fbpx

Исток Србије лежи на благу, све предато странцима!

0
(0)

МУЛТИНАЦИОНАЛНА корпорација „Рио Тинто“ – највећа рударска компанија на свету – у сарадњи са аустралијском истраживачком фирмом „Рајден рисорсис““ је започела откривање нових рудних лежишта бакра и злата у околини Мајданпека.

Уговором о заједничком улагању, „Рио Тинто“ се обавезао да ће у истражна поља која су била власништво поменутог „Рајдена“ – Западни Мајданпек, Мајданпек Појас и Доње Невље – током наредне три године инвестирати 31,5 милиона долара, како би се и дефинитивно и потврдио квалитет тих лежишта. Јер, почетни резултати испитивања указују на то да на овим локалитетима и те како треба копати…

Претходно ће, сазнајемо, „Рио Тинто“ за 51 одсто акција у заједничком послу са Аустралијанцима уложити два и по милиона долара. А, када овај посао у наредних 36 месеци буде комплетно окончан, мултинационална корпорација са аустралијско-британским капиталом ће постати власник 78,5 одсто истражних права у околини Мајданпека.

Иначе, Влада Србије и „Рио Тинто“ су формирали и радну групу која ће се бавити припремама за отварање рудника литијума код Лознице, у Јадарском басену, где процењене резерве руде износе 136 милиона тона – готово десет одсто светских резерви тог метала.

О томе да је „Рио Тинто“ озбиљан партнер и пожељан инвеститор, надаље, сведочи и уговор о заједничком улагању у геолошка истраживања недалеко од Бора. Са канадском компанијом „Невсун“ је, наиме, склопљен споразум по којем би она – уз улагања „тешка“ 600 милиона долара – 2022. овде требало да отвори рудник бакра и злата, на локалитету „Чукару Пеки“.

Поменуте две компаније већ сарађују у наставку истраживања овог лежишта, за шта је досад издвојено око пет милиона долара, а процењује се и да је геолошки потенцијал овог дела Србије такав да – само на траси од Бора до Зајечара – постоји још најмање 20 локација које у себи крију ресурсе још драгоценије од оних већ идентификованих на локалитету „Чукару Пеки“.

Љ. ТРИФУНОВИЋ, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Са твојом издајничком, јаловом и антисрпском политиком добро је да нам досад нису узели Ниш!

1 (1) Идеја ЕУ је да се не противимо чланству Косова у УН, али још …

ВИДОВДАН 2020 – Дани истине за Србију (видео)

5 (4) Судбоносни дани пред Србијом. Од 20. до 28. јуна. Трибал Глобал Да ли …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *