fbpx

Једемо ГМО пилетину

0
(0)

ЈАЈА, месо и прерађевине увозимо из Босне и Херцеговине и Македоније, а та роба је често сумњивог квалитета, упозоравају из Привредне коморе Србије. Због недовољне бриге о производњи ових намирница, Србија мора да их набавља из земаља из региона, које саме увозе неквалитетне сировине.

Председник Групације произвођача живинског меса и јаја ПКС Мирослав Благојевић указао је да прерађевине купујемо од Македоније, која их из домаће производње нема довољно ни за себе.

– То увозно месо је лошег квалитета, јер се у прерађевине уграђује месо из Бразила, а живина је тамо храњена сојом која је генетски модификована – каже Благојевић. – Због тога, када стигне у Србију, такво месо је знатно јефтиније од нашег домаћег. У Србију је, тако, у току прошле године увезено више од 1,1 милион комада једнодневних пилића и значајне количине меса.

Живинарска производња Србије налази се у изузетно тешкој ситуацији, а док потрошња живинског меса и јаја у време кризе расте, његова потрошња у Србији опада. Та врста производње је стигла на ниво сточарства, а то је око 100.000 тона меса и око 1,2 милијарде јаја годишње. Стручњаци истичу и да се живинарска производња може веома брзо обновити. Та делатност је први пут стављена на листу оних које ће добијати субвенције за производњу, захваљујући новом Закону о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Чиме Србија враћа „бесповратну помоћ” Европске уније

4.3 (3) Око пет посто! Суштински, на то се своди. Хвала Европској Унији на донацијама. …

КАТАСТРОФА! Спољно-трговински дефицит у прва два месеца ове године буквално ЕКСПЛОДИРАО

4.7 (3) Вредност спољнотрговинске робне размене Србије у јануару и фебруару ове године била је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *