Хрватска храна у Србији пуна канцерогених отрова

0
(0)

Ванредна контрола млека на домаћем тржишту показала је да је од 300 обрађених узорака, 272 било потпуно безбедно, док је код 28 узорака вредност афлатоксина била на граници дозвољених вредности. Из Министарства пољопривреде су навели да се узорци са граничним вредностима афлатоксина додатно испитују.

„Сумњивост тих узорака се не мора нужно односити на присуство афлатоксина М1 који је канцероген, па се из овог разлога раде прецизнији тестови (потврдне методе) и детекција овог конкретног микотоксина“, прецизира се у саопштењу.

Истакнуто је да ће уколико даље анализе докажу присуство афлатоксина М1 у неком од узорака у којима је афлатоксин на гранично дозвољеним вредностима, Министарство пољопривреде објавити о којем млеку и којим произвођачима је реч и наложити да се према њима спроведу мере у складу са законом.

Испитивање присуства афлатоксина у млеку на тржишту Србије почело је претходног викенда, након што је Министарство пољопривреде Хрватске крајем претходне седмице, због присуства афлатоксина, наредило повлачење из продаје четири врсте трајног млека које производе загребачки „Дукат“ и вараждинска „Виндија“.

Босна и Херцеговина и Црна Гора су забраниле увоз млека „дукат“ и „виндија“.
Из Министарства пољопривреде су раније навели да млеко које је у Хрватској повучено из продаје није увезено у Србију, као и да је након испитивања утврђено да је млеко „дукат“ увожено у Србију из Босне и Херцеговине безбедно.

Шта су афлатоксини?

Афлатоксини су токсични продукти плесни „Аспергиллус флавус“ којих може бити у сточној храни, сировинама и полупроизводима за производњу људске хране, као и у житарицама, кукурузу, кромпиру, воћу, орашастом воћу и храни животињског порекла, посебно млеку, ако су животиње храњене контаминираном сточном храном. Та плесан може захватити све процесе – од узгоја и жетве, преко складиштења до прераде, њена појава условљена је климом, географским положајем, агротехничким мерама и начином прераде сировина.

Стручњаци наводе да афлатоксини оштећују јетру и друге органе и изазивају рак јетре. Америчка Агенција за храну и лекове (ФДА) сматра да у случају афлатоксина нема апсолутне сигурности хране, односно да максимално допуштена количина мора буде једнака нули.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

РОДИТЕЉИ И ДАЉЕ ТРАЖЕ НЕСТАЛЕ БЕБЕ: Поднето најмање 107 пријава, рок за предају захтева суду 3. новембар

5 (2) РОДИТЕЉИ који сумњају да су им бебе по рођењу нестале из породилишта имају …

НЕСТОРОВИЋ ОПЕТ КОНТРИРА СВИМА! Тешко ће пронаћи ВАКЦИНУ за коронавирус!

3.9 (7) Доктор Бранимир Несторовић не дели оптимизам светске јавности да ће ускоро бити пуштена …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *