fbpx

Инспектор позива министра Стефановића да провери фирме иза којих је Вучићев брат

0
(0)

Незаконито пензионисани полицијски инспектор Небојша Благотић предложио је министру полиције Небојши Стефановићу да полиција изврши контролу пословања српске Агенције „Адеццо“ и компаније „Доберград“ које већ годинама добијају исплативе послове у јавном сектору Србије, пише Данас.

Од јавног је интереса да се утврди да ли су на тај начин стекле противправну корист, као и ко стварно стоји иза њих – Ђилас, Јеремић и Обрадовић, или ипак (брат председника Србије) Андреј Вучић, каже Небојша Благотић, превремено пензионисани инспектор привредног криминала Полицијске управе Ниш, кога директор полиције Владимир Ребић и Жалбена комисија Владе Србије не враћају на посао упркос трима пресудама Управног суда којима је утврђено да је његово пензионисање незаконито.

„Мада се министар полиције стално хвали успешним полицијским акцијама против криминала и корупције, не очекујем да ће позитивно одговорити и на овај јавни позив, јер, по незваничним информацијама, иза ових фирми, које инкасирају прилично буџетског новца, наводно стоје поједини људи блиски власти, односно Андреј Вучић. Знамо да је у овој земљи Александар Вучић и председник и министар и директор полиције и тужилац и судија. Знамо и како сам ја прошао чим сам, радећи на два осетљива случаја, дошао до људи који важе за његове кумове и пријатеље. Један од њих је Ј.М. из области осигурања, а други су власници медијских кућа које Вучић обилато користи за своју и партијску пропаганду. Ипак, на мени, као полицијском инспектору са искуством у борби против привредног криминала, јесте да обавестим министра полиције на шта би требало да обрати пажњу“, каже Благотић за Данас.

Саговорник Данаса јуче је о свом случају обавестио „представнике међународних институција које се баве владавином права“, са којима се састао. У току ове седмице је, такође, Републичком јавном тужилаштву поднео кривичне пријаве против бившег и садашњег директора полиције Милорада Вељовића и Ребића, као и председника Жалбене комисије владе Веселина Лекића, због сумње да су приликом његовог пензионисања злоупотребили службени положај.

Kривичну пријаву је доставио и међународним институцијама које се баве владавином права јер „постоји могућност да неко утиче на тужилаштво које ће поступати по њој“.

Благотић је напрасно пензионисан после 27 година рада како би, по сопственој оцени, два деликатна случаја на којима је радио била „упропашћена“, а осумњичени избегли процесуирање. У једном од тих случајева је, казао је, „провераван директор привредног друштва близак СНС-у, до којег су, како је непобитно утврђено, преко БИА и те странке, све време цурили подаци из оперативне обраде“.

Иако је на „цурење информација“ средином 2016. званично упозорио министра Стефановића и директора Ребића, нико није сносио санкције, а неки од „умешаних“ су аванзовали.

„Према подацима Одсека за опсервацију и документовања, који се бави тајним праћењем и снимањем, директор тог привредног друштва се управо у време оперативне обраде видео са два припадника БИА. Kада сам отишао по те снимке и извештај, шеф Одсека Зоран Богдановић ми је рекао да снимак није добар ‘због одсјаја’, а извештај није хтео да ми да. Тадашњи начелник Kриминалистичке полиције Славиша Виријевић је, по мојим сазнањима, дао налог да се о овом сусрету, односно цурењу података из оперативне обраде, не сачињавају извештаји, како се не би кварили односи између полиције и БИА. Данас је Виријевић начелник Полицијске управе Ниш, а Богдановић начелник Полицијске управе Пирот“, каже Благотић.

Управни суд је недавно донео трећу пресуду којом је потврдио да је Благотић противзаконито пензионисан 7. октобра 2015. године, решењем директора полиције Вељовића, али није наложио његово враћање на посао, што је Благотић тражио, већ ће такву одлуку и трећи пут донети Жалбена комисија Владе.

Овај суд је и у претходна два случаја пресудио у Благотићеву корист, али он није враћен на рад у нишку ПУ. У пресудама је наведено да је приликом његовог пензионисања прекршен Закон о полицији, као и Закон о пензијском и инвалидском осигурању, који наводи да сам запослени одлучује да ли ће искористити право на превремену пензију, а он није захтевао превремено пензионисање.

Благотић се, иначе, бавио „највећим и најсложенијим предметима“ и добијао одличне оцене за свој рад.

Kаже да је о свом случају председнику Вучићу писао три пута, премијерки Ани Брнабић два пута, а министру и директорима полиције три пута.

„У тим дописима сам наводио и да имам троје малолетне деце, као и да сада имам пензију која је за скоро 30.000 динара мања од плате. Нико од њих ми није одговорио“, каже Благотић.

Он је, иначе, дуже од годину и по дана одбијао да прима пензију, у знак протеста што је пензионисан „на незаконит и нечастан начин“. Почетком 2017. године, када је његова петочлана породица потрошила кредит који су подигли да би преживели, био је приморан да почне да је прима.

Данас: Изјава Благотића о српској Агенцији Адеццо, не о швајцарској компанији
Поводом овог текста листа Данас, на адресу те медијске куће и Н1 стигла је реакција швајцарске компаније Адеццо. Одговор листа Данас тим поводом преносимо у целости:

Kомпанија Адеццо која је у власништву швајцарске групе Адеццо С.А. и на тржишту Србије послује 14 година навела је у саопштењу да су неистинити наводи да „та агенција годинама добија послове у јавном сектору Србије“, како се наводи у изјави пензионисаног полицијског инспектора Небојше Благотића из Ниша коју је дао листу Данас.

Основна делатност те компаније је пружање консултанстких услуга из области људских ресурса као и посредовање у запошљавању, наводи се у саопштењу, уз додатак да швајцарска компанија ради са међународним клијентима, а не са државним предузећима.

„Годишње проналазимо посао за 4.000 грађана Србије и сарађујемо са међународним компанијама којима смо најчешћи избор управо због дуге традиције пружања квалитетних услуга широм света. Послујемо у Беграду, Нишу, Новом Саду и Kрагујевцу, где су седишта наших филијала“, наводи компанија Адеццо.

Редакција Данаса, међутим, наводи да се у изјави коју је инспектор дао тој медијској кући нигде не наводи да се ради о швајцарској компанији Адеццо, већ о „српској агенцији Адеццо“, а простим увидом у податке Агенције за привредне регистре може се видети да у Србији послују три правна лица која у називу имају реч „Адеццо“.

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

МУП: Складиштење дроге са „Јовањице“ по закону

5 (3) Министарство унутрашњих послова (МУП) саопштило је данас да су полицајци који су учествовали …

Мирослав Алексић – Плантажа опијата Јовањица и даље без одговора (видео)

5 (2) Народни посланик Мирослав Алексић о афери Јовањица и плантажи марихуане која је откривена …

2 Коментара

  1. Nista od te provere nece biti. Uvezani su svi kao svinjska creva.
    Zemlja Srbija nikada vece, bezobzirnije i bahatije lopove nije imala na i u vlasti, i u novijoj i u starijoj i u celoj istoriji!!!

  2. Ha, koga slina d aproveri!?
    Slinavi kepec pedecric da proveri batu svoga „dase“ i nadasve velikog faraona!?
    Koja (s)prdacina!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *