Град и поплаве нанеле огромне штете пољопривредницима

0
(0)

ВРЕМЕНСКЕ непогоде које су ове године у неколико наврата задесиле воћњаке у Србији, нанеле су приличну штету српским пољопривредницима. Ипак, град који је падао десетковао је највише незаштићене засаде, док је киша, како кажу стручњаци, била добра за одређене врсте воћа, као што су шљиве, јабуке и крушке. Неки делови Србије, нажалост, прилично су страдали у овогодишњим поплавама.

На подручју Колубарског округа невреме је, у јуну и јулу, погодило подручје општине Љиг. Биле су поплављене њиве, путеви, а набујала вода однела је километре сеоских путева и неколико мостова и ћуприја. Због причињене штете, Општина Љиг обратила се Влади Србије за помоћ, јер сама нема средстава за санацију уништене или оштећене инфраструктуре.

Бујице су највише штете проузроковале у селима качерског краја у општини Љиг. Под водом су била и многа домаћинства. Надлежни у локалној самоуправи на терену пописују насталу штету.

Поплаве су задесиле и алексиначки крај. Штета је процењена на 75 милиона динара. Када је реч о воћу, све што је било под противградном заштитом је доброг рода, јер је ова киша погодовала шљивама, јабукама и крушкама. Међутим, све оно што није имало заштиту претрпело је штету.

ПОТОПЉЕНИ ПАШЊАЦИ

У Сјеници и околини у понедељак је пало чак 38 литара воде по квадратном метру. Јак пљусак праћен градом проузроковао је штету на усевима, оштећени су многобројни сеоски путеви, а у сјеничким насељима Пете, Букреш и у Улици Луке Гобељића вода је поплавила дворишта и подруме. Киша на Пештеру пада скоро свакодневно.

– Пашњаци су под водом, а косидба још није почела јер је немогуће покосити сено. Бојимо се да ћемо остати без сточна хране за зиму – каже Енвер Дацић, сточар из Биоца.
– Код шљива и јабука можемо да очекујемо добар род, нарочито тамо где су воћњаци били под противградном заштитом – каже Милан Лукић, директор Института за воћарство Чачак. – Родни потенцијал је био велики. Јабукама, шљивама и крушкама киша одговара, јер нема много засада где постоје системи за наводњавање. Ипак, веће количине падавина утицале су и на повећање гљивичних обољења, нарочито код засада који нису били добро заштићени. Добро је што велики број засада јабука има противградну мрежу, за разлику од шљива, где то није честа појава.

Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Алексић: Србија увезе више парадајза из Албаније него што укупно извезе

4.8 (5) Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић позвао је данас Владу Србије да пољопривреднике ослободи …

„Недимовић обмануо све, уместо пшенице и кукуруза – сеје лажи“

4.4 (22) „Министар пољопривреде Бранислав Недимовић је јуче, не трепнувши, по ко зна који пут …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend