Једемо ГМО пилетину

0
(0)

ЈАЈА, месо и прерађевине увозимо из Босне и Херцеговине и Македоније, а та роба је често сумњивог квалитета, упозоравају из Привредне коморе Србије. Због недовољне бриге о производњи ових намирница, Србија мора да их набавља из земаља из региона, које саме увозе неквалитетне сировине.

Председник Групације произвођача живинског меса и јаја ПКС Мирослав Благојевић указао је да прерађевине купујемо од Македоније, која их из домаће производње нема довољно ни за себе.

– То увозно месо је лошег квалитета, јер се у прерађевине уграђује месо из Бразила, а живина је тамо храњена сојом која је генетски модификована – каже Благојевић. – Због тога, када стигне у Србију, такво месо је знатно јефтиније од нашег домаћег. У Србију је, тако, у току прошле године увезено више од 1,1 милион комада једнодневних пилића и значајне количине меса.

Живинарска производња Србије налази се у изузетно тешкој ситуацији, а док потрошња живинског меса и јаја у време кризе расте, његова потрошња у Србији опада. Та врста производње је стигла на ниво сточарства, а то је око 100.000 тона меса и око 1,2 милијарде јаја годишње. Стручњаци истичу и да се живинарска производња може веома брзо обновити. Та делатност је први пут стављена на листу оних које ће добијати субвенције за производњу, захваљујући новом Закону о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Опет расте увоз кинеског белог лука

5 (3) Због мањег рода Европа најавила да ће и ове године набавити овај производ …

И поред пада увоза и извоза спољно-трговински дефицит наставља да расте

0 (0) Спољнотрговинска робна размена Србије у прва четири месеца ове године износила је 13,90 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend