Хашки истражиоци затирали трагове шиптарских злочина на Космету

4.8
(6)

Истражиоци Хашког трибунала који су „наводно“ спроводили истраге о масовним гробницама и злочинима које су починили припадници терористичке ОВК „учинили су све да се затру трагови злочина и на тај начин су се директно укључили у извршење злочина“, истиче се у документу Комисије Владе Србије за нестала лица.

У документу се наводи да су 30. јула 1999. године Сони Бјорк, Ленарт Палм, Улф Нордстром, Леиф Андерсон и форензичар Андрес Ериксон око 13.30 часова пронашли у мјесту Лугово, на обали ријеке Исток у близини истоименог града, три женска тијела и за сада није познато да ли су сахрањена или пребачена на неку другу локацију гдје су остављена да иструле.

– Прво тијело је пронађено у полураспаднутом стању са 13 видљивих убода начињених оштрим предметом. Према каснијим информацијама то је било тијело Љупке Ђурић, отете Српкиње са подручја општине Исток – наводи се у документу.

Према истом извору, друго тијело, које није идентификовано, пронађено је на раздаљини око 90 метара од првог тијела и на њему су такође били видљиви убоди нанесени тупим и оштрим предметима.

Посмртни остаци треће женске особе истражиоци су пронашли у ријечном кориту и на њему су такође биле видљиве убодне ране нанесене оштрим предметима.

У извјештају коју су сачинили истражиоци, а до кога је дошла Комисија Владе Србије за нестала лица, нема података о даљем поступању са нађеним тијелима.

Из Комисије су у више наврата тражили од УНМИК-а, касније и ЕУЛЕКС-а, да буде спроведена додатна истрага, укључујући и саслушање хашких истражитеља, како би бар била позната локација гдје су, уколико је то урађено, пребачена тијела убијених Српкиња, али до данас одговор није добијен.

Породице несталих и киднапованих Срба са Косова и Метохије инсистирају да Специјално тужилаштво Специјалног суда у Хагу пред којим ће се судити припадницима ОВК за злочине над Србима истрагом обухвати и „поједине- идентификоване“ представнике међународне заједнице који су на основу расположиве документације својим поступањем постали саучесници злочина над Србима.

У документу Комисије за нестала лица истиче се да ово није први случај уништавања трагова злочина пребацивањем посмртних остатака или нехуманим поступањем са страдалим особама, необезбјеђивањем локације или посмртних остатака.

– У великом броју случајева представници међународне заједнице су остављали тијела како би их дивље животиње растргле и на тај начин су у потпуности уништени сви трагови злочина, а породице страдалих доведене у ситуацију да никада не могу добити посмртне остатке и сахранити жртве злочина – наглашава се у документу.

Из Комисије наводе да је слична, ако не и истовјетна судбина, задесила убијене Србе сахрањене на локацији муслиманског гробља у Приштини, као и на локацији масовне гробнице Дуље код Суве Реке, гдје су у присуству УНМИК полиције пребацивана тијела лица која су КФОР и УНМИК проналазили на терену.

Сва тијела су сахрањивана у врећама, по неколико њих у једној врећи са бројивима из протокола, али су и једна и друга локација биле необезбијеђене, што су злочинци искористили да скидањем и разношењем металних плочица са бројевима у потпуности униште трагове, додаје се у документу.

Породице и Комисија сумњају и своје сумње документују доказним материјалима да је циљ истражитеља био да ексхумирају и идентификују искључиво албанске жртве, те додају да су масовне гробнице и тијела убијених Срба „непрофесионалним односом“, извјесно циљано, остављали незаштићене како би се аболирали починиоци злочина.

– Нажалост, није ријетка појава да је поступање истражитеља и представника међународних организација и институција било злонамјерно, а случај „Лугово“ је само један у низу таквих поступања – наводи се у извјештају екипе српских патолога који су накнадним есхумацијама и експертизама настојали и настоје да утврде вријеме и узроке смрти лица која су проналажена и проналазе се на „запуштеним локацијама“ на Косову и Метохији.

РТРС, Срна

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Са територијом Републике Србије нема играња, терористичке и нарко банде се УНИШТАВАЈУ без МИЛОСТИ!

5 (3) Председник Александар Вучић рекао је да је Србија увек спремна да разговара о …

Вучићу, одговараћеш кад тад за издају Србије, није ти Косово и Метохија Анђелкова ливада у Чипуљићима!

5 (10) Заједница српских општина је још једна у низу превара и обмана грађана Србије …

Један коментар

  1. Хашки истражиоци затирали трагове шиптарских злочина на Космету.

    To su im zajednicki tragovi jer sve rade uskladjeno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend