Измене закона омогућиће ефикаснију и бржу примену казни, за неношење маски она ће износити 5.000 динара

5
(4)

Измене Закона о заштити становништва од заразних болести на дневном реду Скупштине Србије биће 10. новембра. Чланица радне групе за измену закона Тамара Стојчевић за Н1 каже да се у закон се уводе личне мере заштите, али и појачава одговорност за лично здравље и здравље наше околине.

Милена Васић, правница Комитета правника за људска права каже да измене саме по себи нису спорне и да су биле неопходне још раније.

Комуналци задужени за инспекцију и казне

Комунална инспекција и комунална милиција моћи ће да контролишу личне мере заштите и постојаће могућност издавања прекршајних налога како физичким лицама која не поштују мере, између којих једна јесте ношење маске, али исто тако и правним лицима који не створе окружење за заштиту становништва од заразних болести

„У закон се уводе личне мере заштите, појачава се одговорност за лично здравље и здравље наше околине. Комунална инспекција и комунална милиција моћи ће да контролишу личне мере заштите и постојаће могућност издавања прекршајних налога како физичким лицама која не поштују мере, између којих једна јесте ношење маске, али исто тако и правним лицима који не створе окружење за заштиту становништва од заразних болести“, рекла је Тамара Стојчевић, која је заменица генералног секретара Владе Србије.

Она наглашава да ће казне остати исте – 5.000 динара за неношење маске или непоштовање других прописаних мера за физичка лица и од 50.000 – 300.000 за правна лица, али да ће бити ефикаснија и бржа њихова примена.

Казне се, иначе, односе на неношење маски у затвореном простору, али и држање социјалне дистанце.

Уведене мере – маске, држање одстојања и поштовање мера личне заштите показале се као важне, па је зато решено да буду акцентоване

Стојчевић каже да су се уведене мере – маске, држање одстојања и поштовање мера личне заштите показале као важне и да су зато решили да их акцентују.

„Апелујем на грађане да их поштују и носе маске“, рекла је Стојчевић и прецизирала да смо и до сада имали уредбу Владе која налаже ношење маски, али да је њено кршење подразумевало покретање поступка пред судијом за прекршаје, а да се сада уводи кажњавање на лицу места.

„Није циљ у кажњавању грађана, већ у потреби да носе маске, штите себе, породицу и околину“, нагласила је.

Упитана због чега тек сада долази до измена закона, Стојчевић каже да се вршило мерење и испитивање мера и санкција – колико су оне делотворне и колико утичу у на то да је спречавање заразе што ефикасније.

„Након осам месеци борбе против ове зле болести дошло се до тога да је једна од најважнијих мера лична заштита“, рекла је Стојчевић.

Она је нагласила да ће комунални инспектори и милицајци моћи да контролишу примену мера и у јавном превозу.

Милена Васић: Измене закона биле потребне и раније

Правница Милена Васић каже да су ове измене закона биле потребне и раније и да је током ванредног стања постојала конфузија и могућност двоструког кажњавања и кривичног и прекршајног за исто понашање, па их је Уставни суд прогласио неуставним.

Саме измене нису спорне, јасне, транспарентне санкције су нама неопходне у правном систему да бисмо могли да регулишемо понашање људи

„Саме измене нису спорне, јасне, транспарентне санкције су нама неопходне у правном систему да бисмо могли да регулишемо понашање људи“, додаје Васић.

Истиче и да је конфузију у јавности створило то што су мере доношене, нарочито за ношење маски на нивоу препоруке и нису биле подложне санкцији.

„Сада смо коначно разјаснили тај део грађанима и то је јако битно“, рекла је Васић али је додала да и даље постоји ризик од двоструког кажњавања због чега је битно да сви укључени у процес кажњавања добију јасне смернице у којим ситуацијама ће се се примењивати прекшај, а у ком кривично дело, јер улазимо у ризик да неко буде двоструко кажњем и по Кривичном законику у по Закону о заштити становништва од заразних болести.

Правницима било тешко да испрате до сада шта је забрањено, а шта не

На питање због чега се са увођењем правила о кажњавању чекало до сада, она каже да је и правницима било тешко да испрате до сада шта је забрањено а шта не и оцењује да се радило о неспремности и томе да нико није очекивао епидемију ових размера.

Немогуће ићи и мерити растојање између људи метром

Она је нагласила да је и питање како све променити у пракси јер је немогуће ићи и мерити растојање између људи метром и да верује да ће се казне примењивати тамо где се праве велике гужве и мере бахато крше.

„То ћемо видети на основу понашања комуналне милиције и полиције…Зато кажем, није довољна само измена закона већ и јасне смернице које би требало да израде Министарства здравља, унутрашњих послова и правде“, оценила је Васић.

(Н1)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Кон: Не обраћати пажњу на лекаре који не желе вакцину

1.3 (4) Члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је данас да „не треба обраћати пажњу” …

Како брину о нама и како су само пожртвовани: Вакцина ће бити за све!

5 (3) Пријављивање за вакцинацију почиње у понедељак, 11. јануара, преко е-Управе, а од четвртка …

2 Коментара

 1. Браво правници! Све , баш све је покривено законом који подржавате и штитите, па ето на ред дошла и заштита нас самих опет од наше не одговорности…………. Данима нас са неба запрашују отровима, а да Милени Васић, ни државној секретарки не паде на памет да постави питање, ко заправо прима плату и ко је дужан да прати спроводе ли се прописане мере о заштити становништва о хемијских запрашивања. Шта Београд ставља на високо место по загађености, који увозници пуне рафове наших производа неисправним животним намирницама, ко не поштује већ постојеће законе, па се оболели од карцинома множе филимском брзином….. Афере са закопавањем и уношењем опасних отпада се не разрешише никада. Госпође правнице нас може свако да трује, увозници хране домаћи и страни, увозници хемијског отпада, закупци рудника железара, произвођачи са прљавим технологијама, ич вас то не дотиче, али ако се дрзне неко да уђе у аутобус без маске , е ту ће ваша „брига“доћи до изражаја…… СРАМ ВАС БИЛО!!!

 2. falio se neki balija kara badza da sve cita, al dzaba mu nacitanost kad budala bio i ostao.
  opet neka naivcina i dobricina, sto reko onaj dobar i budala braca rodjena, posta iz velike nuzde knjizevnik, vremena gubitel i mrsomud, koji mlatise lap-topom po slami i sasini a nista ne ucini; lajase, na kerecu sortu vikase i zlorecise a sve nicemu dobro ne bese, sebe ponajmanje, a onaj balija jos vise krase, inatise se i necuvene zlocine cinise i po onoj ne bi kriv onaj sto prde vec onaj sto cuse.
  ubedi me nacitani supak efendija da sam ja njegova igracka, da moja deca i unuci su njegovi, da moze kod mene kad oce doci i da moju adresu zna, al jos me ne uvati jerbo zna da ova vremena i njegova ,,velika dela,, zasluzuju kronicara poput Suetonija i Apuleja, koji ce pisanija praviti o zivotu i naravi zlatna magarca, a i sad se siroma obadvojca u grobu prevrcu sto zivljase u ono vreme a ne sadasnje.
  s bogovima nebeskim mozes kako oces, ni njih ne interesuje neki crv zemaljski, al s bogovima sto seru po zemlji cik na kraj izadji, ti mogu i smeju sve, dok u oblacima dima na kokosinje govno smrdeceg il belog praska usmrkujuceg vide ono sto mi smrtnici ne vidimo.
  e ti su uvek u pravu a njihovi izme/t/cari, narod izabrani, tu su da sa siona mudrosti prosipaju u nase nizine i vukojebine.
  nema serva koji ne opsova Boga ni Srbina koji ne opsova ovoga gore opisivanoga, a njemu milina, sto ga narod tako voli, i ostace tako dok bude plena i zadnja Srbina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend