вук Бранковић, Жарко Лаушевић као Милош Обилић, Љуба Тадић као Султан Мурат I, Бранислав Лечић као Султан Бајазит I Јилдирим и Катарина Гојковић као Косовка девојка.
    У осталим улогама: Неда Арнерић као Рибарица, Тихомир Арсић као Лазар Мусић, Марко Баћовић као Јакуб Челебија, Иван Бекјарев као Парамунац, Драгомир Чумић, Бранко Цвејић као Тамнавац, Светозар Цветковић као Милан Топлица, Богдан Диклић као Левчанин, Милена Дравић као Велисава, Љиљана Газдић, Милан Гутовић као Иван Косанчић, Душан Јанићијевић као Миралем, Оливера Јежина, Ратислав Јовић као Слуга Милутин, Милутин Караџић као Стражар, Петар Краљ као Војиша, Александар Матић као Први чауш, Предраг Лаковић као Теофан, Тони Лауренчић као Стеван Мусић, Богдан Кузмановић као Други чауш, Ирфан Менсур као Макарије, Радослав Миленковић као Богоје (Мустафа), Предраг Милинковић као Трпезар, Неда Огњановић, Рајко Продановић, Миодраг Радовановић као Спиридон, Рас Растодер као Турски војник, Немања Станишић као Деспот Стефан Лазаревић, Јосиф Татић као Капиџи-Баша, Танасије Узуновић као Никола Радоња-Монах Герасим, Власта Велисављевић, Драган Вујић као Трећи чауш и Велимир Бата Живојиновић као Србин хамза.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend