ФРАНЦУСKА МИНИСТАРKА ПРЕД ВУЧИЋЕМ: Погледајте истини у очи, нема уласка у ЕУ!

0
(0)

Сасвим је јасно да нам бар до 2030. нема уласка у ЕУ, а можда и никад. Зато будућност евроинтеграција треба посматрати само јасно сагледавајући оно што губимо и добијамо од тога, пошто смо до сада углавном били на штети.

Истина, како кажу, увек заболи, нарочито она непријатна, када се изговори право у лице. Изгледа да ће ова најновија о евроинтеграцијама Србије, „француска“, бити мање болна зато што смо је, сасвим извесно, итекако били свесни.

Француској министарки за послове ЕУ Натали Лоазо зато пре треба да будемо захвални што нам је коначно отворила очи, кад већ нисмо хтели сами.

„Пошто смо ваши пријатељи, дужни смо да вам кажемо истину: садашње стање Европске уније не омогућава нова придруживања у задовољавајућим условима, како за саму ЕУ, тако и за нове државе које би јој се придружиле“, поручила нам је Лоазова, не остављајући никакву дилему о нашим евроинтеграцијама.

Време је, дакле, да сведемо досадашњи биланс и да сагледамо каква нам је перспектива даљих ЕУ интеграција и шта нам у тој ситуацији ваља чинити. Пошто нам је раније већ било предочено да најранији датум уласка Србије у ЕУ може да буде 2025. година, али да не мора да значи, прва запитаност је како тумачити изјаву француске министарке.

Научни сарадник Института за европске студије у Београду др Александар Гајићсматра да ова јавно предочена истина практично значи да је европска перспектива Србије генерално под великим знаком питања, а сасвим сигурно је да не постоји до краја 2030. године. ЕУ, како напомиње, улази у нови турбулентни период и питање је да ли ће се и на који начин трансформисати и да ли ће након тог трансформисања уопште имати капацитете да некога прима.

Гајић зато сматра да нема места даљем инсистирању на што скоријем постизању свеобухватног споразума са Приштином, који је био услов свих услова за наш улазак у ЕУ.

„Та шаргарепа коју нуди ЕУ је на дугачком штапу и нема уопште потребе да се жури са нечим таквим да би се, супротно нашим интересима, задовољиле жеље одлазеће администрације Европске комисије и Федерике Могерини, која би хтела да на крају забележи неки плус“, каже Гајић. Он уз то напомиње да би Србија исти однос требало да заузме и када су по среди и друга важна питања, какво је усаглашавање спољне политике са политиком ЕУ.

„Ако имамо рок од најмање десет година — а проширење можда и трајно буде заустављено — због чега би Србија усаглашавала политику са ЕУ, од чега може да има чисту економску штету“, реторички се пита Гајић, подсећајући да смо и до сада одбијали да се усагласимо са ЕУ по питању увођења санкција Русији. Сада када се отвара велики простор, додаје он, Србија не треба да иде исхитрено, него да покуша да уради пре свега оно што је у њеном интересу, уместо да трчи пред руду.

Саговорник указује да је управо Споразум о стабилизацији и придруживању, који смо потписали са ЕУ, најдрастичнији пример до чега доводи журба, јер је он далеко најнеповољнији такав споразум који је нека земља у процесу евроинтеграција постигла са Бриселом.

Није то, међутим, био једини штетан договор, напомиње Гајић приликом сумирања онога што је било наше постигнуће током досадашњег приближавања ЕУ.

„Генерално, све што је урађено од 2000. године јесте да је комплетан реформски процес био је условљен том европском перспективом и утопијском визијом да ће се брзим уласком у ЕУ нешто урадити. Међутим, показало се не да није био брз улазак, него да је дужи него било који други, да нисмо ни на половини тог процеса, а да смо претрпели већу штету него било ко други зато што смо исхитрено излазили у сусрет захтевима ЕУ, не водец́и рачуна о нашим реалним интересима“, критичан је научни сарадник Института за европске студије.

На питање где смо претрпели највећу штету због услова које нам је постављала ЕУ, а од чега смо имали користи, Гајић је указао на четири важна сегмента. Европска унија је у првим годинама транзиције имала нека улагања у Србију пошто је највећи проблем било наше нејако тржиште након периода санкција. Дошло је, међутим, до тога да смо отворили тржиште за страну робу која је била јефтинија и на тај начин убили део сопствене производње, а онда нестручном приватизацијом додатно дозволили да се она претвори у пљачкашку, подсетио је он.

„Са друге стране, реформа институционалног система, пре свега правосудног, није урађена квалитетно, па он у неким сегментима, након спроведених реформи, функционише чак и горе. Ту су негде и најгори резултати, као и у случају спољнополитичких притисака којима је Србија изашла у сусрет, пре свега предајом Хашком трибуналу практично свих војних или политичких руководилаца из претходног периода не би ли се отворио европски пут. То је опет било под знаком питања будући да смо видели какво је заправо право лице хашке правде“, нагласио је Гајић.

Он, ипак, највећом грешком сматра то што је решавање питања Kосова и Метохије из Уједињених нација пренето у Европску унију.

„Четврти сегмент и најпроблематичнији је жудња да се уђе у преговоре с Приштином под покровитељством ЕУ, да се напусте Уједињене нације и да се ЕУ постави као посредник где се решавање односа са Приштином постављало као неопходан предуслов за наставак евроинтеграција. Сада се показује да су то све били погрешни потези“, закључује саговорник.

Он не спори да се највећи део реформи морао спроводити, али је питање на који начин и под којим условима. Зато истиче да нам сада околности дају простор да сагледамо могуц́ности и контекст и убудуц́е много пажљивије, са неких реалполитичких позиција, видимо чему треба да тежимо, а чему не, и колико чиме добијамо, а шта губимо.

Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићев режим је младе људе довео у безнађе: Изгубљене генерације Србије

5 (2) Већина младих у Србији је у безнађу и не верује ником од политичара, …

ХИЉАДЕ ЧЕХА протестује у Прагу против корона тираније и вакцинације (видео)

5 (2) Иако је у пакету „корона мера“ дозвољено окупљање максимално 100 особа на једном …

12 Коментара

 1. Da places od smeha!
  „Zato sto sam pametan“!?

  • Dzaba je da ti placip – – ko postavim pitanje: a sta si ti radio sest godina, pa smo danas ostali potpuno sami?
   Radio si: rastakao zemlju, prodavao lopinama sve sto je moglo, a tvoji dzepovi se punili. Kad bi mogao, gace, majice sa ledja bi nam skinuo i prodao. Isto onako kako si dusu svoju prodao, ako si je ikada imao. A nisi.
   Kraj je. Znas ti, a znamo i mi, pustili su te „niz mutnu Moravu“.
   Za tebe se ne sekiram uopste, racuni puni, preliva!
   A gde cemo i sta cemo mi?

   • Ma, samo kad se setim one bedne cirkuske predstave u kojoj dve nakaze i dva pedera sidadzije sede u studiju, gleda ih pitaj Boga koliko ljudi, ona klintoris nakaza vec izjedena dobrano sidom ga tapse i maltene gladi po glavi a ovaj se zacenio, raskreveljio, samo sto se ne upiski od srece, pa se sve snebiva k’o mlada i izjave „zato sto sam pametan“!
    Na samu pomisao na tu scenu zacenim se od smeha, toliko je bedna, ljigava i jadna!

    (Te vrljavi i zvalavi nemocnik dade nasa 2 miliona ovom sidadziji i onoj potpuno psihicki poremecenoj ludaci „zato sto je pametan“!)

 2. Брука до бруке

  Одавно нам ЕУ шаље сигнале да неће да нас прими у чланство.
  Једне године су рекли да ћемо ући 2020-те, али наш паметни боље зна од њих па је тврдио да ће то бити 2017-те, да би новија верзија, кад су видели да ништа не разумемо, рекли да је то 2025-та, па кад су увидели да нам наше мудро руководство баш ништа не разуме, ето нам новог објашњења: Никад.
  Међутим, све док нам не кажу, као највећим глупацима, „нећемо вас примити никада, је*ите се“, ови наши мудраци неће прихватити, па и сада, видећете, они ће наћи „решење“ и побијаће поруке које стижу од ЕУ, па ће и даље да живе од пароле:“ЕУ нема алтернативу.Ми смо посвећени ЕУ“.Од те флоскуле и оне:“Важно је да сачувамо мир и стабилност“ они живе и пљачкају нас много година.
  Био немачки изасланик, правили се састанци,…да би на крају био закључак:“Немачка ће и даље инсистирати код Приштине да укине таксе“.Такве реченице и оне: мир и стабилност, посвећеност ЕУ слушамо више од 7 година.А привреду уништили, земљу продају странцима, плацеве поклањају, дају субвенције по 10000 евра по раднику који ће да мота каблове за 25000 динара и врши нужду у гаће.
  Као да је то неки каприц:Кад ја морам да носим пелене, носићете их и ви.
  А да дају тим истим радницима по 10000 евра, они би започени сопствени частан бизнис.Али изумитељу тих потстицаја је ваљда стало да нас толико унизи и стави до знања да нико не може бити запослен без њега лично.
  Пошто су живели и дрмали државом на основу две флоскуле, које су сада анулиране, а ништа друго паметно и корисно нису урадили, шта је логичан закључак?
  Да их више не гледамо очима ни уживо, ни на тв-у, ни радију, нигде.
  Требамо да поставимо стручне људе, родољубе, који ће да нам спашавају привреду и који неће лупати којекакве фразе, а успут се богатити и водити рачуна само о хомосексуалцима, да им нешто не зафали.

  „Мир и стабилност“ ОНИ уништавају стално потпирујући ситуацију на свим крајевима државе и Балкана.Народ су разоружали, а Шиптари нам ладно и наоружани улазе око Куршумлије и секу шуме, злостављају тамошњи народ, а ови мудри се као брину о Србима на Косову, а ни ове у Србији не бране.
  А где је њима мир и стабилност?
  Уствраи, дигли су руке од Косова и често им иду на руку више него сам Тачи и Ругова.Као да је неко генетски везан за Албанце, па им прави државу боље од њих самих.

  • Eno, custe one dve specene matore buljave histeruse, zvane djukicdejanovic i joksimovic, a i onu zadriglu smrdlju grubjesic, imaju imena k’o da su ljudi, na sva usta razvalile „kako mi i sada ne odustajemo od eurupe“!?
   Pa, da ih zalepis preko labrnje i okrenes im glave naopacke!
   Djubrad!

   • Velika bulumenta njih živi od te rečenice: posvećeni smo EU, a i od one: važan je mir i stabilnost.

    Pa danas čovek ne može na miru ni da umre, jer mora da se brine kako i koliko će ga rskomadati, iskrčmiti na delove.Pa i ako to ne učine, otkud čovek zna da neće.
    Jednostavno, ne sme ni da umre.

    Čovek danas ima gospodara i života i smrti.a pare mu oduzmu na hiljade načina.

    Uostalom, znaš ti to sve dobro.

  • Радосна вест,нисмо ни желели у ЕУ,а тако ће бити и у будућности.

 3. После битке су сви генерали паметни. Овај наш је и даље глуп али мисли да је много паметан. Чак му и његови нижерангирани ментори то јавно говоре али узалуд. Он је много паметан и то ти је. У Лази има посебно одељење за те тако паметне, само морају да му онако коњастом сашију већу кошуљицу са дугмићима позади.

  • Брука до бруке

   Са том кошуљицом са дугмићима позади, подсети ме на његову посету болници, где је прехлађен грлио и цмакао дете које је у дубокој изолацији, због хениотерапије, а све у сезони грипа, а чији поступак одмах оправдава његов министар здравља саопштивши:“Па шта?Код тог детета је исход лечења ионако неизвестан.Ко ће га сад погодити ко је ту већа будала.
   Али новинар је устврдио да овај „најпаметнији“ није знао ни мантил да обуче како треба.Сви доктори су обукли тако да заштите предњи део тела и закопчали се позади, а он обукао као наопако и још се није закопчао.
   Очигледни се плаши мантила који се закопчава позади, за којег ваљда зна да му следује.

   • Ne zaboravite da je posle toga najmapmetniji izjavio “ pozivaju narod na proteste u jeku epidemije gripa, a cude se meni sto sam se fotografisao sa decakom“!?
    To pistovecuje narod na ulici, odrasle ljude, koji sigurno nisu blesavi da bolesni izlaze, sa ulaskom kod malisana koji je potpuno izolovan i bolestan od tumora!?
    Znaci da nema trunku mozga, saosecanja, niti to briga za decu!

 4. „Moramo i u Bojnik da dovedemo investitora, da otvorimo jednu fabriku da ljudi ostanu ovde – rekao je Vučić dodajući da će posle 40 godina biti uloženo u asfaltiranje i rekonstruisanje škole.

  – Plate i penzije biće veće, ali vas molim… zabrinut sam za opstanak! Imamo malo dece… Sve što radimo, radimo zbog dece, zbog onih koji dolaze posle nas… Rekonstruišemo škole, dom zdravlja, a za koga rekonstruišemo ako nema dece… Neće biti Srbije ako ne budemo imali više dece – rekaa je Vučić u Bojniku.

  Vučić je inače prvi predsednik koji je posetio to mesto. Predsednika je u Bojniku dočekao veliki broj građana, koji su nosili zastave Srbije.

  Vučić je obišao fabriku „AutosTop“, a u krugu fabrike dočekalo ga je lokalno rukovodstvo, nekoliko stotina radnika, kao i trubači i KUD Belac iz Pridvorice.“

  KAKVA BESMISLENA I LICEMERNA „KAMPANJA“ ZVANA JOS BESMISLENIJE „BUDUSNOST SRBIJE“!?
  KAKVA BEZVREDNA I BEZOBRAZNA NISTARIJA KOJA OVAKO PATOSLOSKI LAZE I, TO DIREKTO U OCI, NAROD!
  POSTAVLJA JEDNU NEUKU, NESPOSOBNU, NEARTIKULISANU I BEZVREDNU PEDERUSU ZA „PREMIJERA“, A OVAMO NAMA GOVORI O NASOJ DECI I NATALITETU!?
  SRAMNO I AROGANTNO, PATOLOSKI LAZOVE!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend