Грађани севера Црне Горе данима протестују против усвајања Закона о слободи вероисовести, сматрајући га директом претњом СПЦ, храмовима Митрополије црногорско-приморске, епискпопијама које делују на територији ове државе, а пре свега Србима и верницима.

У Беранама где је уведена прва блокада у Црној Гори у недељу се пред зградом Општине беране окупило више од 3.000 грађана, који су у литији стигли до древне светиње, Ђурђевих ступова, катедралног манастира Епархије будимљанско-никшићке, где им се придружило још пар хиљада грађана, који су се после молебана мирно разишли.

Кроз Бијело Поље је прошла литија до сада невиђена у овом граду, у којој је било на хиљаде људи, који су пошли од цркве Светих апостола Петра и Пвла, где је настало Миросављево јеванђеље, а скуп је завршен после молебана у цркви Светог Николе у Никољцу.

Храмове и веру своју православну одлучни су да бране и граађани Андријевице, који су поново блокирали пут према Беранама, а до блокаде је дошло и у Плужинама, где су по цичи зими, температури од – 10 степени Целзијуса, неколико стотина грађана блокирали саобраћајнцу према Фочи. У току блокаде на њих је намерно налетео плави џип са регистарским ознакама Плава. Међутим, полиција је брзо реаговала и већи инцидент је спречан. Полиција испитује ко је управљао џипом.

Протестовали су и грађани на Жабљаку, који су блокирали главну саобраћајницу у граду, а мештани једина два села у општини Петњица, Љешница и Азане, њих укупно 100, звоњавом са цркве Свете Тројице у Азанима, придуружили су се у протестимаа својој браћи правсолавној широме државе.

ПОЛИЦАЈЦИ БЕЖАЛИ ПРЕД ДЕМОНСТРАНТИМА У ЗЕТИ

У Зети на кружном току ка аеродрому десет младића потерало је полицију. Полицајци су бацили су сузавац на протестанте и побегли.

Андријевица

Беране

Беране

Беране

Беране; Фото: М.Секуловић

Беране; Фото: М.Секуловић

Бијело Поље; Фото: М.Секуловић

Бијело Поље; Фото: М.Секуловић
Бијело Поље; Фото: М.Секуловић