Фолићев ортак се хвали да је продао већину станова на Дорћолу, а његов пројекат НЕМА НИ ГРАЂЕВИНСКУ ДОЗВОЛУ!

0
(0)

Пријатељ градског урбанисте Милутина Фолића, инвеститор другог највећег пројекта у Београду, хвали се да је већ продао већину станова – иако пројекат „К-Дистрикт’’ нема грађевинску дозволу, нити је градња почела, преноси портал Јавно.

На Доњем Дорћолу, наспрам окретнице трамваја и београдског зоолошког врта, још се налази зграда некадашње фабрике Беко.

Објекат и простор су напуштени, из дворишта се чује само лавеж паса који одвраћа непожељне пролазнике и један грађевински контејнер у којем седи радник обезбеђења.

На том простору планирана је изградња стамбеног комплекса „К-Дистрикт’’.

Овај велики пројекат представљен је уочи локалних избора у Београду, у фебруару 2018. године.

После „Београда на води“ ово је највећи грађевински пројекат у главном граду. Иако ни шипови нису постављени, јер није издата грађевинска дозвола, пројекат се увелико рекламира, а станови који тек треба да буду изграђени су наводно планули.

Три услова су важна у сваком послу – идеја, капитал и контакти. У случају изградње „К-Дистрикта’’ сва три услова су беспрекорно увезана.

Идејни творац пројекта је Владимир Гогољев (на слици први с леве стране), успешни ИТ предузетник из Новог Сада.

Његови дугогодишњи пријатељи су градски урбаниста Милутин Фолић и београдски адвокат Игор Исаиловић, који је у важним пословима заступао министа финансија и бившег градоначелника Београда Синише Малог, док је са Аном Брнабић био сувласник фирме пре него што је она постала председница Владе Србије.

Гогољев каже да га је Фолић саветовао на којим локацијама да гради и између осталог упутио и на Доњи Дорћол, а Исаиловић га је упознао с претходним власницима простора од којих је купио парцеле за изградњу „К-Дистрикта’’.

Парцеле су десет година биле у власништву грчке компаније Ламда Девелопмент која је чак добила потребне сагласности да на том месту изгради пословно-стамбени комплекс по тадашњем пројекту архитектице Захе Хадид, али се на тој идеји стало још 2012. године.

Пословни партнери Гогољева на овом пројекту су и холандски предузетник Мено де Јонг, холандски принц Бернард од Орања, али и грађевински бизнисмен Александар Гајић, син новосадског неимара Војислава Гајића.

Ни капитал није изостао, јер су своје финансијске снаге барабар удружили Новосађани и Холанђани. Стога се не би смело рећи да је пројекат на Доњем Дорћолу само холанска инвестиција, како је то јавности предочено на презентацији пројекта.

Власник парцела на којима ће се градити „К-Дистрикт’’ је предузеће Калемегдан девелопмент чији су власници новосадски и холандски предузетници, које повезује Владимир Гогољев.

Он је најпре основао компанију у јуну 2017. године када је, како каже за БИРН, дошао на идеју да сам изгради нешто, јер није могао да пронађе довољно велики и квалитетан простор за своју ИТ фирму Леви 9, која је тада отворила канцеларије и у Београду.

Затим је неколико месеци касније пренео власништво компаније на две фирме – Рија Ре из Новог Сада и Кале БВ из Амстердама.

На тај начин Новосађани Александар Гајић, Дарја и Владимир Гогољев и холандска фирма Пиннацле постају власници компаније која ће убрзо, у новембру 2017. године, купити парцеле од Грка за 25 милиона евра.

На простору Доњег Дорћола постојаће заправо две целине. Садашња зграда Бека биће реконструисана у пословну зграду, а парцела на којој се она налази продата је компанији Ниабг гроуп за 9 милиона евра.

Тик уз Беко градиће се „К-Дистрикт’’ (модел можете видети на слици испод) који је на свечаној презентацији 2018. године представљен као пословно-стамбени комплекс.

Иако објекат још није добио грађевинску дозволу, и градња није почела, Гогољев у разговору за БИРН поносно истиче: „Па добро, ја сам продао 110 станова за нешто чега нема’’.

„Станови се продају путем сајта, по цени од око две и по хиљаде евра по квадрату… Брзо су се распродали због ниске цене квадрата и локације у центру града… Бар 50 посто је продато преко наших личних познанстава, а још немамо ни грађевинску дозволу“, каже Гогољев.

На питање новинара БИРН-а зашто им људи верују, одговара:

„Ни мени то није јасно, стварно. Ми дозвољавамо да се унапред плати само 20 посто, а често људи зарад неког мало већег попуста, дају много више. Нама паре ни не требају, пошто ми сада ни не градимо, још увек’’, каже Гогољев за БИРН.

Градски урбаниста Милутин Фолић и Владимир Гогољев су пријатељи већ десет година и по речима Гогољева „није тајна да сваки викенд седе заједно у граду“. Милутин Фолић је упознао Гогољева са моћним адвокатом Игором Исаиловићем, блиским сарадником Синише Малог и Ане Брнабић.

Исаиловић је спојио Гогољева са представницима грчких инвеститора и тада су почели преговори око куповине имовине Бека, коју Гогољев није желео да купи све док се нису решили правни проблеми у вези са парцелама.

Осим што је саветовао Гогољева где да гради, Фолић је у фебруару 2018. заједно са тадашњим градоначелником Синишом Малим и холандским инвеститором представио пројекат „К-Дистрикт’’.

Када су новинари БИРН-а кренули да истражују ко су стварни инвеститори пројекта на Доњем Дорћолу, градски урбаниста Милутин Фолић није био превише речит.

„Нама када су долазили у град представили су се Холанђани. Били су баш плави Холанђани, високи, плави, врло делују као Холанђани. Ако ви мислите да је нешто друго, ми, као Град, не улазимо у то“, казао нам је тада Фолић.

Холанђане је тада представљао Мено Де Јонг испред компаније Пиннацле, једног од сувласника Калемегдан девелопмента.

Де Јонг је скоро већ две деценије пословни партнер Владимира Гогољева, са којим управља фирмом Леви 9, која се бави рачунарским програмирањем.

Пословни партнер де Јонга у фирми Пиннацле је холандски принц Бернард де Орање и он, наводно, својим новцем учествује у изградњи „К-Дистрикта’’.

Када смо се градском урбанисти Фолићу поново јавили са новим сазнањима, остали смо без коментара на питање који је интерес Града Београда био да се хвали пројектом изградње станова, који је једна приватна компанија преузела од друге, такође приватне компаније. Коментар нисмо добили ни на констатацију да је јавности послата погрешна слика да је Град заслужан за инвестицију, а заправо су у питању лична познанства градских челника.

За разлику од других сличних пројеката – „Скyлине“, „Ада мол“ или „Метро“ – пројекат „К-Дистрикт“ није се нашао међу капиталним пројектима којима се власт хвалила на специјалним сајтовима, покренутим непосредно пред београдске изборе 2018. године нити су о њему тада говорили градски челници.

У септембру 2018. године на улицама Београда су се појавили билборди који слоганима „На корак од Калемегдана“, „У срцу градске забаве“ и „Дом поред реке“ рекламирају будући пословно-стамбени простор.

Пројекат се рекламира и у ваздуху, па оглас „К-Дистрицт, Нови живот старог Дорћола’’ путници могу да виде у сваком седишту авиона „Аир Сербиа’’, у магазину који издаје српска авио компанија.

Готово сви медији су пренели информације објављене на инфо wеб страници Града Београда, у фебруару 2018. године, у вези са изградњом комплекса.

Тадашњи градоначелник Синиша Мали, на свечаној презентацији пројекта казао је да ће он „у потпуности променити физиономију тог дела града“.

„Ту је и Сава, ту је и Дунав, ту је и Калемегдан и овај пројекат ће се потпуно уклопити у ово историјско језгро нашег града“.

План пројекта је подразумевао да се са изградњом 115.000 надземних квадрата и две подземне гараже почне током 2018. године.

Београђани су тад сазнали и да је грађевински подухват урађен у сарадњи са познатим бечким архитектом Борисом Подреком.

Подрека је на дорћолској презентацији описао пројекат као изузетно харизматичан „јер је у питању стари део града који обилује културно-историјским споменицима“.

Када смо се у октобру срели са Подреком у његовом студију у Бечу, био је веома заинтересован да прича о својим пројектима у Београду – о свим, сем о „К-Дистрикту“.

„Не желим да коментаришем овај пројекат у овом тренутку“, каже Подрека.

Калемегдан девелопмент је почетком 2018. године, након што су купили парцеле од грчке компаније Ламда Девелопмент, почео са прикупљањем сагласности и дозвола за изградњу „К-Дистрикта’’.

Градска управа усвојила је у мају 2018. Урбанистички пројекат за изградњу „К-Дистрикта“ које је израдило предузеће за архитектонско пројектовање Ангоста.

Власница овог релативно младог бироа је архитектица Ана Ускоковић, иначе сарадница архитектонског предузећа градског урбанисте Милутина Фолића и његовог брата Бранислава на неколико градских пројеката.

Идејно решење за овај пројекат урадила је консултантска фирма Машинопројект копринг, која је ангажована на већини капиталних инфраструктурних пројеката у Србији који су или у току или су планирани у будућности.

У јуну 2018. године Републички завод за заштиту споменика културе дао је сагласност за изградњу стамбено-пословног комплекса „К-Дистрикт’’, односно прописао услове под којим је градња могућа.

Локацијски услови, које је компанија Калемегдан девелопмент тражила од Министарства грађевинарства такође у јуну 2018. године, одобрени су у октобру, али је захтев за издавање грађевинске дозволе одбачен.

(извор: данас.рс)

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Отворена канцеларија америчке Финансијске корпорације за међународни развој (ДФЦ) у Београду

5 (1) Премијерка Србије Ана Брнабић и извршни директор америчке Финансијске корпорације за међународни развој …

Функционерка СНС из Аранђеловца (неки кажу Томина швалерка) НАПРЕД(Н)ОВАЛА до Kоридора!

5 (1) На свом ФБ профилу Марија Прековић, саветница председника општине Аранђеловац Бојана Радовића обзнанила …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *