fbpx

Из Хрватске увозимо највише живих свиња

0
(0)

СРБИЈА је за првих седам месеци ове године увезла дупло више живих свиња него у 2016. години. Само од јануара до јула, у нашу земљу, ушло је, према подацима Привредне коморе Србије 24.244 прасета, у вредности од 1,3 милиона евра. Животиње су пристигле из Хрватске, Мађарске, Немачке и Холандије. Разлог повећаног увоза „крије“ се у високој цени живих свиња. Уз то, за 30 одсто скочио је и увоз свињског меса, из истих разлога.

– Био је повећан увоз прасади из Мађарске и Хрватске, сигурно дупло више него прошле године – истиче Ненад Будимовић, секретар Удружења за сточарску производњу и прераду сточарских производа у ПКС. – Имамо и повећан увоз свињског меса, за отприлике 30 одсто него прошле године, а то све због високе цене живих свиња код нас. За разлику од свињетине, увоз говедине је сличан као и у 2016. а то су неке мале количине, углавном телетине из Холандије и Аустрије.

Према подацима ПКС, за првих седам месеци ове године, увезли смо свежег и смрзнутог говеђег меса око 600 тона, у вредности од 2,3 милиона евра. Свињског меса, свежег, расхлађеног и смрзнутог око 13.500 тона, у вредности од 31,5 милиона евра. Свињско месо стигло је из Шпаније, Немачке, Холандије, Данске и Мађарске.
И док смо говедину ове године увозили, ниједна шницла није изашла из наше земље. Иначе, ове године потписани су и велики споразуми за извоз говеђег меса у Кину и Турску, али то је, сматрају стручњаци, тек почетак. За извоз су потребне количине, квалитет и континуитет. За разлику од говеђег меса, Србија је продала жива говеда, и то Црној Гори, Босни и Херцеговини али и Либану.
– Када се говори о извозу говеђег меса, потписани су сертификати, али то је само први услов, за овај посао потребно је много тога – објашњава Будимовић. – Од количине до организације превоза. Ове године, међутим, извезли смо много више живих животиња него у 2016. години. У Либан, БиХ и Црну Гору извезли смо 13.559 говеда.

ИЗВОЗИМО У РУСИЈУ

ОД почетка године Србија је, према подацима ПКС, извезла 5.200 тона свежег, расхлађеног и смрзнутог свињског меса. Сва свињетина завршила је на руском тржишту. Уз то, млека и млечних производа продали смо у количини од 7.900 тона, у земље ЦЕФТА. Тамо је отишло и 8.910 тона киселомлечних производа.
– Извезли смо у Русију, Хрватску, Словенију и земље ЦЕФТА 7.000 тона полутврдог сира – говори Будимовић.

Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У центру Задра већ 20 година стоји илегално подигнути усташки споменик (фото)

0 (0) Након што је ZADAR News у листопаду открио два графита на којима се …

Србија и даље све више из године у годину увози кромпир, лук, пасуљ…

5 (2) Где је нестао српски кромпир? Србија је некада била земља која је извозила …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *