Фински рецепт за корону: Нема Кризног штаба ни закључавања (видео)

5
(1)

Финска има убедљиво најнижу стопу заразе коронавирусом у Европској унији, а др Димитрије Јаковљевић, специјалиста геријатрије и палијативне медицине, који живи и ради у Хелсинкију, открио је за „Пробуди се“ како изгледа „фински рецепт“ за епидемију.

Према речима др Димитрија Јаковљевића, успех Финске у борби с короном највише се заснива на доброј и рационалној организацији здравствене службе.

“Ради се о томе да је ово систем који се заснива превасходно на примарној свеобухватној здравственој заштити и ускоро ће бити 50 година колико је тај систем у функцији. Унапређивао се. Неки ће рећи да је скуп, да је гломазан, међутим он се у протеклих двадесетак година модификовао, врло се рационализовао. Главни циљ јесте превенција оних болести које се могу превентирати. Проблем у овој земљи нису заразне болести, него незаразне… Међутим, у овом случају имамо заразну болест која има пандемијски карактер и по мени се систем врло брзо адаптирао”, објаснио је др Јаковљевић гостујући на ТВ Нова С.

Занимљиво је да Финска до краја није формирала кризни штаб нити неко друго специјално тело које ће се бавити епидемијом, нити је било мера које су подразумевале да људи буду данима затворени по кућама.

“Постепено се пооштравају мере. Једна је била до колико сати се точи алкохол, било је до 21-22 увече и то је била једна од првих мера у октобру. то практично значи да ће се тај ресторан затворити. Било је ту разних критика од стране угоститеља, међутим влада је била врло стриктна. Међутим, оно што је битно, дозвољено је окупљање 5-10 људи максимално у оним зонама у којима је опасност од ширења епидемије највећа. Продавнице и шопинг молови су отворени, нема тих ограничења, али кад уђете 90 одсто људи носи маске и држи дистанцу”, прича др Јаковљевић.

Нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

МОНАХ Дамаскин Григоријатски: Одговор Архиепископу Атинском Јерониму на позив на вакцинацију

МОНАХ Дамаскин Григоријатски: Одговор Архиепископу Атинском Јерониму на позив на вакцинацију

5 (13) Благословите. Моје поштовање, Ваше блаженство. ​ Оно што улепшава наш живот и даје …

Душан Достанић: Још један чланак о пандемији или Кораци ка нечујном укидању правне државе

Душан Достанић: Још један чланак о пандемији или Кораци ка нечујном укидању правне државе

5 (6) Све што је означено као „неподобно“ жигосано је као субверзија и угрожавање безбедности …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend