Србија

Јебо земљу и војску која има оваквог увезеног идиота за пуковника и то још начелника болнице!

Антивакцинаши су змија која бљује отров на све стране и угрожава национално здравље. Мора им се стати на пут и не сме им се дозволити никакав приступ средствима информисања и друштвеним мрежама – каже у интервјуу за Курир пуковник доц. др Иво Удовичић, командант ковид болнице “Карабурма”.

И они имају право на мишљење.

– Никоме не оспоравам право да износи своје мишљење и да буде или не буде вакцинисан. Али идеје и ставове, који ничим нису потковани у медицини и науци, не смеју да шире друштвеним мрежама и средствима информисања, не смеју да угрожавају здравље нације и будућност земље

Министар здравља је најавио могућу обавезну вакцинацију за све.

– То није могуће спровести због људских права и тога што свако има право избора. Ситуација с коронавирусом није као са великим богињама, када је вакцинација целог становништва тадашње Југославије била обавезна јер је смртност од вариоле вере била огромна и неупоредиво већа од смртности од коронавируса.

А да ли је, онда, могућа обавезна вакцинација здравствених радника?

– Апсолутно, то сам и подржао на састанку директора ковид болница и то смо и предложили министру здравља. Ствар је јасна – ако здравствени радници нису вакцинисани, угрожавају пацијенте, угрожавају здравље људи који су дошли код њих да се боре за своје здравље.

Треба ли дати повластице вакцинисанима?

– Држава мора наћи начина да стимулише људе који су се потпуно вакцинисали, који су стекли имунитет. Мој лични став је да те људе треба пустити да живе нормално и да мора да се направи јасна и видљива разлика између оних који су вакцинисани и оних који желе да се вакцинишу и оних који нису вакцинисани и то не желе. Да ли ће то бити зелени ресторани или ресторани са неким обележјем, пуштање на утакмице, у спортске хале… Не постоји никаква опасност за ширење вируса уколико су људи вакцинисани са обе дозе и ако је прошло одређено време.

Већина пацијената код вас није вакцинисана?

– У последње време већина пацијента су радно способни људи, старости од 40 до 60 година, који нису вакцинисани. И сад је време да се вакцинишу и ови који су радно способни. Ово је национални интерес, овде нема места спекулацијама. Колико у интензивној нези имате вакцинисаних, а колико невакцинисаних? – Откако је почела масовна вакцинација, у јединицама интензивног лечења нисмо имали ниједног пацијента који је добио макар једну дозу вакцине, односно сви су невакцинисани.

Ето доказа да вакцина ипак главу чува…

– Да, чак и прва вакцина главу чува чим прође десетак дана. Имали смо свега пет одсто пацијената, у односу на укупан број, који су примили макар једну дозу вакцине или обе. Мада с обе врло мало њих. И углавном су сви са лакшим облицима пнеумоније. Често људи питају: „Па, ако су с лакшим облицима, што су хоспитализовани?!“ Хоспитализовани су јер су то углавном старији људи с доста коморбидитета. То су срчани или плућни или бубрежни пацијенти и зато их не можемо пустити кући. Али и поред свега тога, пролазе добро.

На респиратору је 260-280 људи сваког дана. Али то су само интубирани пацијенти, а стварни број животно угрожених је значајно већи…

– Да, то су интубирани пацијенти и то је последња фаза механичке вентилације. Али увек је 10 одсто од укупног броја хоспитализованих у јединицама интензивног лечења. Ако имамо између 7.500 и 8.000 хоспитализованих последњих дана, значи да је 750-800 пацијента у јединицама интензивног лечења и да захтевају један од облика механичке вентилације, односно да су животно угрожени. Они не могу да живе без респиратора и сви су на високим протоцима кисеоника и на високој подршци притисцима. Морамо да нађемо начин да им ситне дисајне путеве и алвеоле држимо све време отворене за размену гасова. Смртност у јединицама интензивног лечења је око 50 одсто, па ви видите колико је то од ових скоро 800 пацијената. То је негде више, негде мање, у зависности од едукованости особља. И то је највећи проблем у целом свету – недостатак едукованог особља и особља са искуством за рад у јединицама интензивног лечења с високо софистицираним апаратима. Нису то само респиратори већ и монитори, као и пумпе које дозирају лекове у микрограмима по килограму у минути. Ту нема грешке. Од тог једног минута може да зависи живот пацијента.

Благи оптимизам

Корона бројке ипак мало падају. Јесте ли оптимиста?

– Осећамо благи оптимизам, бројке мало падају, посебно за Београд, који је пао испод 1.000 новозаражених дневно, па чак и на око 700. То је последица, пре свега, масовне вакцинације, али и мера. Јасно је да морамо водити рачуна и о економији и о привреди, али и о здрављу нације. Наш пут борбе против ковида је добар и ефикасан. И надам да ће овај процес вакцинације ићи добрим путем, без обзира на сва негодовања у друштву. Морамо све учинити да се људи масовно вакцинишу.

Који су то редом апарати у интензивној?

– „Хај флоу“ назалне каниле су први степен високе подршке, кад пацијент више не може да живи на 15-20 или 25 л кисеоника обичне маске и када се пребацује у јединицу интензивног лечења. Преко „хај флоу“ назалних канила испоручује му се до 70 л кисеоника у минуту. Тај ваздух истовремено мора бити и загрејан и овлажен, јер би у супротном драматично оштетио слузницу, изазвао крварење, запушио нос. Кисеоник је истовремено и лек и токсичан. И тај високи проток кисеоника од 70 л у минути може да обезбеди позитиван притисак у ваздушним путевима до 5 цм воденог стуба, оно што нам је и потребно. Међутим, добар део пацијената не може то да толерише јер, рецимо, има девијацију носа, или дође до оштећења слузнице, а и крварења из носа су врло честа јер су сви ковид пацијенти на антикоагулантним терапијама. И онда такве пацијенте морамо да ставимо са „хај флоуа“ на неинвазивну вентилацију (НИВ).

Што је последњи корак ка интубирању?

– Један од облика НИВ је „фул фејс“ маска, која има висок проток кисеоника и може да обезбеди притисак у ваздушним путевима до 15, па чак и 20 цм воденог стуба. Али морамо бити обазриви јер често због оштећења плућа изазваног ковидом долази до пуцања плућних алвеола и до пнеумоторакса – изласка ваздуха у плеуре под кожу. Па имамо пацијенте који нам за неколико минута дођу дотле да где год пипнете видите да је ваздух под кожом. Ваздух оде чак до очних капака, у руке, ноге. То је једна од тежих компликација која може да доведе чак и до смртног исхода уколико се на време не примети и на време не уради торакална дренажа. Зато су нам потребни и торакални хирурзи који морају да ставе торакалне дренове у плућне плеуре, и лево и десно, јер се обично не зна где су пукле алвеоле, не види се ни на скенеру, ни на обичној радиографији. И ако се то на време не примети, пацијенти наравно не могу да живе јер сав кисеоник који се удувава иде под кожу, а не у плућа и не врши се размена гасова у плућима.

Последњи покушај спасавања живота је интубирање?

– Уколико немамо адекватну размену гасова између капилара и алвеола, уколико крвоток не добија довољно кисеоника и не избацује из организма угљен-диоксид, пацијента морамо да интубирамо – да га потпуно препустимо машини. У свим досадашњим облицима пацијент активно сарађује и дише, има свој мишићни рад. Међутим, кад то није довољно, морамо да успавамо пацијента и искључимо комплетан његов дисајни рад, релаксирамо потпуно мишиће да не би трошили снагу и да не би стварали вишак угљен-диоксида. Стављамо га на механичку вентилацију и то је оно где сматрамо да губимо битку с ковидом.

Проценат преживљавања је мизеран?

– Проценат преживљавања свугде у свету је врло, врло мали. Такви пацијенти захтевају практично 24-часовни надзор, стално се морају окретати на трбух или на неки од бокова, где би добили најбољу вентилацију и размену гасова. То захтева додатни рад, и сестринског особља и доктора, и то их исцрпљује. Кад имате 10-15 или као у Батајници 50 интубираних, немате довољно особља. И то стално говорим – имамо ми кревете и то је лако, али немамо довољно адекватно обучених људи за рад с таквим пацијентима

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!