fbpx

Хитлер је мрзео Србе због Гаврила Принципа

0
(0)

Немачка суровост према Србији 1941. била је прекомерна са становишта војне тактике. То је објашњавано Хитлеровим бесом због одустајања од Тројног пакта. Сада се јављају и тумачења да је вођа Рајха био љут због Сарајевског атентата.

Објављивање фотографије Хитлеровог личног фотографа у недељнику “Време”, на којој за рођендан 20. априла 1941. године прима поклон донет из Сарајева – спомен-плочу Гаврилу Принципу, у први план избацило је тезу да је Први светски рат одиграо одлучујућу улогу у формирању Хитлеровог става према Србима.

– Постоје сведоци који су о томе оставили писани траг – каже историчар Милан Ристовић, редовни професор на БУ – да је Хитлер после вести о пучу 27. марта запао у хистерично расположење. Из њега је тада избила мржња према Србима, својствена аустријском јавном мњењу које је годинама, и пре атентата у Сарајеву, било изложено антисрпској пропаганди. Ту мржњу потискивао је само да би Југославију придобио за Тројни пакт… Хитлер је тада дао смернице Гебелсу, који је у прогласу о нападу на Југославију рекао да је “дошло време да се уништи Београд, да се уништи српско завереничко језгро које се по други пут окренуло против Немачке“. Први пут је био Принципов атентат, а други пуч.

А енглески историчар Кристофер Кларк у интервјуу за недељник “Време” каже да је у немачком вођи после пораза 1918. остало “много хабзбуршке мржње према Србима…”.

– Хитлеров однос према Србима део је ширег контекста: постоји, наиме, једна разгледница на којој је изнад фотографије аустроугарских војника из Првог светског рата и немачких из Дугог, портрет Еугена Савојског, војсковође који је крајем 18. века освојио Београд. Натпис на тој разгледници је: “Очеви и синови на истом задатку”, и њиме се успоставља веза између различитих периода у којима је постојала једна иста жеља: ширење немачког животног простора на југоисток, на Балкан – наводи проф. др Ристовић.

Кад је о самом Хитлеровом учешћу у Првом светском рату реч, међутим, историчари нису јединствени.

Донедавно била је широко је прихваћена теорија да су Хитлерова искуства из Првог светског рата оно што је допринело његовом радикализму и окренуло га беспоштедном антисемитизму.

И сам Хитлер се хвалио да је од 1914. до 1918. године “ризиковао свој живот, готово свакодневно”.

Колико му је било стало до успомена на ове дане, сведочи и чињеница да су једине две медаље на његовом телу кад се убио биле из овог рата – Рањеничко одликовање и Гвоздени крст прве класе.

Али 2010. године немачки историчар Томас Вебер утврдио је да Хитлер није био херој, већ га је таквим касније начинила нацистичка пропаганда.

“Уништити интелигенцију”

Генерал Александар фон Лер, немачки заповедник за југоисток, после заробљавања, рекао је о 6. априлу: “У првом налету требало је да срушимо Народну библиотеку у Београду, па тек онда оно што је за нас војнички било интересантно. Библиотека је била важна због тога што је у тој установи сачувано оно што је вековима чинило културни идентитет тог народа. Фирер нам је наредио да уништимо српску интелигенцију и да обезглавимо Српску цркву…”

 

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мило вам је дао курац, дао вам је 70 евра пензије! (видео)

4.3 (4) Потресно обраћање Бранка Вујичића, Миловој полицији, ветерана и инвалида ратова 90-их. Он је …

Милове усташе уз помоћ бруталне полицијске силе и терора воде рат против Срба у Будви (видео)

5 (2) Јаке полицијске снаге блокирале су све улазе у строги центар Будве, где је …

5 Коментара

  1. Deda je Rotšild, hazari koji imaju jevrejsku veroispovest ali se izdaju kao orginalni jevreji

  2. PA KAKO JE GAVRILO IMAO NEKE „nesredjene racune“ sa Habzburzima – koji su po poreklu Austrijanci – a i Hitler je Austrijanac bio – to je tu znak jednakosti !
    po izvorima – Hitler je jako mnogo vremena provoodio u muzeju u Becu – pa je jasno da se tamo „otrovao“ detaljima o prvom svetskom ratu u kome su AUSTROUGARSKA I NEMACKA = KAPITULIRALE (posle PRIMIRJA 🙂 KAO PORAZENE STRANE od pobednika – sila ANTANTE koje su POBEDILE – pre PRIMIRJA 🙂 🙂 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *