Из силоса Робних резерви УКРАДЕНО 78.000 тона жита, штета 20 милиона евра!

Из силоса Робних резерви УКРАДЕНО 78.000 тона жита, штета 20 милиона евра!

0
(0)

У 17 силоса, од 77 контролисаних, уопште нема или недостају велике количине пшенице и кукуруза, а процењена висина штете за државу износи око 20 милиона евра, биланси су данас завршене контроле стања кукуруза и пшенице у робним резервама.

Радна група за ванредно утврђивање стања залиха пшенице и кукуруза код овлашћених складиштара Републичке дирекције за робне резерве утврдила је да из поменутих 17 силоса недостаје око 46.000 тона меркантилне пшенице и око 32.000 тона меркантилног кукуруза.

Како је саопштено из кабинета потпредседника Владе и министра спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расима Љајића, у још два силоса су уочене неправилности у складиштењу.

Радна група ће наредне недеље Влади Србије предати комплетан извештај о свом раду, с предлогом мера које треба предузети, и затражиће скидање ознаке државне тајне са података о укупним количинама кукуруза и пшенице које се налазе у робним резервама, како би се други државни органи, пре свега МУП, Тужилаштво и Пореска управа обавестили о утврђеним неправилностима и размерама причињене штете и предузели мере из њихове надлежности, наводи се у саопштењу.

– С обзиром на то да је контрола стања кукуруза и пшенице у робним резервама извршена на квалитетан, професионалан и озбиљан начин, упркос потешкоћама и ризицима са којима се радна група сусретала, ја ћу предожити да председник радне групе, који је запослен у Тржишној инспекцији буде адекватно награђен и унапређен у служби – изјавио је потпредседник Владе Расим Љајић.

Министарство пољопривреде наводи да код 32 складиштара нису регистровани мањкови пшенице и кукуруза.

Регистрована су три случаја покушаја обмане комисије, и то у виду дуплих дна у ћелијама силоса. У једном случају је складиштар онемогућио контролу уклањањем мердевине на силосима, саопштило је Министарство пољопривреде.

Код 26 складиштара је неопходно урадити додатне провере, јер је регистрован промет робе у периоду обављања контроле, што онемогућава коначан закључак о стању квалитета и квантитета робе.

Пољопривредни инспектори су присуствовали и сачињавали записнике при свакој појединачној контроли током које је “Југоинспект” доо Београд вршио послове мерења и узимања узорака у силосима.

У Радној групи су, поред представника Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација, били и људи из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и из Републичке дирекције за робне резерве.

Блиц.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПЦР? Kоји ПЦР? Напредњачка мафија сад масовно пере руке од скупљих ковид 19 тестова

ПЦР? Kоји ПЦР? Напредњачка мафија сад масовно пере руке од скупљих ковид 19 тестова

4.5 (8) Мистериозна и напрасно донета одлука Владе Србије да цена ПЦР тестирања за оне …

Владан Ивковић: Зашто Срби у Њујорку протестују против владике Иринеја Добријевића

Владан Ивковић: Зашто Срби у Њујорку протестују против владике Иринеја Добријевића

3.7 (3) Нема изгледа да ће се протести прекинути, јер досадашњи преговори не показују спремност …

2 Коментара

  1. risticevic sve zna…lopuza

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend