Идентификован ген који штити од ковид 19 заразе: ХЛА-ДРБ1*04:01

Идентификован ген који штити од ковид 19 заразе: ХЛА-ДРБ1*04:01

Научници са Универзитета Њукасл идентификовали су ген који би могао да објасни зашто неки људи, иако су заражени вирусом корона, не обољевају од ковида 19.
Ген званичног назива ХЛА-ДРБ1*04:01 пронађен је три пута чешће код људи који нису имали симптоме ковида 19, што сугерише да он пружа својеврсну заштиту од саме болести.

У студији објављеној у часопису ХЛА, научници су истраживали асимптоматске пацијенте са онима који су развили озбиљан облик ковида 19. Користили су секвенцирање гена на нивоу ХЛА гена који се налазе на хромозому 6.

Користили су узорке од 49 пацијената са озбиљним обликом ковида 19 који су били хоспитализовани и 69 узорака асимптоматских пацијената који су имали позитиван тест на антитела. Проучавали су различите верзије ХЛА гена како би видели постоје ли неке разлике.

Открили су како се леукоцитни антигенски ген, ХЛА-ДРБ1*04:01, чешће налази код оних који нису показивали симптоме болести, иако су били заражени.

Такође, открили су како је тај ген чешћи код људи на северу и западу Европе, што би могло да сугерише да ће људи у тим подручјима мање обољевати од озбиљног облика ковида 19, али свеједно ће бити подложни његову ширењу.

“То је веома важно откриће јер може да објасни зашто се неки људи једноставно не разболе иако су заражени корона вирусом”, нагласио је у саопштењу за јавност др Карлос Ешеварија, коаутор студије.
Додао је да би то могло да доведе до развоја генских тестова који би могли да укажу на то ко би требало да буде у приоритетној групи за вакцинацију у будућности.

Аутор студије Давид Лангтон истакао је да је управо откриће повезаности географског порекла и учесталости ХЛА гена фасцинантна.

“Ово наглашава комплексну интеракцију између околине, генетике и болести. Знамо да неки ХЛА гени реагују на витамин Д и да су ниски нивои витамина Д ризични фактор за развијање озбиљних облика ковида 19, тако да ћемо се у будућности фокусирати на тај део”, рекао је Лангтон

Ово откриће могло би да помогне медицинским званичницима да боље планирају борбу против ковида 19 у будућности и најрањивијих група, пренео је портал Зимо.

Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ДИРЕKТОР ДОМА ЗДРАВЉА KРАГУЈЕВЦА: И вакцинисани имају упалу плућа и заврше на респиратору!

ДИРЕKТОР ДОМА ЗДРАВЉА KРАГУЈЕВЦА: И вакцинисани имају упалу плућа и заврше на респиратору!

Директор Дома здравља Kрагујевац Василије Антић изјавио је у овом таласу пандемије вакцине не спречавају …

Званичник Фајзера: Вакцинација у Израелу нам је била нека врста лабораторије

Званичник Фајзера: Вакцинација у Израелу нам је била нека врста лабораторије

На почетку пандемије успоставили смо такав однос с Министарством здравља Израела да су употребљавали искључиво …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *