Србија

Грчић омогућио фирмама блиским НАПРЕДНИМ ЛОПОВИМА да из ЕПС-а исисају стотине милиона евра

“Није проблем у Грчићу и када ће и да ли ће да оде из ЕПС-а. Проблем је у ономе ко је поставио Грчића и који ће уместо њега да доведе другог Грчића. Као што је поставио Бабића у Коридорима, Ђорђевића у Пошти, Цицу Табаковић у НБС-у и у крајњој линији Ану Брнабић као премијерку”, рекао је Душан Никезић, председник ресорног одбора за привреду и финансије Странке слободе и правде, гостујући у “Утиску недеље”.

Он је објаснио и која је главна улога Милорада Грчића, који је на челу ЕПС-а незаконито од 2017. године, када му је истекао први в. д. мандат. Ипак, то није спречило врх државе да га до дана данашњег остави на челу Електропровреде Србије.

– Грчић није доведен у ЕПС да би производио струју, већ да би омогућио ону другу страну медаље, а то је да фирме блиске власти, попут Асека, Нитеса, Проинтеса, Каотисена и Секвестера се накаче на ЕПС као пијавице и исисавају преко 100 милона евра годишње, о чему су причали Мариника Тепић и Борко Стефановић – рекао је Никезић.

Након тога је објаснио још једну нелогичност везану за ЕПС, а тиче се јавних набавки.

🗣 Nikezić – Grčić nije doveden u EPS da bi proizvodio struju, već da bi omogućio firmama bliskim vlasti, poput Aseca, Nitesa, Prointera, Keotisena i Sekvestera da se nakače na EPS kao pijavice koje na godišnjem nivou isisaju preko 100 miliona evra! pic.twitter.com/DtYtrE1ePB

— Stranka slobode i pravde (@SlobodaIPravda) December 19, 2021

– Ми имамо ситуацију да нама ДРИ ради анализу јавних набавки у ЕПС-у и каже да су јавне набавке у једној години у вредности од преко 300 милиона евра урађене мимо закона. Имамо ситуацију да се од 97 ревидираних набавки на 82 јавио један понуђач. Да нам је просечан број понуђача за најмоћнију фирму у земљи, најбољег платишу у земљи испод један. Јер када се не договоре ко ће да добије посао, онда се не јави нико и чека се наредни тендер – рекао је Никезић и наставио:

– Е, таква политика претходних година је довела до тога да се средства и пажња не усмеравају на оно што је најнеопходније, да се припреме поља лигнита за квалитетан угаљ, да се не инвестира у модернизацију опреме, да се не набави квалитетна механизација за раднике, па ми данас имамо због те лоше механизације све чешћа повређивања радника и њихово страдање у систему. Управо из тог разлога је ЕПС у ситуацији у каквој јесте. То су године нестручности, немара и исисавања средстава.

Говорећи о квалитету угља, Никезић је рекао да није у питању саботажа, како то сматрају Ана Брнабић и Александар Вулин.

– Ако погледате извештаје ЕПС-а од претходних година, видећете да је мања снага на блоковима управо услед лошег угља. Оно што се сад десило је да је нестало мазута, којим се заливао тај угаљ да би му се повећала енергетска вредност, да би могао да гори, само што ми нисмо Катар и не можемо да производимо струју из нафте већ из угља зато сва постројења морају да имају квалитетан угаљ. Ово што се десило ЕПС-у је један одличан показатељ ситуације у целом друштву. Живимо у једном надуваном балону који је на ивици да експлодира – рекао је Никезић и додао:

– Док смо од власти слушали само хвалоспеве о ЕПС-у, од предвиђања, да грађани не брину, да нас чека мирна грејна сезона, да ће снадбевање струјом бити стабилно, да неће доћи до повећања цене енергената, што смо чули 11. новембра кад је Александар Вучић био у посети ТЕНТ-у, и када је у Нишу 11. децембра рекао да је највише имао разговора на тему енергетике, баш ту ноћ су кренули да искачу сви блокови у ТЕНТ-у , и сазнајемо да ЕПС није најмоћнија фирма у Србији, него највећи проблем у Србији. Слична ситуација је у свим великим системима у Србији. Телеком је на ивици финансијског колапса и само се чека окидач који ће то да покаже“.

Никезић наглашава да не користимо то богатство које имамо и истиче да нећемо моћи да га користимо, не још месец дана, него још неколико година.

– Зато што се није плански радило у претходном периоду, зато што није отворен Коп у Радљеву 2018. како је планирамо, па померено на 2019, па на крај 2021, а сад знамо да то неће бити још две до три године. Што значи да не можемо да искростимо потенцијал у енергетском сектору, због нестручног вођења и јавашлука који се дешавао претходних неколико месеци. Ово што се дешава у ЕПС-у је катастрофа епских размера, и ЕПС је пред пословним и финансијским колапсом – каже Никезић и наглашава да ћемо оствсрити губитак од милијарду евра у години кадс је требало и да остваримо екстра профит, а милијарду евра износи буџет Града Београда.

Поред Никезића у „Утиску недеље“ гостовали су Драгослав Љубичић, радник ТЕНТ-а и члан градског синдиката рударства и енергетике Независност, и научни новинар Слободан Бубњевић.

– Ово што се десило са испадањем блокова нечувено је у историји Електропроивреде Србије. Ако је саботажа могућа, она мора да ухапси руководице тима у ЕПС-у, да разреши Вулина, да разреши директора БИА, јер је потпуно немогућа саботажа у тој количини о којој Ана Брнабић прича. Немогуће је да се то уради, јер један човек не може да убаци толико лопатом у возове, а да не буде снимљено на камерама. Мало грађана зна да ЕПС у свом власништву има један од најбољи система оптичких каблова, па су ИТ компаније које су то знале предлагале ЕПС-у да је могуће покривање целог система надзорним камерама – рекао је Љубичић.

Научни новинар и новинар недељника Време Слободан Бубњевић рекао је да у Србији постоји машина која је јако моћна, а која је прошлог викенда покварена.

– То је ТЕНТ, односно осам генератора у две електране и представљају суштински најдрагоценији ресурс који ми имамо. Они су се покварили. Зато је то битно. Зашто имамо ванредне седнице Владе, зашто је Вучић толико на терену? Па ово указује на то да је наша кључна компаративна предност можда угрожена.

Бубњевић додаје да је Србија земља која није богата, али није ни сиромашна.

– Имамо разне руде, узмите литијум којег имамо помало, али ту је лигнит, којег има довољно. Држава има такав ресурс, угаљ најлошијег квалитета, који је прљав, изазива загађење. Не може да се прода на тржишту као такав, не исплати се, транспорт је скупљи од тога. Он се једино копа и пали у непосредној близини где су копови – казао је новинар и додао:

– Инжењерско зање и српска памет успели су да направе један систем, да та ствар, које имамо у изобиљу, може да се употреби да нам даје огромну количину енергије. Направљен је ТЕНТ, Костолац. ТЕНТ је фасцинатна машина, која је способна да прогута блато и јаловину.

Љубичић објашњава да је ЕПС најбољи систем у Србији и додаје да се то показало јос 2006, не зато сто смо ми хтели него јер нас је Европа препознала као такве, јер је прва област која је ушла у ЕУ управо она из енергетике.

Додаје да живимо у граду који већ други пут доживљава фрку, а да је крив бог.

– Ниједна влада није добила више ордења, а да више окривљује бога за нешто лоше. Од поплаве у Обреновцу, до овога, јер је како су рекли, крив бог, пошто је пао снег.

Бубњевић сматра да је врло реално да ствари наставе да функционишу како су до скора функционисале.

– Овде је очигледно дошло до ремећења неке радне дисциплине, и сад ће вероватно држава као власник затворити могућност да се такве грешке поново праве. Битно је истражити како експлоатисати лигнит на начин који би био довољно брз и ефикасан. Људи не морају да брину да ли ће ове зиме имати струје или ће рачуни бити виши или нижи. Ово је на неки начин пример ситуације где можемо да видимо поруку шта би се са овом земљом догодило да не ради ТЕНТ. Кад вам нестане 3.400 мегавата, ви онда нисте та Србија у којој можемо да имамо безбрижно све наше политичке арене – каже и наглашава „да електропривреду треба да пустимо да ради“.

Драгослав Љубичић наглашава да цео систем у ЕПС сада држе радници средње стручне спреме.

– Ово како се сада држи систем, то држе радници средње стручне спреме по свим нивоима производње и ти радници још од 2005. године имају судске спорове за сменски рад. У једном тернутку су добили те спорове али руководство ЕПС-а врши огроман притиска на судове, па је сада Касациони суд, судија Слепчевић, који не зна се где више није био судија, уводи некакву нову судску праксу и успоставља ту судску праксу, па људи који су пре две године добили неке одштете за тај сменски рад сада морају да враћају тај новац који су добили по судској пресуди – закључује Љубичић.

Дирекно.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!