fbpx

Иринеј: Цркви у Црној Гори горе него под Османлијама, а Србима је – као у НДХ

0
(0)

* „Да су то радили Турци или усташе у своје време, то би се могло разумети и схватити. Али, да се то ради у времену мира и слободе, у времену када владају принципи закона и законитости, то је апсолутно неприхватљиво, не само за Европу него и за Азију”

* „Положај Срба у Црној Гори није добар. Нажалост! То је један народ који се поделио. Свака част држави Црној Гори, она је и раније била самостална држава и нормално сваки Србин прихвата и подржава постојање Црне Горе као државе, али створити такав однос према Србима у Црној Гори је несхватљиво”

* Нагласивши да је Црна Гора „православна земља, српска земља“, патријарх оценио да је положај Срба у њој данас упоредив са положајем Срба у Хрватској, у доба НДХ, па наставио: „Нажалост у Хрватској ни данас није бољи положај Срба. Можда непријатељство у Црној Гори није као оно које је било код усташа, али мржња у народу нажалост постоји. Сигурно да то чине они који не желе добро ни Србији ни Црној Гори“

ПАТРИЈАРХ српски Иринеј оценио је да је положај Цркве у Црној Гори гори него у време османске окупације, а да је статус Срба као у доба озлоглашене фашистичке творевине Независне државе Хрватске.

Коментаришући честе негативне поруке црногорских званичника упућене Митрополији црногорско-приморској, те претње да би Цркви могла бити одузета имовина, патријарх Иринеј је казао да је тако нешто незамисливо у 21. веку.

„Да су то радили Турци или усташе у своје време, то би се могло разумети и схватити. Али, да се то ради у времену мира и слободе, у времену када владају принципи закона и законитости, то је апсолутно неприхватљиво, не само за Европу него и за Азију”, казао је патријарх за подгорички дневни лист „Дан”.

Иринеј је навео да ће он као патријарх, али и Српска православна црква стати у одбрану Митрополије црногорско-приморске.

„Не само да хоћемо, него је наша обавеза да као црква иступимо и заштитимо Митрополију. На Сабору је већ било о томе речи и ми смо упутили Влади Црне Горе допис и надамо се да ће од тог безакоња одступити јер ту нема никакве логике. Митрополија није од јуче. Она постоји стотинама година, и оно што припада званичној цркви не може бити ни на који начин узето или одузето. Ми ћемо ако до тога дође, ангажовати не само себе, него ћемо алармирати цели свет. Црква и верници бране цркву, а ни правна логика не дозвољава такво понашање”, истакао је патријарх Иринеј.

Он је незадовољан и положајем и третманом Срба у Црној Гори.

„Ја нисам баш много упознат, али како чујем, положај Срба у Црној Гори није добар. Нажалост! То је један народ који се поделио. Свака част држави Црној Гори, она је и раније била самостална држава и нормално сваки Србин прихвата и подржава постојање Црне Горе као државе, али створити такав однос према Србима у Црној Гори је несхватљиво”, казао је патријарх српски.

На питање са којом историјском епохом би упоредио положај Срба данас у Црној Гори, патријарх Иринеј је казао да га подсећа на стање у Хрватској у доба фашизма.

„Упоредио бих га са положајем Срба у Хрватској, у доба ендехазије (НДХ). Нажалост у Хрватској ни данас није бољи положај Срба. Можда то непријатељство у Црној Гори није као оно које је било код усташа, али мржња у народу нажалост постоји. Сигурно да то чине они који не желе добро ни Србији ни Црној Гори. Стара је истина ‘подели па владај’ па се вероватно држе тог принципа. Надам се да ће народ бити свеснији од оних који га воде и да ће наћи начин да постоји и заједно живи”, поручио је патријарх.

Коментаришући слања црногорских војника у јужну српску покрајину, Косово, патријарх сматра да је то нонсенс

„И то је један нонсенс Хамер времена! Нажалост. Да Црна Гора пошаље војнике на Косово и да тамо стишава и смирује Србе и ко зна шта још да ради, то здрав разум и здраво поимање не разумеју. Тим пре што то ради Црна Гора, која је православна земља, српска земља, да чини такво једно дело у корист оних који су стотинама година рушили и палили и отимали и сада да им још помогне у том незаконитом делу”, закључио је Иринеј у интервјуу за Дан.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Битка за Будву (видео)

5 (4) Око 80 полицајца са специјалном заштитном опремом распоређених у неколико кордона (по 20 …

ХАОС У БУДВИ: Полетеле и каменице, народ узвикује нећемо мафију! (ВИДЕО)

0 (0) На службеном улазу у зграду Општине Будва дошло је до тензија, када је …

Један коментар

  1. pricam ti pricu… – duvandzija milo ima iza sebe ameriku i eu i amnestiju za svoje svercarske rabote. – moze da radi sta oce, ni luda braca, manijaci danilo i mirko mu nece biti ravni a i saveznike ima okolo, ne zna se ko je manitiji od koga. – sto no kazu konj do konja, ludak do ludaka. – skupise s konca i konopca; onog sto znade na zatvorenike se kurciti a sada i sam zatvorenicku corbicu srce, i par kokosara i nadnicara da mila ufate al dzaba truda. – pravi majstori sede na robiji da ne rade takve stvati. – i sada kasno svi na voiste stigose. – osta dahlan kozojebac i njegovi drugari da vladaju, kule i gradove da zidaju i puteve bratu rami prave. – pre par godina, bar tako novine pisase; jednu damu ovdasnju pasce tamosnje na ulici obescastise a da smo ljudi na svom mestu jos onda je trebalo crnu goru zlatiboru pripojiti i sve buduce probleme zauvek resiti. – vako ni Kosova ni Metohije ni Aleksandrove majcevine, pde sve do PM.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *