ГАСИ се производња "фиата 500л" јер ФИАТ потпуно прелази на производњу електричних аутомобила

ГАСИ се производња “фиата 500л” јер ФИАТ потпуно прелази на производњу електричних аутомобила

Из „Фијат Kрајслер аутомобила”, који са „Пежоом” послује у оквиру „Стелантиса”, најављују да од 2025. године постепено прелазе на производњу електричних возила, пише политика.рс

„Фијат” ће до краја ове деценије потпуно прећи на производњу електричних аутомобила, најавио је протеклог викенда извршни директор Оливије Франсоа, поводом дана заштите животне средине. Ово значи да су крагујевачком „фијату 500-Л” одбројани дани, јер за четири године почињу да избацују класичне аутомобиле из производње.

– Истражујемо подручје одрживе мобилности. Ово је наш највећи пројекат. Између 2025. и 2030. наша линија производа ће постепено постајати само електрична. То ће бити радикална промена за „Фијат” – навео је Франсоа у саопштењу.

„Фијат” је иначе прошлог пролећа у Торину почео да производи нови, потпуно електрични аутомобил такозвани „фијат њу 500”. То је само почетак њихове револуције ка нултој емисији штетних гасова. Из компанија је саопштено да желе да коришћење електричних возила омогуће већем броју људи и да је део њиховог плана унапређење инфраструктуре пуњача и допринос побољшању квалитета ваздуха.

Пјетро Горлије, извршни директор групације „Фијат Kрајслер аутомобили”, послао је прошле јесени писмо запосленима у којем их обавештава да после модернизације италијанске фабрике „Мирафјори” на ред долази погон у Пољској. Такође је најавио будући развој у фабрикама у Србији и Турској. И то се догодило уочи спајања са „Пежоом”.

Мада када је почетком године настала заједничка компанија „Стелантис”, Kарлос Таварес, председник нове групације, навео је нешто слично. Он је казао да ће до краја ове године на нивоу групације имати 39 електричних возила, а од 2025. за сваки модел аутомобила развијаће и електричну варијанту. Тада је нагласио да се очекује више „Фијатових” модела, да радна места нису угрожена и да неће затварати фабрике. Што се тиче крагујевачке, накнадно је потврђено да не планирају да измештају производњу. А нема ни логике јер је једна од најсавременијих „Фијатових” фабрика.

„Стелантис” би до септембра или најкасније октобра требало да представи инвестиционе планове за сваку фабрику која послује у оквиру групације. Очекује се да ће на јесен обавестити и Владу Србије, која је са 33 одсто удела сувласник крагујевачке фабрике аутомобила, какви су јој планови за постројење у Шумадији.

Kао што је „Политика” већ писала сви се надају да ће бити покренут нови модел аутомобила, и то у другој половини следеће године. За то је потребно око милијарду евра и незванично се спекулисало да је наводно влади предлагано да учествује у финансирању покретања новог модела. Судећи према најновијим плановима групације, вероватно ће бити електрични аутомобили.

Саша Ђорђевић, председник синдиката „Фијата”, потврдио је недавно за наш лист да чекају да буде завршен стратешки план за компанију. Он не сумња да новог модела неће бити, само је питање када ће бити покренут.

„Фијат” је последњи у низу брендова који је решио да постане потпуно електрични у складу са све строжим регулативама. Поједине државе попут Велике Британије су већ најавиле забрану продаје аутомобила које покрећу мотори са унутрашњим сагоревањем. На острву тај закон ступа на снагу 2030. године.

Маријана Авакумовић, уцентар.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Како високопрофитабилно предузеће не доприноси друштву – Застава оружје Крагујевац први део

Како високопрофитабилно предузеће не доприноси друштву – Застава оружје Крагујевац први део

Kолико једно високопрофитабилно предузеће треба да буде укључено у развој и побољшање наше животне средине. …

Фалсификоване титуле доктора наука за Шиптаре са Косова и Метохије на Универзитету у Крагујевцу

Фалсификоване титуле доктора наука за Шиптаре са Косова и Метохије на Универзитету у Крагујевцу

Бивши ректор Небојша Арсенијевић учествовао у криминалу користећи Европски центар за мир и развој (ЕЦПД) Шиптарски …

2 Коментара

  1. Nevidjena ludost. Nafti i benzinu nema zamjene. Sve price o zagadjenju zivotne sredine su obicna laz kao i vurusi i njihove vakcine. Narod je totalno pokazao da je u svakom pogledu nepismen i u sve vjeruje ovim “naucnicima” i lazima koje plasiraju preko svih medija.

    • Тачно! А што се тиче електричних аутомобила, како ће се пунити батерије! Јел` на сунчану енергију? Не, него ће се пунити на струју! А струја се добија из угља, сем ако нас не преваре па нам увале половне нуклеарне централе од ко зна којих хохштаплера. А како су нам неписмени и подмитљиви они који о томе потписују, црно нам се пише!
      Ништа без нафте и бензина!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *