Истраживачка станица Петница у веома тешкој финансијској ситуацији

0
(0)

БЕОГРАД – Директор Истраживачке станице Петница Вигор Мајић позаво је данас друштвено-одговорне компаније да помогну овој организацији, јер ће у супротном, како каже, бити доведен у питање опстанак Петнице и планиране активности након летњих кампова, који су у току.

Петница се, према Мајићевим речима, налази у изузетно тешкој финансијској ситуацији, али је упркос томе и овог лета дом великом броју младих људи који долазе овде да, кроз тимски рад и дружење, науче да истражују и још више заволе науку.

„Сви ми треба да будемо поносни на њих, али и на саму Петницу чију славу проносе управо њени полазници, данас на водећим местима у престижним компанијама и образовно-научним институцијама широм света“, оценио је Мајић у саопштењу.

У саопштењу се наводи да је током 40 летњих програма, који су почели 10. јуна и трајаће до 25. септембра, Истраживачка станица Петница окупила или ће окупити 1.500 средњошколаца и студената из 15 земаља света.

У првој половини августа реализују се две међународна програма, „Петница Интернатионал“ као и прва Петничка школа космологије.

Међународни летњи научни камп ПИ (Петница Интернатионал), траје од 15. августа и окупља 16 студената биологије, лингвистике, психологије, физике и астрономије из осам земаља – Шпаније, Француске, Велике Британије, Пољске, Македоније, Хрватске, Румуније и Русије.

Прва међународна школа космологије траје до 11. августа и настала је као идеја старих полазника Програма астрономије.

Стручњаци из Трста, Цириха, Нице, Лондона и других градова заједно са полазницима (студентима завршних година редовних студија и мастера) бавиће се бројним темама из ове области, међу којима су и Хигсов бозон, теорија инфлације свемира, настанак и еволуција галаксија, филозофија космологије и друге.

Осим тога, како се наводи, у августу биће организовани и редовни летњи кампови за средњошколце и то из биомедицине, електронике, астрономије, физике, екологије, геологије, дизајна, археологије, хемије и историје.

Петница постоји 31 годину до сада је у различитим програмима имала више од 45.000 полазника. Сваке године више од 2.000 ученика од 13 до 19 година, из више од 500 школа, учествује у многобројним пројектима, курсевима, радионицама, камповима науке и другим активностима.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

5 Коментара

  1. Ona je večito u opasnosti! A i treba, što bismo školovali decu za zapad?!

  2. Милице,Милице…није то баш тако…

  3. Petnica je jedno od dobara koje imamo i godinama se svi trude da je unište. Njima ne treba, ne nama i našoj deci!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *