Из Развојне банке Војводине исисано 13 милијарди

Из Развојне банке Војводине исисано 13 милијарди

0
(0)

Спорна потраживања и консолидација Развојне банке Војводине биће окончана до краја године. Губитак од 6,5 милијарди динара због сумњивих кредита надокнадиће држава

СПОРНА потраживања и консолидација Развојне банке Војводине која би, како тврди њено руководство, коначно требало да се оконча до краја ове године, коштаће Републику Србију и АП Војводину, а тиме и све пореске обвезнике готово 13 милијарди динара. Отприлике половина тог новца је у РВБ чији већински власник је Влада Војводине, већ упумпана кроз две до сада извршене докапитализације, а остатак ће бити пласиран према плану до истека 2012.

Према наводима из писаних одговора те банке на питања „Новости“, прву докапитализацију РВБ од две милијарде динара је, у децембру 2010, финансирао Фонд за развој АПВ. Наредна, вредна 4,2 милијарде које је, кроз емисију обвезница, издвојила АП Војводина, била је у марту ове године. Најзад, за намирење шестомесечног губитка РБВ из 2012. АП Војводина и Република Србија ће, заједно, до краја године емитовати обвезнице вредне 6,5 милијарди динара!

Губитак у отприлике истоветном износу је, како је на свом сајту саопштила РБВ, последица отписивања ненаплативих кредита из периода пословања „Металс банке“, чији је она правни наследник од средине 2010. О којим кредитима је реч и којима фирмама су они и када одобрени, у одговорима на питања нашег листа, међутим, нема ни речи. Каже се само „да су у питању потраживања 60 правних лица са укупно 156 кредитних линија“.

Према сазнањима „Новости“, међу њима је, уз остала, и пољопривредно добро „Млади борац“ из Сенте које је, својевремено, купио контроверзни бизнисмен Миле Јерковић да би га, касније, препродао нарко-босу Дарку Шарићу. Ту су и такође једно време Јерковићеви комбинат „Бачка“ из Сивца и машинска индустрија „Пољострој“ из Оџака, „Митросрем“ из Сремске Митровице, „Петар Драпшин“ из Новог Сада… И нису сви кредити које они данас дефинитивно не могу да врате добијени пре него што је АПВ преузела „Металс банку“. Тако је, рецимо, кредит „Пољостроја“ пре тога износио осамдесетак милиона динара, да би, доцније, том предузећу дат и још један од готово пола милијарде.

Све у свему, укупна вредност ненаплативих кредита које је РБВ ових дана и отписала је око 6,5 милијарди. Да би за њену нову докапитализацију и покривање тих губитака Република Србија могла да емитује обвезнице у вредности од 3,6 милијарди динара (преосталих 2,8 милијарди емитоваће АПВ), сва средства обезбеђења предузећа која кредите не могу да врате, почев од хипотека, до соло меница, пренета су републичкој Агенцији за осигурање депозита.

Невоља је, међутим, у томе што је већина тих предузећа, у међувремену, ушла у поступак реструктурирања или је потпуно пропала, па је и принудна наплата немогућа. Уз то, једном делу је, због покретања кривичних поступака против оснивача, имовина привремено одузета.

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ухапшени Аца Босанац за потребе нарко мафије прао прљав новац преко пројекта "Београд на води"!?

Ухапшени Аца Босанац за потребе нарко мафије прао прљав новац преко пројекта „Београд на води“!?

5 (7) Чисто да бисмо знали где живимо, ухапшени Александар Кајмаковић је финансирао План детаљне …

Где су паре?! Радници ЈKПП Лазаревац: 10 год. нисмо добили пензионо и социјално, а књиже уплате! (видео)

Где су паре?! Радници ЈKПП Лазаревац: 10 год. нисмо добили пензионо и социјално, а књиже уплате! (видео)

5 (3) Гости медијских кућа „Центар” и „Србин.инфо”у емисији „Дебата”, коју води и уређује Дејан …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend