ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ Данас је ВАСКРС – најрадоснији хришћански празник

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ Данас је ВАСКРС – најрадоснији хришћански празник

5
(2)

Најрадоснији и највећи хришћански празник Ускрс, када је Исус Христ васкрсао, данас прослављају хришћани у Србији, али и у више од 60 држава.
Ускрс по Јулијанском календару славе Руска, Српска, Грузинска, Константинопољска, Грчка, Бугарска, Јерусалимска и друге православне цркве.

Суштину хришћанског учења означава Христово васкрснуће из мртвих као победу вере и живота над смрћу, па се зато овај празник сматра најрадоснијим хришћанским и највећим. Према црквеном учењу, Исус је распет у петак, суботу је прележао у гробу, у Јосифовом врту, а у недељу зором, осетио се снажан земљотрес и анђео Божји слетео је на гроб. Стражари који су чували гроб, у страху су попадали као мртви, а Исус је васкрсао.

На првом Васељенском сабору, у Никеји 325. године, одлучено је да се Ускрс свуда празнује истог дана, пошто се испуне три услова: после пролећне равнодневице, прве недеље после јеврејске Пасхе и после првог пуног месеца.

Цела недеља после Ускрса зове се Светла недеља и тада се певају радосне црквене песме.

У целом хришћанском свету, па и код нас Срба, за овај празник је везан обичај даривања јајима, јер је јаје симбол обнављања природе и живота. Васкршње црвено јаје значи радост и за оне који га дају и који га примају. Људи се за овај празник поздрављају са „Христос васкрсе“ и „Ваистину васкрсе“.

Куцање јајима

Обичаји налажу да украшена чинија са офарбаним јајима стоји на столу, домаћин први узима једно јаје, а за њим остали укућани. Тада настаје весеље и такмичење чије је јаје најјаче. Овај чин је велика радост посебно за децу. Приликом куцања изговара се, такође, „Христос васкрсе“ и „Ваистину всскрсе“, а обичаји кажу да се на дан Ускрса прво поједе кувано васкршње јаје, а онда остало јело. Исто важи и за госте, прво се дарује ускршњим јајетом, а онда се послужује осталим понудама.

Побусани понедељак

Понедељак после Васкрса зове се Побусани понедељак. Тога дана, по народном веровању и обичају, треба побусати гробове умрлих сродника бусењем са зеленом травом. У неким крајевима, овај дан се обележава као и задушнице. Излази се на гробља, пале се свеће, уређују гробови и свештеник врши парастосе и помене за покој душа покојника. Тај дан се износе фарбана васршња јаја на гроб, и деле се потом сиротињи. Побусани понедаљак је дан посвећен мртвима.

Извор: direktno.rs

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Срби данас славе победу над Аустроугарском монархијом и швапским рајхом а ви дебили славите "дан примирја"

Срби данас славе победу над Аустроугарском монархијом и швапским рајхом а ви дебили славите „дан примирја“

5 (6) У Србији и свету се обележава Дан примирја, у знак сећања на 11. …

Митровданска офанзива: На данашњи дан је 5000 српских војника победило 40 000 усташа (видео)

Митровданска офанзива: На данашњи дан је 5000 српских војника победило 40 000 усташа (видео)

5 (10) Митровданска битка новембра 1992. године, заједно са битком за Коридор 1992. године, спадају …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend