Једемо ГМО пилетину

Једемо ГМО пилетину

ЈАЈА, месо и прерађевине увозимо из Босне и Херцеговине и Македоније, а та роба је често сумњивог квалитета, упозоравају из Привредне коморе Србије. Због недовољне бриге о производњи ових намирница, Србија мора да их набавља из земаља из региона, које саме увозе неквалитетне сировине.

Председник Групације произвођача живинског меса и јаја ПКС Мирослав Благојевић указао је да прерађевине купујемо од Македоније, која их из домаће производње нема довољно ни за себе.

– То увозно месо је лошег квалитета, јер се у прерађевине уграђује месо из Бразила, а живина је тамо храњена сојом која је генетски модификована – каже Благојевић. – Због тога, када стигне у Србију, такво месо је знатно јефтиније од нашег домаћег. У Србију је, тако, у току прошле године увезено више од 1,1 милион комада једнодневних пилића и значајне количине меса.

Живинарска производња Србије налази се у изузетно тешкој ситуацији, а док потрошња живинског меса и јаја у време кризе расте, његова потрошња у Србији опада. Та врста производње је стигла на ниво сточарства, а то је око 100.000 тона меса и око 1,2 милијарде јаја годишње. Стручњаци истичу и да се живинарска производња може веома брзо обновити. Та делатност је први пут стављена на листу оних које ће добијати субвенције за производњу, захваљујући новом Закону о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Бандо лоповска, колико сте добри на увозу струје пошто сте саботирали и уништили ЕПС?

Бандо лоповска, колико сте добри на увозу струје пошто сте саботирали и уништили ЕПС?

Прича и шема је прилично једноставна. Сјебеш производне капацитете ЕПС-а тако што на његово чело …

Србија: Спољна трговина иде преко пореских рајева

Србија: Спољна трговина иде преко пореских рајева

Увоз из Кине се плаћа преко Хонгконга, а одатле стижу и инвестиције у прерађивачку индустрију …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *