Србија

Хајка на Амфилохија је и доказ да ће Вучић пристати да „Косово“ добије столицу у УН

  • Милош КОВИЋ: „РТС није објавио ни реч Апела иако га је већ подржало 11 епископа СПЦ, 75 универзитетских професора, 8 академика, 16 књижевника, више од 100 доктора наука, а уметнички свет нисмо ни пребројавали. РТС – „Ваше право да знате све“ – одбио је да овај списак објави. Али, зато у ударним вестима пуштају изјаве да Србија нема деце за одбрану отаџбине и да албански народ има право да се обједини. Наша имена не заслужују ни да буду пре временске прогнозе“
  • Милош ЈОВАНОВИЋ: „У свету постоје и други замрзнути конфликти попут Кипра и Источног Јерусалима, а да ми морамо да 2018. решимо коначно питање КиМ зато што то од нас захтева Брисел. Ако је власт мислила да ће ово бити прећутано, поручујем Вучићу, Стефановићу и Ђурићу: „Господо, ово неће стати. Скупљаћемо паре и објављиваћемо плаћене огласе. На мрежама не можете да нам забраните приступ. Идеја да нападате једног човека је погрешна. Идеја да прећутите Апел и његове потписнике је и погрешна и наивна“
  • Дејан МИРОВИЋ: „Ми бисмо волели да нисмо управу. Али, међународни правници имају тест за де факто признање неке сецесионистичке творевине. То је судство, оно – за кога раде судије. Вучић је де факто признао Косово натеравши наше судије да положе такозвану заклетву пред ратним злочинцем као што је Хашим Тачи. Сад се само ради о признању де јуре, кроз столицу у УН, а знајући моје бивше партијске другове, немам дилеме. Изненађен сам само тиме да је један асистент Селаковић толико бахат да једног митрополита који је докторирао на грчком језику и школован у Паризу и Риму, учи шта је суштина Православља!“
  • Часлав КОПРИВИЦА: „Власт нас (потписнике Апела) може да учини смешним и да каже да Косово неће ни де факто ни де јуре бити признато као држава, али – она то не говори. Ми потписници смо део народа који хоће да спречи да ненародна власт преда оно што је народно. Овдје се покушава да се проблем КиМ сведе на проблем – цитирам – „положаја српске мањине“. Дакле, наше власти третирају Србе на КиМ као таоце, као што их третирају и шиптарски сецесионисти и Запад… Господо, нећемо одустати, док ви не одустанете – зато што смо ми у праву“
  • Ђакон Ненад ИЛИЋ (поводом питања телевизије N1 да ли је у праву митрополит Амфилохије који каже да сумња да ће власт предати Косово или патријарх Иринеј који је захвалио Вучићу на борби за КиМ: „Митрополит је изразио бојазан да ствар не иде у добром правцу, а са друге стране је изражена жеља да ко год је на власти уради све што може да се не догоди оно што никако не би ваљало. Црква нема Централни комитет. Патријарх је говорио тако да управо да шансу да овај уради оно што му је Патријарх рекао“

АПЕЛ за одбрану Косова и Метохије којим се тражи да се то питање замрзне до повољнијих међународних околности, за само пет дана од објаве је потписало 4600 грађана Србије.

Првих 200 имена је сам врх наше интелектуалне елите и укључује 11 владика – епископа СПЦ, међу којима су најстарији архијереји СПЦ владика рашко-призренски Теодосије и владика шабачки Лаврентије као и митрополит црногорско-приморски Амфилохије. Власт и медији које контролише предузели су два скандалозна корака тим поводом: први је да све време прећуткују садржај Апела и списак оних који га подржавају, а други је да су против једног од потписника – митрополита Амфилохија – покренули праву медијску хајку, саопштено је на данашњој конференцији за новинаре у београдском Медија центру, на којој су говорили потписници и иницијатори Апела.

Јавности су се обратили председник ДСС Милош Јовановић, професори Београдског Универзитета др Милош Ковић и др Часлав Копривица, професор Универзитета у Приштини др Дејан Мировић и ђакон Ненад Илић.

Државним властима су поручили да неће дозволити да буду ућуткани и најавили да ће, напротив, радити на повећавању броја оних који подржавају замрзавање косовског питања. То ће – поред конференција за медије и објављивања Апела у форми плаћених огласа – чинити и путем јавних трибина које би ускоро могле да се рашире по целој Србији.

– РТС није објавио ни реч нашег Апела иако га је већ подржало 11 епископа СПЦ, 75 универзитетских професора, осам академика, 16 књижевника, више од стотину доктора наука, а уметнички свет нисмо ни пребројавали. РТС – „Ваше право да знате све“ – одбио је да овај списак објави. Али, зато у ударним вестима пуштају изјаве да Србија нема деце за одбрану отаџбине и да албански народ има право да се обједини. Наша имена не заслужују ни да буду пре временске прогнозе, рекао је Милош Ковић и оценио да би јавност због оваквог понашања РТС требало да „затражи смену уредника информативног програма, па чак и директора тог јавног сервиса“.

Ковић је даље указао да је „власт припремљено реаговала“ када се појавио и потпис митрополита Амфилохија, и да је то искористила да удари по СПЦ као главној одбрани Србије.

– Хајка на митрополита Амфилохија је покушај власти да скрене пажњу са Апела и потписа. Она је и доказ да се заиста спрема потписивање споразума о нормализацији односа између Београда и Приштине, односно Србије и Косова и да се спрема прихватање столице у УН за Косово, чиме би оно било признато и де факто и де јуре, рекао је Ковић.

Он је закључио да је Апел пао на плодно тле и да је „подручје слободе овим нагло отворено“. О томе сведочи и оно што се дешава на друштвеним мрежама, а на нама је да сачувамо енергију која се створила и да је искористимо за опстанак КиМ у границама Србије и опстанак 120.000 наших суграђана – додао је Ковић.

Милош Јовановић је оценио да је понашање власти и медија „прилично наивно“ и да се Апел не може сакрити.

– Митрополит Амфилохије је рекао да се боји – а и ја тако мислим – да ће ова власт довести до предаје КиМ. То пише и у преговарачком оквиру за приступање Србије ЕУ. Скандалозно је што медији нису пренели садржај Апела, а у њему пише да је једини начин да се одмрзне косметски конфликт тај да се Косово преда Албанцима и да признамо сецесију КиМ. Говоримо да у свету постоје и други замрзнути конфликти попут Кипра и Источног Јерусалима, а да ми морамо да 2018. решимо коначно питање КиМ зато што то од нас захтева Брисел. Ако је власт мислила да ће ово бити прећутано, поручујем Вучићу, Стефановићу и Ђурићу: „Господо, ово неће стати. Само ће се ширити даље. Скупљаћемо паре и објављиваћемо плаћене огласе. На мрежама не можете да нам забраните приступ. Потписника Апела ће бити све више. Идеја да нападате једног човека је погрешна. Идеја да прећутите Апел и његове потписнике је и погрешна и наивна“, рекао је Јовановић и истакао да је ово за потписнике „питање свих питања“ јер КиМ није само део територије Србије.

Хајка на Амфилохија је и доказ да ће Вучић пристати да „Косово“ добије столицу у УН

Дејан Мировић је објаснио да на данашњој конференцији није реч само о одбрани митрополита Амфилохија, већ и слободе изражавања – европске вредности коју гарантује Члан 10 Европске конвенције о људским правима.

– Ми бисмо волели да нисмо управу. Али, међународни правници имају тест за де факто признање неке сецесионистичке творевине. То је судство, оно – за кога раде судије. Александар Вучић је де факто признао Косово натеравши наше судије да положе такозвану заклетву пред ратним злочинцем као што је Хашим Тачи. Сад се само ради о признању де јуре, кроз столицу у УН, а знајући моје бивше партијске другове, немам дилеме. Изненађен сам само тиме да је један асистент Селаковић толико бахат да једног митрополита који је докторирао на грчком језику и школован у Паризу и Риму, учи шта је суштина Православља! Бошко Јакшић нам у „Политици“ поручује да ми потписници Апела тражимо наставак бомбардовања! Вулин, Дрецун и цела плејада полтрона, који се плаше за своју егзистенцију, што ја разумем, али их молим да нас они не уче теологији и томе шта значи КиМ за нас, рекао је Мировић.

Указао је и да је та слика толико налик на Црну Гору у којој „Ђукановићев шверцерско-мафијашки миље учи историји, Православљу и тумачи Цркву и српску државу“, толико налик да је „ова саопштења или писао господин Вучић или његов и Ђукановићев заједнички сарадник Беба Поповић“.

– Мафијашко-шверцерски контекст који влада у Црној Гори прелази и у Србију. То је још један доказ симбиозе Ђукановићевог режима и Вучића, а, да будем још отворенији, Вучић је ту млађи сарадник. Овај безочни напад на митрополита указује на такав закључак, истакао је Мировић.

Ђакон Ненад Илић је оценио да је сада „свима све јасно“ и да треба да се „извинимо што нисмо схватили правила унутрашњег дијалога“ .

– Треба да замолимо власт да се одштампа дијалог листа да знамо шта је наш текст. Ми имамо потпуно поверење у власт, без обзира што је интернет пун забавних клипова о изневереним обећањима, и не желимо да деконцентришемо. Нисмо схватили да је унутрашњи дијалог стварање једне погодне атмосфере у којој ће људи на миру да раде, а сада цела Србија хоће да одшкрине врата и да гледа шта то они раде. То стварно није пријатно, рекао је ђакон Ненад Илић.

Али, ако они само хоће да раде, зашто се дигла толика бука око Апела, упитао је ђакон Илић и предложио да власт изда тачно упутство како тај унутрашњи демократски дијалог треба да изгледа, а до тада „да се испод Апела појави што већи број потписника“ и да се тако убрза власт.

Часлав Копривица је рекао да се Апел „не заснива на враџбинама“ него најавама власти и подсетио да је ових дана из редова министара речено да „ако буде потребно, Шиптарима ће се понудити и столица у УН“.

– Ако то није признање, шта јесте? Власт нас може да учини смијешнима и да каже да Косово неће ни де факто ни де јуре бити признато као држава, али – она то не говори. Ми потписници нисмо меритократија, него дио народа који хоће да спријечи да ненародна власт преда оно што је народно. Овдје се покушава да се проблем КиМ сведе на проблем – цитирам – „положаја српске мањине“. Дакле, наше власти третирају Србе на КиМ као таоце, као што их третирају и шиптарски сецесионисти и Запад. Не може наводно побољшавање положаја Срба на КиМ бити плаћено неповратним де јуре признањем КиМ као засебне државе. Шиптари хоће да макар привидно дају нека наводна побољшања Србима да би наше власти могле да машу како су нешто, тобоже, учиниле за Србе, али ће заузврат дати признање – али ћемо их ми зауставити, ширићемо Апел не само у земљи него и широм свијета, објаснио је Копривица и подвукао да ће се видети да не само грађани Србије, него и других земаља, не желе да се наша светиња преда.

„Господо, нећемо одустати, док ви не одустанете – зато што смо ми у праву“, поручио је за крај Копривица.

Одговарајући на питања новинара телевизије N1 – да ли је у праву митрополит Амфилохије који каже да сумња да ће власт предати Косово или патријарх Иринеј који је захвалио Вучићу на борби за КиМ, ђакон Ненад Илић је указао да се те две ствари допуњују и да треба пажљиво слушати шта је ко рекао.

– Митрополит је изразио бојазан да ствар не иде у добром правцу, а са друге стране је изражена жеља да ко год да је на власти уради све што може да се не догоди оно што никако не би ваљало. Има народна прича о вештици која седи на једном месту и ко год поред ње прође, каже „бежи од мене“, а она му наврача. Међутим, један млади јунак јој каже „помоз Бог, добра жено“. Збуни се зла вештица и не само да му није направила пакост него му је још помогла. Значи, јако је важно комуницирати на више нивоа. Црква нема Централни комитет. Изашли смо из комунизма, а нисмо научили шта је Црква. Још очекујемо да неки врх Централног комитета изађе са одлуком. Црква смо сви ми крштени људи. Патријарх је говорио тако да управо да шансу да овај уради оно што му је Патријарх рекао, поручио је ђакон Илић.

Он је рекао да је оволики број владика међу потписницима зато што Косово и Метохија није политичко питање него идентитетско и додао :

„Ми смо у савијању главе заборавили да смо и ми народ, и да као народ имамо своје унутрашње законе које није тако лако контролисати. Били су периоди у нашој историји када се мислило „ма какав црни Косовски завет, шта нам то значи, гледај од чега се живи“, али се будила и производила невероватне реакције идеја да српском народу било ко – његови представници или неко са стране – одузме Косово и Метохију – ту је корен будућих сукоба. Зар није онда паметније да се ствар одржи замрзнута док се ствари не слегну и културолошки оба народа доведу у другу позицију, па у тој комуникацији да се ради, него да се сада проглашава како ће ова по свему неспособна генерација одлучити у име свих претходних генерација и у име будућих“.

Диана Милошевић

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!