Хемијске халуцинације ТВ канала Ал-Арабија

0
(0)

Власти Сирије данас су навеле да је информација о примени хемијског оружја у предграђу Дамаска потпуно лажна. О томе да је околина сиријске престонице тобоже подвргнута хемијском нападу, саопштио је канал Ал-Арабија из Дубаија. Према једној верзији у источном предграђу Дамаска – оази Гута – погинуло је 280 особа. Али у свом микробогу на Твитеру Ал-Арабија је увећала број жртава мал те не до 500. Напад, по саопштењима канала, водиле су владине трупе уз примену ракета земља-земља.

Важно је да су се ова саопштења појавила упрао у време када је у Дамаску и Алепу почела да ради група међународних ексерата УН, подсећа аналитичар Високе школе економије Леонид Исајев. Експерти су стигли у Сирију 18. августа и провераваће све податке о могућим случајевима коришћења хемијског оружја. Ал-Арабија, уверен је Исајев, не само да пружа инфорамциону подршку, већ и спонзорише борце опозиције.

– Сада и Ал-Арабија и други ТВ канали који подржавају сиријску опозицију покушаваће да стварају неповољну за владине трупе информациону позадину. Они ће на све начине представљати лажне информације, покушавајући да утичу на закључке експерата УН.

Све то заиста личи на грандиозну провокацију, слаже се са мишљењем колеге професор МГИМО Венијамин Попов.

– Не може се искључити да сами одреди опозиције нису користили ово хемијско оружје, како би затим све пребацили на режим. Претпоставити да када у Дамаску ради група међунаордних експерата Ун за истрагу хемијског оружја, ово оружје се управо примењује, то је чист апсурд.

Канистер са бојевим отровом корићен у Алепу
Канистер са бојевим отровом корићен у Алепу

Стручњаци УН ће прегледати три региона, између осталог и град Алепо, где је још пролетос тобоже био пронађен доказ примене отровних супстнци. О хемијским нападима на територији Сирије саопштавале су Велика Британија, Француск аи САД. Америчке власти су оптужиле за то сиријске владине снаге, а касније су изјавиле да ће наоружавати противнике председника Башара Асада.

Руски стручњаци су утврдили да у управо терористи опозиције користили пуњења са отровним гасом зарином, при томе нелегалне производње. Још у јуну ово је изјавио министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.

– Наши експерти су узели узорке на терену, истраживали их у лабораторијама сертификованим од стране Организације за забрану хемијског оружја и дошли до закључка да је и пуњење и сарин који се налази у њему нелегалне производње. Тамо постоје сасвим јасни, недвосмислени закључци који се тичу тога да карактеристике и пуњења и зарина не одговарају стандардима индустријске производње. По нашим додатним подацима, пуњење и ова супстанца били су израђени 2013. у фебруару на сиријској територији, која се налазила тада под контролом Слободне сиријске армије, једне од групација која је повезана са том Слободном сиријском армијом.

Терористи опозиције су више пута отпужили сиријски режим за примену отровних супстанци. Али никаквих доказа за то до сада нема.

Андреј Федјашин,

 

Извор: Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

АЈДЕ? Па ратују Ердогане једно добрих 10 година у Идлибу

0 (0) Ово што се сада дешава у сиријском Идлибу може се назвати ратом, изјавио …

Сирија: Сва насеља око Алепа слободна први пут од 2012. године (видео)

0 (0) Сиријска армија је успоставила поптуну контролу у свим насељима око града Алепа први …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend