fbpx
Насловна / Свет / Хелм / Хрватска Србима дугује преко милијарду евра за пензије!

Хрватска Србима дугује преко милијарду евра за пензије!

0
(0)

Око 50.000 Срба из Хрватске од те државе потражује и до милијарду евра неисплаћених пензија, а тај вишегодишњи проблем био је једна од тема конференције у Београду која је окупила стручњаке, представнике државних институција и удружења пензионера из Хрватске.

Питање пензија регулисано је Анексом Е Споразума о сукцесији имовине бивше СФРЈ, а према подацима Удружења пензионера из Хрватске Београд, пензионери Срби из Хрватске потражују пензије од 1991. до 1996, а поједини међу њима и до 1998. године.

Према подацима из више извора, како кажу у удружењу, ради се о износу од 800 милиона евра од милијарду евра.

На научној конференцији „Анекс Е Споразума о сукцесији СФРЈ и решавање питања неисплаћених пензија из Хрватске“, Александар Гајић из Мешовите комисије за сукцесију рекао је да Србија има воље да се коначно реши питање сукцесије, али да је то мултилатрално питање које подразумева вољу и друге стране.

Подсетио је да је последњи састанак о сукцесији био 2015. године у Сарајеву, када је договорено да следећи организује Хрватска за шест месеци.

„На Хрватској је да закаже наредни састанак високих представника за сукцесију. Треба интензивирати дијалог. То не зависи само од Србије“, рекао је Гајић и изразио очекивање да ће данашњи научни скуп допринети решавању отворених питања сукцесије.

Председник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта истакао је да су питања имовине и стечених права, као и пензија, кључна питања поштовања људских права.

Према његовим речима, Србија је пропустила шансу да 2010. и 2011. године, у време када је преговарала о Поглављу 23, изврши притисак на Хрватску да поштује темељна начела ЕУ чија је чланица постала у јулу 2013. године.

Србија, сматра, сада има мање простора да изврши притисак на Хрватску да потпише билатерални споразум и реши отворена питања.

Линта наводи да би Влада и Министарство спољних послова требало стално да указују Европском парламенту, Европској комисији, Савету Европе и Уједињеним нацијама на кршење људских права Срба из Хрватске и на чињеницу да се не поштује један важан међудржавни споразум.

Данашња научна конференција одржана је уз подршку Комесаријата за избеглице и миграције Србије, Министарства спољних послова, Управе за дијаспору и кровних организација избегличких удружења из Хрватске.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Пасји „скретничари“ или комунисти против Срба

5 (1) Да су комунисти у новонасталим ратним околностима одмах исказали антисрбски став, види се …

Д. Танасковић: Још је жив дух Дрезденског конгреса

4.3 (6) Наши савремени „дрезденци“ су својеврсни дрезденски фундаменталисти, јер се тврдокорно и доследно придржавају …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *