Србија

Глишић: ЕУ само Србији намеће да мења и Устав и границе – то је и понижавајуће, господо!

„ГОСПОДА ИЗ СНС ТВРДЕ ДА НЕ ВОДЕ ПОЛИТИКУ `ЕУ НЕМА АЛТЕРНАТИВУ`, А – ВОДЕ!“

* Владан ГЛИШИЋ на седници Народне скупштине: Акпрође референдум 16. јануара, следећи састав Скупштине Србије неће моћи да бира јавне тужиоце. Прича да је боље да судије и тужиоце бира неколико посебно изабраних представника Скупштине него 250 народних посланика – бесмислена је!

* Председник Народне Скупштине јуче реаговао на једном скупу у сусрету са људима из Националног конвента. Послао је поруку да се према нама односе на један понижавајући начин односе и министар за европске интеграције гђа. Јоксимовић и представници пробриселског цивилног сектора, а поготово представници ЕУ

* Траже нам да променимо Устав иако нисмо чланица ЕУ. И, то не тражи од нас неки орган ЕУ, већ на основу мишљења Венецијанске комисије – комисије која никога у ЕУ не обавезује, осим нас!

* Нема ни реаговања ове Скупштине, која је највиши орган државног суверенитета Србије, на непрекидно кршење Дејтонског споразума у БиХ од стране европских представника а једини ми имамо право да поднесмо иницијативу да се утврди зашто је Дејтонски споразум промењен

_______________________________________________________

АКО прође референдум 16. јануара, следећи састав Скупштине Србије неће моћи да бира јавне тужиоце. То је довољно да схватимо колико је неозбиљна и непотребна цела прича о промени Устава – упозорио је народни посланик Владан Глишић. У наставку наступа у парламенту, још је рекао:

Види се и да то није аутентична потреба нашег друштва. Види се из тога како је председник Народне Скупштине јуче реаговао на једном скупу у сусрету са људима из Националног конвента. Он је урадио оно што већина нас овде мисли: послао је поруку да се и министар за европске интеграције гђа. Јоксимовић и представници пробриселског цивилног сектора, а поготово представници ЕУ према нама односе на један понижавајући начин.

Ја га подржавам у том ставу и мислим да тај став треба да буде претежни став у овој Скупштини.

Да је ЕУ наставила да нас понижава види се и по томе што смо ми једини кандидат за чланство од кога се захтева да се одрекне дела своје територије. То говори о томе да је ЕУ лицемерна и да у њој нема владавине права. Јер, да има, знали би да је неповредивост граница темељни камен међународног права насталог после Другог светског рата, да је неповредивост граница суверене земље онај темељ-камен међународног права којег УН захтевају и протежирају.

Такође, владавина права у ЕУ не постоји из разлога што код нас, и једино код нас, траже да променимо Устав иако нисмо чланица ЕУ. И, то не тражи од нас неки орган ЕУ, већ на основу мишљења Венецијанске комисије – комисије која никога у ЕУ не обавезује, осим нас!

Глишић: ЕУ само Србији намеће да мења и Устав и границе – то је и понижавајуће, господо!

И то је услов који нас понижава, јер ми морамо да слушамо ЕУ и због слушања ЕУ, тј Венецијанске комисије која је део саветодавног органа Савета Европе, који није део органа ЕУ, ми долазимо у ситуацију да имамо још један услов који остали кандидати на путу ка ЕУ немају.

Прича да је боље да судије и тужиоце бира неколико посебно изабраних представника Скупштине него 250 народних посланика – бесмислена је. То зна свако ко зна математику.

А, ако се позивамо на теоретичаре права и демократије, као што је Монтескје који је говорио о подели власти на законодавну , извршну и судску, о потреби да те власти једна другу контролишу и да се успостави равнотежа власти- видимо да се и то овде крши јер контрола и равнотежа власти није изолација једне гране од осталих грана власти.

Али, много је важнија идеја Жан-Жак Русоа, који је идеју народне суверености довео до тога да је у републиканском и модерном начину организовања друштва – суверен народ, те да грађани су суверени који морају да контролишу и законодавну и судску и извршну власт.

Овим променама, следећи састав Скупштине Србије – ако промене Устава на референдуму буду изгласане – неће моћи да утиче ни у једном сегменту на судску власт, осим посредно, врло посредно, врло минимално!

На тај начин ће се успоставити оно што је Владимир Ђукановић из владајуће већине рекао: такозвана судократија.

Колико ће то бити коруптивно, можете да питате холандско удружење правника које говори да је то велики извор корупције у правосуђу.

А зашто смо ми у тој ситуацији?

Због чувене политике – ЕУ нема алтернативу.

Уважена господа из СНС кажу да они ту политику не гурају, али , када погледате последице политичког одлучивања – они су на тој линији.

Шта се дешава у нашем парламенту због политике “ЕУ нема алтернативу” и због наше неспремности да се замерамо појединим чланицама ЕУ и Бриселу?

Због тога немамо Комисију за утврђивање последица НАТО бомбардовања, ни оно што предлаже део владајуће већине из Покрета социјалиста, а ни ону коју докторка Дана Грујичић тражи већ годинама. Да се не би замерили њима!

Због тога немамо резолуцију ни о полицијској бруталности европских полиција према мирним демонстрантима коју су данас предложиле колеге, већином из владајуће коалиције.

Због тога чак – страшно! – немамо ни изгласану резолуцију о геноциду који су усташе НДХ извршиле над Србима, Ромима и Јеврејима. Јер, знамо – ако ту резолуцију будемо изгласали – да ће нам Хрватска правити проблеме на путу ка ЕУ.

Због тога немамо ни реаговање ове Скупштине, која је највиши орган државног суверенитета Србије, на непрекидно кршење Дејтонског споразума у БиХ од стране европских представника а једини ми имамо право да поднесмо иницијативу да се утврди зашто је Дејтонски споразум промењен и да на тај начин заштитимо интерес нас – државе Србије, као потписнице Дејтонског уговора и да заштитимо интерес Републике Српске!

Ми то не радимо зато што водимо политику “ЕУ нема алтернативу”.

Па, ако је и из Европе – много је!

Хвала господо!

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!