Галактерос: Уследиће ново прекрајање света и – нова Јалта

3
(4)

ЕКСПЕРТ за геополитику Каролин Галактерос оценила је да ће у свету ускоро доћи до „великог препакивања“.

По њеној процени, главни актери биће Европа и Азија, а нова линија поделе преместиће се далеко иза Урала.

У свом најновијем тексту, указала је: „Док ово пишем, у великим међународним пословима царује чудно спокојство. То је узбуђујућа тишина налик на ону која настане пред олују у планинама или цунами на мору“

Галактерос је оценила да Европска унија треба да се зближи са Русијом:

„То је ЕУ неопходно јер прекрајање света постаје све реалније, поготово због моралне и политичке дискредитације Сједињених Држава која играче из другог плана присиљава да – ради властитог преживљавања – сва јаја више не стављају у једну корпу“.

Галактерос је убеђења на и тренутни распоред политичких снага у свету показује ниво питања која ће морати да се решавају на „новој Јалтинској конференцији“:

„Гвоздена завеса ће се током новог прекрајања света преместити ка Уралу – на Далеки Исток Европе. То премештање ће Русију присилити да уђе у европски лагер“.

Галактерос се у тексту бави „борбом Москве и Пекинга за утицај у Централној Азији“ и тврди да се та борба појачава јер транспортни системи које предлаже Кина могу те земље учинити зависним од Пекинга.

Она упозорава да међународним односима прети „закон џунгле“ и да се то може избећи ако велики регионални играчи и савези створе оптималне услове за заједничко постојање. И додаје:

„Животно је неопходно да се престане веровати у химеру западног, или бар европског, моралног ауторитета. Јер, тај ауторитет се већ разбио на парампарчад и разлетео на све стране“.

Галактерос је оценила да криза у Персијском заливу све више повећава јаз између Русије, Ирана и Турске, с једне, и САД, Саудијске Арабије и Израела, с друге стране.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Један коментар

  1. Мис Манипени тј Галактерос роботски прави само њој знане комбинације. Какав САД какви бакрачи. Ционисти су доживели, на радост огромног дела свеза, пораз унутрашњим цепањем. Америка се повлсчи у своје границе, као у оним њеним филмовима када огромна космичка крстарица пуца по шавовима који експлодирају на све стране.
    Последњи цареви Америке раде исто што и последњи римски цареви – прете празним причама и палацају језиком. Поражена половина Америке наставиће да се бори против Америке и Кине преко Србије и издајника које је посејала у њој. Пара имају много мање него раније, издајницима се тресе тло под ногама. Кад пресуши доток новца издајницима или кад народ дигне главу, почеће растур и бежанија са украденим знојем и крвљу српског народа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend