Хроника

ХАПСИ ОЛОША! Полиција директно подносила Вучићу извештаје о стању на плантажи марихуане Јовањица

Приликом хапшења полицајца Милана Кендије пронађен је документ насловљен као “Информативно обавештење”, упућен “Председнику Републике Србије и Врховном команданту Александру Вучићу”. БИРН је од Вишег суда у Београду тражио им се достави писмо, како би проверили да ли га је писао Кендија и зашто се обратио баш председнику, али је њихов захтев одбијен.

Како пише БИРН, од тренутка када су у јавност процуриле данима прикриване информације о највећој плантажи марихуане у Европи, незванични полицијски извори и опозициони политичари су Јовањицу повезивали са председником Србије Александром Вучићем и његовим братом Андрејем.

Директни докази за такве везе, међутим, до сада нису откривени, а сам председник је те наводе демантовао. Наводи о тим везама остављени су суду јавности, пошто досадашњи судски поступак те трагове не прати, и то не само оне ка Вучићима, него ни ка надређенима окривљених полицајаца и безбедњака, које оптужница „Јовањица 2“ терети да су пружали заштиту Колувији и његовим сарадницима на плантажи марихуане.

Ипак, у оптужници „Јовањица 2“, на њеној 141. страни налази се један занимљив детаљ, који је до сада прошао неопажено.

Наиме, у делу оптужнице у којој је пописан „садржај писаних доказа“ се наводи да је 1. јула прошле године, истог дана када је и ухапшен полицајац Милан Кендија, извршен претрес службених просторија МУП-а, које користи Јединица за обезбеђење одређених личности и објеката у којој је запослен Кендија и да су у канцеларији коју он користи, између осталог, пронађена три папира А4 формата са штампаним текстом и насловом „Информативно обавештење“ и поднасловом „Председнику Републике Србије и Врховном команданту Александру Вучићу“.

Пронађено је и девет страна А4 формата са штампаним текстом наслова „Дисциплинска одговорност“ и поднасловом „Одговорност за повреде радне и службене дужности“, који се односи на запослене у привредном друштву „Јовањица“ д.о.о.

Да ли је Милан Кендија писао писмо које је пронађено у његовој канцеларији, шта је у вези са Јовањицом, он или неко други, имао да напише председнику Србије, те због чега се обратио баш њему, а не некоме од надлежних институција и органа, БИРН је покушао да сазна преко Тужилаштва за организовани криминал (ТОК) и Вишег суда у Београду, којима смо тражили да нам доставе копије тих писама. Наши Захтеви за приступ информацијама од јавног значаја, које смо упутили крајем марта ове године, одбијени су.

У Тужилаштву за организовани криминал су рекли да предмет није код њих, док је из Вишег суда образложено да је поступак у току, да још увек није одржано ни припремно рочиште на ком се, између осталог, одлучује и о доказима, па да би достављање ових докумената могло „озбиљно да омете даље вођење и окончање овог судског поступка“.

БИРН незванично сазнаје да је писмо пронађено код Кендије насловљено на Александра Вучића, али да наводно нема ни датум, ни потпис. У писму наводно пише да су припадници полиције и служби безбедности све радили у складу са законом.

Да ли ће јавност успети да сазна садржај писма „врховном команданту“ и документа о повредама радне и службене дужности запослених на Јовањици зависи, између осталог, и од тога да ли ће га судско веће, након припремног рочишта, усвојити као доказ у судском поступку.

Зависи и од тога да ли ће тужилац током саслушања на главном претресу окривљеном Кендији предочити то писмо и документ, да ли ће питати за разлоге писања овог писма председнику Србије и да ли ће га испитивати у вези са садржином писма и документа.

Требало би Кендија да каже и да ли је он писао писмо, а ако није, ко га је писао и због чега је било у његовој канцеларији. Зашто је писмо упућено баш председнику Србије и по чијем захтеву му је упућено.

На крају, уколико је тачно да на писму нема датума, важно би било сазнати да ли је писмо писано пре или након хапшења Предрага Колувије.

Хоће ли јавност добити одговоре на ова питања свакако зависи и од тога да ли ће Кендија и остали окривљени и током суђења наставити да се бране ћутањем, како су то чинили током истраге.

Суђење по оптужници „Јовањица 2“ требало би да започне након одржавања припремног рочишта, које је било заказано за 6. мај, али је одложено, јер се у судници нису појавили адвокати тројице оптужених, због чега је у јавности почело да се спекулише о тактици одуговлачења поступка. Ова могућност није сасвим искључена, будући да се сви окривљени се, осим Колувије, бране са слободе, због чега немају разлога за журбу.

Иначе, осим дементија председника о наводним везама са Јовањицом, у судским поступцима то покушава да оповргне и његов брат. Андреј Вучић је поднео приватну тужбу против потпредседника Народне странке Мирослава Алексића, који је најтврђи заговорник тезе о везама браће Вучић са Јовањицом.

У одбрани Вучића ишло се толико далеко да је потпредседник СНС-а и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић чак поднео кривичну пријаву против свог шефа и његовог брата, како би се судским путем „отклонила сумња у њихову умешаност у случај Јовањица“.

У недостатку доказа, све тврдње Мирослава Алексића да сама оптужница демантује порицање да је Предраг Колувија приликом хапшења у новембру 2019. телефоном позвао Андреја Вучића због тога што један од Колувијиних заплењених мобилних телефона није вештачен, за сада само остављају простор за нагађања и сумњу у истину и рад институција. Можда би писмо пронађено код полицајца Кендије могло да их потврди или оповргне, када и ако буде било доступно јавности.

Кендија обезбеђивао Јовањицу

Милан Кендија, запослен у Јединици за обезбеђење одређених личности и објеката МУП-а Србије, према оптужници имао је задатак да обезбеђује Јовањицу и да контролише послове физичко-техничког обезбеђења, које је на имању обављала агенција Ронин Елите Сецуритy.

Кендија је оптужен за кривична дела удруживања ради вршења кривичних дела и неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога.

Према исказима неколицине окривљених и сведока у овом предмету, Кендија је рођак Предрага Колувије, док опозициони политичар Мирослав Алексић тврди да је Кендија рођак оптуженог Милоша Тофиловића, сарадника Предрага Колувије, који је 13. новембра 2019. када су на ауто-путу ухапшени он и Колувија, управљао “аудијем” којим су се возили ка Нишу.

Један од Кендијиних адвоката је Владимир Ђукановић, који брани и Предрага Колувију. Ђукановић заступа и брата председника Србије Андреја Вучића у поступку који је повео против потпредседника Народне странке Мирослава Алексића, управо због навода о случају Јовањица. Тај поступак је првостепеном пресудом окончан у корист Андреја Вучића, а након Алексићеве жалбе, предмет је у Апелационом суду.

Владимир Ђукановић се као функционер СНС-а налази на челу скупштинског Одбора за правосуђе, што му је обезбедило и чланство у највишим правосудним органима – Државном већу тужилаца и Високом савету судства.

БИРН

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!