ХОЋЕ ЛИ СРБИЈА ДА ПРОСЛАВЉА СТОТУ ГОДИШЊИЦУ ОСЛОБОЂЕЊА КОСОВА

0
(0)

У високим црквеним круговима Данасу је незванично речено да се у СПЦ размишља о предстојећем јубилеју и да та тема тек треба да се покрене

На питање да ли ће и како Србија у садашњим политичким околностима обележити 100. годишњица ослобођења Старе Србије (некадашњи назив за Косово и Метохију) од турске власти у Првом балканском рату у овом тренутку у Београду се може добити само делимичан одговор.

У Влади Србије, СПЦ и Дому Карађорђевића Данасу је потврђено да се размишља о обележавању ове троцифрене годишњице, која „пада“ у октобру 2012, али за сада нико нема конкретан план прославе. Срби са КиМ сматрају да главне активности треба очекивати после избора најављених за Ђурђевдан.

– Влада ће сигурно обележити 100. годишњицу ослобођења КиМ у Првом балканском рату, али још није направљен концепт прославе, који ће највероватније да прати најважније датуме из Првог балканског рата – каже за Данас Миливоје Михајловић, директор владине Канцеларије за сарадњу с медијима.

Незванично се помињу изложбе и друге пригодне манифестације. У Немањиној 11 немају одговор на питање да ли влада планира да и на самом Косову организује прославу јубилеја.

Према незваничним сазнањима Данаса, ресорно Министарство за КиМ за сада нема никакву улогу у плановима за прославу 100. годишњице враћања Косова у састав српске државе.

У високим црквеним круговима Данасу је незванично речено да се у СПЦ размишља о предстојећем јубилеју и да та тема тек треба да се покрене.

– Понудићемо држави да се, ако жели, обележавање 100. годишњице ослобођења Старе Србије припреми у сарадњи с Краљевским домом Карађорђевића. Ако државне власти то не буду хтеле, као што имамо искуство у случају 70. годишњице 27. марта 1941, Краљевски дом ће то уприличити сопственим снагама – каже за Данас Драгомир Ацовић, члан Крунског већа.

Према његовим речима, концепција обележавања јубилеја је у разради и „Двор још не може да говори о детаљима“.

За сада је с плановима најконкретнија Скупштина заједница општина АП Косова и Метохије, која би у понедељак требало да се изјасни о предлогу да 2012. буде проглашена годином обележавања победе Србије у Првом балканском рату. Марко Јакшић, потпредседник Скупштине заједнице, каже за Данас да ће се овај предлог наћи на дневном реду седнице заједно са референдумом на северу, петицији о расписивању српских избора на свим нивоима на целом КиМ, предлогу председника Србије о „четири тачке“ за решење косовског проблема и регионалном представљању Приштине.

– Најбитније да се годишњица обележи на целој територији КиМ и да се ускладе прославе северно и јужно од Ибра. Припреме за централну прославу у другој половини 2012. почеће на пролеће. Главне активности треба очекивати после избора – најављује Марко Јакшић.

Рада Трајковић, посланик Јединствене српске листе у Скупштини Косова, сматра да је обележавање ослобођења КиМ неопходно зато што се „у последње време сувише допустио турски утицај на подручју Србије, а Србе на КиМ „то узнемирава и подсећа на време Отоманске империје“. Трајковићева не очекује да ће Приштина дозволити обележавање јубилеја из Првог балканског рата, али напомиње да је „на Србима да ураде оно што треба“.

Петар Милетић, потпредседник Скупштине Косова и генерални секретар Самосталне либералне странке, каже за Данас да „Србима, који према 1912. имају посебан осећај, ништа не може да забрани да обележе своје значајне датуме“. Али, истовремено упозорава да „у крхком миру на КиМ овакве прославе могу бити опасне, јер догађаји у којима су Срби и Албанци били на супротним странама могу бити повод за нове неспоразуме“. СЛС, према Милетићевим речима, о обележавању 100. годишњице ослобађања КиМ није разговарала с коалиционим партнерима у Влади Косова.
Тадић није ишао у Дечане због годишњице
Иако је већина београдских медија истакла „детаљ“ да се председник Србије Борис Тадић на Божић у Високим Дечанима налазио „на месту где је пре 100 година упаљена свећа за ослобођење Србије“, у Председништву кажу за Данас да председникова божићна посета КиМ нема везе с овом високом годишњицом. Извори нашег листа објашњавају да председник Тадић сваке године иде у Високе Дечане било на Божић или на Васкрс, а да надлежне владине службе брину о обележавању важних датума.
Најпопуларнији рат
У „Новој историји српског народа“, чије је приређивач историчар и дипломата Душан Т. Батаковић, наводи се да је „Први балкански рат био најпопуларнији рат у српској историји, јер је означио довршење ослобађања некада средишњих територија Душановог царства од турских завојевача – испуњење петовековног сна о националној слободи“. Први балкански рат обележиле су победа код Куманова (23-24. октобар) и ослобађање КиМ у којем су учествовале српска и црногорска војска. На Газиместану 23. октобра 1912. служен је парастос свим српским јунацима од Косовског боја до тадашњих битака.
Аутор Јелена Тасић
Данас

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Петиција љутих ИТ фриленсера кружи интернетом

0 (0) Инфлуенсери, фриленсери, јутјубери, програмери, преводиоци и други који послове налазе на разним иностраним …

АЛО ЕУ ГЕНИЈЕ! Сви међународни споразуми морају да буду у складу са Уставом и важећим законима!

5 (6) БРИСЕЛ – Портпарол ЕУ Петер Стано изјавио је данас да није сигуран шта је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend