Истрага у случају Савамала ни након две и по године од бесправног рушења још није отворена

Истрага у случају Савамала ни након две и по године од бесправног рушења још није отворена

Истрага у случају Савамала није отворена ни након две и по године од када су непознате особе бесправно рушиле у овој београдској четврти. Полиција тужилаштву још није доставила тражене информације, наводе за КРИК из Првог основног тужилаштва у Београду. Док тужилаштво и полиција сваљују кривицу једни на друге, остаје непознато ко је учествовао у рушењу и ко су налогодавци.

„Ми смо оног дана када смо добили предмет упутили захтев за прикупљење потребних обавештења полицији ради идентификације људи који су рушили. У више наврата смо писали ургенције и нисмо добили одговор – ни да је утврђен, ни да није утврђен њихов идентитет“, каже портпаролка тужилаштва Александра Ђенадић за КРИК.

Последњу ургенцију, односно допис којим подсећају полицију да достави тражене информације, како каже, послали су средином априла ове године – неколико дана пред двогодишњицу догађаја.

За даље информације, Ђенадић упућује на полицију.

„Значи, они и даље раде. Дакле, морате да се обратите полицији и да њих питате шта се ту дешава. Ми немамо шта да вам кажемо. Немамо по чему да поступамо“, казала је.

Стефановић: Тужилаштво не мора да чека полицију

Са друге стране, из полиције стиже одговор – истрагу води тужилаштво.

То је пре неколико месеци поновио и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић. Одговарајући на питања новинара о случају Савамала, казао је да тужилаштво може да води истрагу самостално.

„У Србији тужилаштво води истрагу, даје налоге, поступа. Тужилаштво може самостално да води истрагу и уопште му не треба полиција приликом спровођења било којих истражних радњи. Тако да не треба да тражи било ко кривицу на другој страни, него да предузме све законске могућности које има у рукама и да ради свој посао“, рекао је Стефановић у мају ове године.

Иако полиција и тужилаштво ни после две године нису ближе откривању особа које су наручиле бесправно рушење и спровеле га, једна пресуда је донета.

Осуђен само шеф смене полиције

Горан Стаменковић, који је у ноћи рушења био шеф смене дежурне службе полиције, осуђен је јер није реаговао на пријаве грађана и послао полицајце да зауставе бесправно рушење.

Он је у мају ове године склопио споразум са тужилаштвом признавши да те ноћи није савесно обављао свој посао. За ово је добио условну казну од пет месеци, док је законом прописана казна због које би морао да добије отказ је шест или више месеци.

„Он је био децидан у томе да жели да призна то дело – несавестан рад. Врло је битно напоменути да то није онај део предмета који се односи на фантомке и рушење“, рекао је тада за КРИК Стаменковићев адвокат Јовица Шошић.

Јавност је пресуду против Стаменковића видела као покушај власти да понуди кривца, а да починиоци и њихови налогодавци остану непознати.

Стаменковићево име први пут се појавило у документу Вишег тужилаштва у Београду, а који је објавио КРИК у јануару ове године. Детаље о томе шта се дешавало у дежурној служби током бесправног рушења у Савамали априла 2016. године и учешћу Стаменковића у јавност је изнео тадашњи Заштитник грађана Саша Јанковић у извештају о поступању полиције. Он је утврдио да је наређење полицији да не поступа „стигло са врха“.

Улога градске власти у рушењу

Информације које је недуго након рушења изнео председник Србије Александар Вучић такође нису много заинтересовале истражне органе. Он је, подсетимо, рекао да иза рушења стоје највиши органи градске власти у Београду, али јавности до данас нису предочена имена одговорних.

О одговорнима за рушење говорила је и Марија Мали, бивша супруга градоначелника Београда Синише Малог. Она је у интервјуу за КРИК рекла да јој се супруг похвалио да је организовао рушење „неких колибица“ јер су представљале препреку изградњи пројекта „Београд на води“. Синиша Мали није испитиван у вези са њеним наводима.

Извештај полиције о овом случају који је објавио КРИК није открио ништа, али детаљи упућују да су поједина градска предузећа помогла да се изведе рушење. Детаље прочитајте у посебној причи.

Подсетимо, маскирани мушкарци бесправно су рушили приватне објекате у београдској четврти Савамала у априлу 2016. године. Пет месеци након рушења, градске власти дозволиле су предузећу „Београд на води“ да на месту порушених објеката изгради паркинг.

(КРИК)

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Мали награђен за криминал, корупцију и афере: Кандидат за премијера!?

Мали награђен за криминал, корупцију и афере: Кандидат за премијера!?

Они који су доследни у својој оданости СНС-у грабе високо ка врху, а уколико напредњаци …

Истражни суд у Палерму: Мило Ђукановић у предмету против бившег албанског нафтног тајкуна

Истражни суд у Палерму: Мило Ђукановић у предмету против бившег албанског нафтног тајкуна

У документу истражног судије Алфреда Монталта осим црногорског председника, поменут је и његов брат Ацо …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *