Грађани протествовали испред НБС због кредита у шваjцарцима, прете тужбама

Грађани протествовали испред НБС због кредита у шваjцарцима, прете тужбама

Грађани коjи кредите отплаћуjу у шваjцарским францима протестовали су данас испред Народне банке Србиjе позиваjући надлежне да им помогну у отплати задужења и да пронађу системско решење.

Удружење банкарских клиjената “Eфектива”, коjе jе организовало протест, предало jе листу захтева НБС и Mинистарству финансиjа, а jедан од захтева jе системско решење за кредите у францима по коме би се месечне рате и главница свели на реалан ниво. Oни такође траже повраћаj новца коjи су банке наплатиле обрачунаваjући камате по вишем курсу без обзира на валуту кредита.

Mеђу захтевима jе наведено и да jе потребо утврдити личну одговорност запослених у НБС чиjа jе обавеза контрола над пословањем банака, као успостављање диjалога између банака и НБС због овог проблема.

“НБС мора да поступа у складу са законским овлашћењима коjе има и да заштити своjе грађане од штетних и зеленашких уговора”, оценила jе “Eфектива”.

Председник тог Удружења Деjан Гавриловић рекао jе да грађани очекуjу помоћ Народне банке Србиjе, а након протеста, како jе наjавио, уследиће и низ тужби поjединачним банкама.

Гавриловић jе рекао да су због наглог скока шваjцарца читаве породице угрожене, додаjући да jе потребно системско решење, а не поjединачни разговори између клиjената и банке.

Према његовим речима, Удружење се не слаже ни са могућим решењем да рок отплате кредита буде продужен, jер би то, како jе рекао, значило да ове кредите отплаћуjу наша деца и унуци.

Гавриловић jе рекао да се jош не зна да ли ће састанку НБС са удружењем банака коjи jе планиран за понедељак присуствовати и представници грађана.

Протест jе траjао око сат времена испред зграде централне банке на београдском Tргу Славиjа, а окупљени су узвикивали пароле и прозивали надлежне.

У Србиjи има око 21.500 кредита у шваjцарским францима.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Јоргованка Табаковић, вођин књиговођа опељешених пара од грађана, тврди: Опљачкани нису достојни пљачкаша!

Јоргованка Табаковић, вођин књиговођа опељешених пара од грађана, тврди: Опљачкани нису достојни пљачкаша!

О финансијском систему државе брине се гувернерка Јоргованка Цица Табаковић. Политичком и пословном каријером и …

Лекари за етику: Сви у суботу на протест против ковид пасоша и присилне вакцине! (видео)

Лекари за етику: Сви у суботу на протест против ковид пасоша и присилне вакцине! (видео)

Организација Лекари и родитељи за науку и етику подржава свенародни протест у суботу 18.9.2021. у …

7 Коментара

  1. Ko Vas jebe Lenja stoko Crknite Kad dodje nevolja Vi na ulicu godinama nas kradu sad se sepure dzipovima decu Vam u prostitutke pretvorili a Vas premijer Vas naziva lenjivci Banke su zlo ali vece su politicari Gde je zakon o odgovornosti Grcki premijer odmah nareio da se minimalna plata isplacuje 750 eura CRKNITE Jebem Vam mater i Vama i Evropi

  2. Sve ce to da sredi samo da Jorgovanka napravi frizuru a Vucic ode kod Kurca .

  3. Sve ce to da sredi samo da Jorgovanka napravi frizuru a Vucic ode kod Kurca .

  4. sav narod treba pohapsiti sem naprednjaka

  5. sav narod treba pohapsiti sem naprednjaka

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *