Хелм

Генетско порекло староседелаца Хелма – Балкана

  • На писање наредне кратке анализе навео нас је велики број питања везаних за порекло, историјско право, једном речју питање староседелаца балканског полуострва, односно Хелма

Извор података “са западне стране реке Елбе-Лабе”

Како је већ доста текстова написано на ову тему користећи као извор Анатолија Кљосова, а и како бисмо све неверне Томе покушали да наведемо да мисле својом главом, у овом тексту користимо западне изворе.

Приликом кратке анализе, коју ћемо у наредном тексту представити, користили смо податке са веб сајта: https://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml. Наведени веб сајт је у стилу, и са подацима приказаним у духу, званично признате и познате историје, писане од стране западних стручњака. Пробаћемо да извучемо суштину и занемаримо јасне нелогичности, али и да их уочимо и објаснимо њихово порекло.

Увод у кратку анализу

На наредним сликама приказане су мапе са датом процентуалном распрострањеношћу појединих хаплогрупа, нама од интереса, на европском континенту. Задржаћемо се за почетак на хаплогрупама И2а1, Р1а и Р1б. Хаплогрупа И2а1 је далеко најзаступљенија грана групе И2 и поседује најјачу везу са неолитским културама у југоисточној, југозападној и северозападној Европи. Око овога нема спорења ни у доступној литератури. Уколико овој чињеници додамо и да је такође у Неолиту, тачније крајем Неолита, у Подунављу дошло до једног назовимо га тако, мирног мешања ове хаплогрупе са хаплогрупом тада надолазећом из степа Азије, хаплогрупом Р1а, можемо закључити да у крај Неолита и почетак Бронзаног доба на подручју Балкана, односно Хелма улазимо са родом сазданим од хаплогрупа И2а и Р1а .

Генетско порекло староседелаца Хелма – Балкана

Слика 1 – Распрострањеност хаплогрупе И2а1 у данашњој Европи

 

Генетско порекло староседелаца Хелма – Балкана

Слика 2а – Распрострањеност хаплогрупе Р1а у данашњој Европи

 

Генетско порекло староседелаца Хелма – Балкана

Слика 2б – Распрострањеност хаплогрупе Р1б у данашњој Европи

 

Да пробамо да “невероватно” не објашњавамо “немогућим”

На истом линку датом горе можете прочитати и текст у оригиналу, писан додуше под спрегама неких историјских аксиома, који се у западној литератури скоро никада не доводе у питање. Тако да уместо да резултати егзактне науке доводе у питање историјске претпоставке, код западне литературе је чешћи случај да се објашњења резултата озбиљних егзактних анализа, прилагођавају или остављају недовршеним. Из датих разлога текст је препун недоумица и неодговорених питања, иако резултати испитивања остављају врло јасан траг пута којим треба кренути за истином. Како би Шерлок Холмс рекао: „Кад елиминишете немогуће, оно што остане, ма колико невероватно било, мора бити истинито.“, али очигледно је промена историјских аксиома њима толико невероватна да пре посежу за немогућим. Или још једна мисао истог: „Ви видите, али не запажате. Разлика је јасна.“…Да оставимо на страну Шерлока Холмса и кратковиде ауторе текстова са запада и да пређемо на нашу анализу и да осим што пред нама само видимо, понешто и запазимо.

Анализа, напокон

Ми ћемо у нашој анализи пробати да будемо отвореног ума, да користимо логику, а не предефинисане историјске аксиоме и самим тим да дођемо до неких смисленијих закључака и одговоримо можда и на неке од недоумица из оригиналног текста. Кога интересује које су то тачно недоумице и питања која аутори оригиналног текста на Еупедиа остављају отвореним и нерешеним, може да прочита текст у оригиналу на горе датом линку.

Следећи дијаграм представља једну врло грубу представу старости и кретања хаплогрупа на пределу југоисточне и централне Европе, пре свега се фокусирамо на Балкан.

Генетско порекло староседелаца Хелма – Балкана

Тек што смо почели анализу, а већ аутогол и водимо са 1:0 :)…

Опет, фокусирајмо се на суштину и занемаримо многе ситне и не тако ситне нелогичности које постоје и на овом преузетом дијаграму, као на пример да је група Р1а, група која припада етнички: северним Словенима, Минојцима, Грцима и Македонцима…Па зар није из само ове једне линије текста јасно како се оно Шерлоково “невероватно” покушава објаснити “немогућим”, али мотив је јасан, а резултат смешан. Па тачно на овом кратком примеру може се видети сва слабост и лоша поткованост логиком целокупне тзв. нордијске, односно бечко-берлинске историјске школе. Па овде се истом хаплогрупом означавају северни Словени, Минојци, Грци и Македонци…Какав скуп, каква трагедија логике. Мада, хвала им на овом, назовимо логичком зицеру. Логично објашњење овог за њих немогућег задатка било би да су сви набројани ентитети у ствари стари Словени, читамо прото Срби…Ето првог уочавања и бода за нас :)…

Микс хаплогрупа који нас данас чини оним што јесмо…

Као што већ споменусмо ајмо да се фокусирамо на детаље које можемо искористити да добијемо смислене и логичне закључке на глобалнијем нивоу. Са овог дијаграма на пример можемо лепо искористити податак о настанку, односно првој појави одређене хаплогрупе на простору Европе. Дистрибуираност хаплогрупа по етничком концепту потпуно је јасно дефинисана на сликама 1, 2а и 2б. На истим се јасно види да су носиоци хаплогрупе И2а1 данашњи становници БиХ, Србије, Македоније, Хрватске, Црне Горе и Словеније (у нешто мањем односу) и да је хаплогрупа најочуванија у планиснким пределима Балкана, где се очигледно због природе терена и изолованости и најбоље, као најстарија, очувала. Р1а је група данас врло заступљена у свих шест наведених јужнословенских земаља, а доминира у свим словенским земљама, централне и источне Европе укључујући наравно и Русију. Р1а стиже у ове крајеве у Неолиту и у Подунављу се меша са И2а1. Отприлике у исто време, само у западну Европу, продире са Блиског истока, преко Анадолије, Кавказа и Балкана даље на запад, хаплогрупа Р1б. На слици 2б јасно се види да она данас доминира у западној Европи. У западној литератури ову хаплогрупу постовећују са древним Келтима и Хетитима што се не ради случајно. По нама се на тај начин опет неком врстом делимичне истине, али никако свеобухватне истине, наново ‘невероватно“ објашњава “немогућим”…Интересантан је податак да и ова хаплогрупа делимично продире и меша се са староседеоцима Балкана отприлике у касном Неолиту, или раном Бронзаном добу, заокружујући генетску слику тадашњег, али и данашњег становника Хелма. Можда најпластичније и најјасније видљиво у дистрибуцији хаплогрупа у Србији, Црној Гори и Македонији…

Следи низ дијаграма на којима је приказана дистрибуција хаплогрупа у узорцима популације данашњих држава.

Генетско порекло староседелаца Хелма – Балкана

Слика 4а – Дистрибуција хаплогрупе на узорцима популације данашњих држава на балкану (РС,БиХ,ЦГ,МК,СЛ,ХР)

Србија, БиХ, Хрватска, Црна Гора, Словенија, Македонија – браћа по матери, али по свему судећи и по оцу

На горњем дијаграму, слика 4, јасно се види, већ описана, доминација хаплогрупа И2а1 и Р1а у БиХ, Хрватској, Србији, Македонији, Црној Гори и Словенији. Како истраживања показују, слика 3 то лепо демонстрира, И2а1 хаплогрупа стиже на ове просторе у Мезолиту (култура Лепенског вира), највероватније и још у Палеолиту и меша се у Подунављу са Р1а током Неолита (Винчанска култура). Са, у источним и централним деловима Хелма јасним примесама Р1б, са којом долази до мешања највероватније у касном Неолиту, односно у Бронзаном добу и касније.

А сад мало наше комшије

Да пређемо на касније пристигле, данашње комшије. На следећим дијаграмима дајемо исту дистрибуцију хаплогрупа за Грчку, Албанију, Италију и Турску.

Генетско порекло староседелаца Хелма – Балкана

Слика 4б – Дистрибуција хаплогрупе на узорцима популације данашњих држава: Албанија, Гршка, Италија, Турска

 

Код Албаније, Турске и Грчке јасно преовладава, како га у западној литературеи називају, имигрант, а ми ћемо користити термин досељеник из северне Африке Е1б1б, досељеник са Блиског Истока Ј2 и Подкавказја, који се први пут појављују у Европи на скелетима који потичу из Бронзаног и Гвозденог доба…јасно алудирајући да пре тог времена нису моги постојати ни на Хелму, тј. Балкану. Италија је посебна прича и утолико је интересантна што поред ових наведених досељеничких гена, поседује изразито јак, тзв. келтски-хетитски ген Р1б, који данашње Италијане итекако повезује са нама. Питање је следеће, да ли је та веза последица делимично заједничког келтског-хетитског, читај прото-српског порекла, или је последица каснијег мешања током римског периода, у сваком случају је јасно као ДАН да наши преци обитавају на овим просторима много дуже него што званична историја тврди! Ово је 2:0

Посебно о Албанији и Грчкој…

Уочимо још једну занимљивост на горњим дијаграмима, која не може да прође незапажено. Обратите пажњу на дистрибуцију хаплогрупа у Албанији и Грчкој…Шта примећујете? Па као и све инжењерингом креиране нације, не поседују неку доминантну хаплогрупу за коју бисмо се везали, а ако би то и могли да учинимо, то би морало да буде преко хаплогрупа Е1б1б и Ј2 тј. преко северно Африканаца (е туго наша данас ти исти, део нас зову северно Макед…) и избеглица, или заосталих трупа неке, некад побеђене војске са Блиског истока, претпоставимо Египта, Персије (претпоставка није случајна)…али покушајмо да будемо фер и приметимо да је такође врло присутна и српска-словенска-келтска, тј. наша крв.

Генетско порекло староседелаца Хелма – Балкана

Слика 5а – Распрострањеност хаплогрупе Е1б1б

 

Генетско порекло староседелаца Хелма – Балкана

Слика 5б – Распрострањеност хаплогрупе Ј2

 

Генетско порекло староседелаца Хелма – Балкана

Слика 5в – Распрострањеност хаплогрупе Г

 

Да ли постаје полако јаснија слика и прилика балканских нација данашњице након ове врло, врло кратке и брзе анализе…

Па да изведемо закључак при 2:0

На основу времена појаве појединих хаплогрупа, као и дистрибуираности истих у данашњим државама, намерно не кажемо народима, можемо закључити следеће. Српски род, који и данас живи на простору западног Балкана, представља староседелачки род Хелма, односно Балкана. Тај род је данас подељен у много држава и у више нација, нажалост.

Албанска и Грчка нација, нације мало новијег датума (1912) представљају мешавину гена каснијих досељеника и/или завојевача, са нашим староседелачким становништвом које се силом или милом асимиловало током векова и у потпуности изгубило свој идентитет. Овај потпуни губитак идентитета нажалост се десио у новијој историји, а у неким данашњим државама је још увек у току…

Уколико би званична нордијска, односно бечко-берлинска верзија историје била тачна, морали бисмо просто да нађемо тај историјски моменат у којем је дошло до колективне замене гена између правих староседелаца и оних за које се то тврди да јесу, опет како би се “невероватно” некако објаснило “немогућим”…

Коначан резултат меча одиграног на Хелму: Домаћи – Гости 3:0


ИЗВОР: http://pametarnica.rs/poreklo-starosedelaca-helma/

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!