Једина реалност која тебе чека је затворска болница!

0
(0)

МИР је предуслов за развој, а нестабилан Балкан и економски и технолошки неразвијен регион оптерећен стереотипима није решење, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

Он је на Београдском безбедносном форуму рекао да је у вези с тим мање оптимистичан него прошле године, а да ни тада није баш био оптимиста, али, како је приметио, то је његова природа.

Без сумње, међутим, навео је да ће Србија учинити све да очува регионални мир , што је најважнији предуслов за развој и напредак региона.

Вучић: Посета Ердогана важна за стабилност и економију

Председник Србије Александар Вучић истиче да је посета турског председника Реџепа Тајипа Ердогана од изузетног значаја и по питању снижавања тензија у региону и због економских ефеката. Вучић је рекао да је посета Ердогана важна због смањивање тензија и у Србији, и БиХ, па и у Црној Гори, Приштини, Албанији, Македонији…

„Кад кажем да сам мање оптимистичан, то није само због нас и не стидим се да то признам – део смо проблема. Не реагујемо с времена на време како треба, потцењујемо тешкоће, претерујемо у реакцијама, али у исто време имамо проблеме који су увезени из Европе и света”, приметио је.

Додао је и да смо успели у једној ствари кад је реч о стабилности, посебно односима на релацији Београд – Приштина, а то је да је да „нисмо имали мртве”, што је, додао је, за грађане веома важно.

„Људи се бар мало више осећају безбедно, ако смо томе и мало допринели – онда сам задовољан. Али, то није довољно”, оценио је.

Зато је, каже, и предложио унутрашњи дијалог да се грађани у Србији изјасне о косовском питању, јер, додао је, морамо да разговарамо једни са другима, да изнесемо захтеве и приведемо их реланости“.

„Али и да питамо другу страну да уради то исто, иначе ћемо имати замрзнути конфликт наредних 10, 20 или 50 година, а за то немамо времена, ако мислимо на будућност деце и унука”, поручио је Вучић.

Вучић: Није тајна шта Скот и Вулин мисле један о другом

НИЈЕ нека велика тајна „да Скот није одушевљен Вулином, нити да Вулин није одушевљен Скотом”, приметио је данас председник Србије Александар Вучић одговарајући новинарима на питање о недавној полемици амбасадора САД и министра Александра Вулина. По природи ствари сам, истакао је Вучић, на страни наших државних органа.

„Не видим шта је то речено толико важно да се све подиже на тако висок ниво, нити видим баш неки проблем у размени мишљења Скота и Вулина”, рекао је председник Србије и додао: „Нисмо бог зна шта ново сазнали из тога”.

Право решење лежи негде између наших концесија и албанских и покушаја међународне заједнице да разуме и једне и друге, а не само сопствене интересе, каже Вучић.

Како је приметио, каталонско питање покренуло је пуно питања са српске стране.

Чули смо нека објашњења која су безвредна, која нису тачна, којима се људи чак ни не смеју већ их чине бесним.

„Ми као одговорни политичари и озбиљни људи не смемо да подижемо очекивања људи после Каталоније. Људи морају да знају да се не можемо поредити са већима, снажнијима и земљама у много бољем положају у којем смо били и у које смо сада”, рекао је Вучић.

Треба да прихватимо реалност, упозорио је.

„Србија ће увек подржати територијални интегритет БиХ и РС и нико не може да пребаци Србији ни једну реч по том питању. Очекујемо то и од наших суседа”, додао је.

Вучић је рекао да је разговарао са бошњачким чланом Председништва БИХ Бакиром Изетбеговићем о трасама за аутопут ,а да ће се сутра или прекосутра састати са Драганом Човићем са којим ће причати и о питању међусобних граница.

Подсетио је да од прошле године инсистира на пројекту регионалне економске зоне, а потом и царинске уније и да од тога не одустаје.

„Сувише смо мали, сви смо мали и морамо да се представимо као јединствено тржиште и тако привучемо више инвеститора”, рекао је.

Према његовим речима, регион треба да ради на два паралелна процеса.

Политичком – да решимо проблеме из прошлости или ако не можемо да их решимо све, бар да пробамо да очувамо мир и решавамо једно по једно, рекао је он.

Друго је да подстичемо економске везе, трговинску размену и да видимо као да привучемо више инвеститора и створимо боље тржиште и подстакнемо друге да продају робу у овом региону.

Вучић: Не разумем примедбе амбасадора Украјине…

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас, коментаришићи наводе да у Украјини ратује 300 људи из Србије и да на то нема одговора српских служби, да не разуме такве примедбе и да би волео да нам лекције не држе они који укидају права мањинама.

„За мене је изненађујући начин на који је то (амбасадор Украјине у Србији) Олександар Олександрович покренуо. Занима ме шта стоји иза тога”, рекао је Вучић и додао да је чуо неке коментаре да је ту реч о пропагандној активности Украјине, али да он није улазио у детаље.

Он је, одговарајући на питања новинара након Београдског безбедносног форума, подсетио да се законом санкционише учешће српских држављана у ратовима као плаћеника, и подсетио да су већ донете правоснажне пресуде против оних који су учествовали на туђим ратиштима.

Истакао је и да се Србија према Украјини понаша толико фер да не разуме примедбе украјинског амбасадора.

Осим тога, приметио је, „волео би да нам не држи лекције ни на који начин, посебно да нам не држе лекције они који укидају права мањинама да користе свој језик и то да држе лекције онима који су донели закон да би гонили и процесуирали оне који учествују на туђим ратиштима”, рекао је председник Србије.

Како каже, Србија Украјину доживљава као пријатељску земљу, а ваљда украјински амбасадор зна зашто то ради „или мисли да врши неки посебан притисак”.

„Можда је нешто постигао, можда се неком допао у Украјини. Нисам баш сасвим схватио, ако ви јесте кажите ми, шта још треба боље да урадимо”, навео је Вучић.

Иначе, објашњавајући зашто је мање оптимистичан него прошле године, Вучић је подсети да многе нестабилности почињу управо на Балкану и да времена нису лака.

Апеловао је зато да Балкан не забораве, јер „много тога почиње у региону и није све завршено”.

Значајно веће плате, пензионерима и још некима и бонус

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић најављује да ће плате бити значајно повећане наредних дана или недеља војсци, полицији, БИА, порезницима, радницима у социјалном сектору, као и здравственим и просветним радницима.

Такође, Вучић је рекао новинарима да ће пензије бити увећане за највећи број пензионера – за 88 одсто људи пензије ће бити веће него икада, а за оне најсиромашније убедљиво веће него икада.

Додао је да ће пензионери добити и бонус између 4.000 и 6.000 динара, као и још неки у јавном сектору који су били вредни, на пример у безбедносном сектору.

„Када је реч о платама, очекујем да имају убедљиво највећа примања икад и то реално, а не само номинално. То очекујем да ће бити у наредним данима и недељама и надам се да ће премијерка Ана Брнабић сутра рећи нешто о томе”, рекао је Вучић новинарима.

Он је реаговао и на то што је новинарско питање било – када ће плате бити „враћене” на претходни ниво и подсетио да су плате војсци и полицији већ враћене, као и да су просветним радницима већ сада веће за 0,7 одсто него што су икада биле.

Такође, додаје Вучић, здравственим радницима ће бити увећане плате, подсетивши да су и њима већ враћене у односу на раније смањење, као и социјалним радницима.

„Проблем је што се води кампања лажи и неистина, која има несагледиве последице. Коме нису враћене? Ја ћу вам рећи – нису враћене државној администрацији односно за 17.000 људи који раде у Београду и делом у Покрајини и локалној администрацији”.

Вучић је рекао да нису хтели њима да повећају плате да не би било пожељније да неко буде секретарица министру уместо просветна радница или медицинска сестра.

Говорећи о пензијама, Вучић је рекао да су пре три године смањене за 40,5 одсто њих, док за 60 одсто пензионера који су најсиромашнији није „ни пипнуто”.

„Ти најсиромашнији пензионери, до просечне пензије, имали су два повећања, што је кумулативно око 2,9 одсто. И хоћете да тим најсиромашнијим, а са другим повећањем то је за више од две трећине пензионера који већ имају веће пензије него што су имали, да њима смањимо пензије. Тражите да држава најсиромашнијима смањи пензије. Ја ћу својим утицајем као председник најјаче странке да се борим, и не занима ме шта ће ММФ или било ко други рећи, да најсиромашнији не буду оштећени односно да се њима не смањују пензије, већ напротив да они осете највише оно што смо радили у претходном периоду”.

Вучић је нагласио да ће у укупној маси средстава пензије бити веће него икада.

Додао је да се за то залаже и као председник Србије – да се повећа за 1.250 динара месечно некоме ко данас прима месечно 25.000 динара пензију.

То је када се помножи са 12 месеци још једна просечна пензија, објаснио је Вучић.

„Желим да обрадујем пензионере – сигурно ће бити бонуса који ће бити четири, пет или шест хиљада динара на поклон пензионерима, као што је било прошле године, биће сигурно и ове”.

Рекао је да то није безначајна помоћ је месечно изађе око 500 динара ако би се поделило на 12 месеци.

Вучић каже да ће бити бонуса и за неке друге у јавном сектору које су вредно радили, на пример, посебно у безбедносном сектору.

„Поставља се питање, да ли је боље да пензионери добију 1.300 динара више месечно или на месечном нивоу готово једну пензију више или… Мој отац и мајка који имају пензију 70.000 и 80.000 динара да ли да добију 4.000 динара тренутно или да добију свих 6.200 динара. Моји родитељи могу да преживе и са 4.000. То када кажу ми смо то уплаћивали – имамо и за то одговор, али не сада о томе. Много је важније да онима који имају пензије испод 40.000 динара, а то је око 85 одсто њих, да њима помогнемо”.

Вучић наглашава да треба њима помоћи, као и да треба село да буде богатије, као и сиромашнијим слојевима да се побољша материјални положај и да шопинг молови не буду привилегија за богате.

Додао је да се много лажи може чути сваког дана од многих квази аналитичара и квази политичара, као и различитих медијских посленика који појма немају о томе шта причају.

Вучић о ванредним изборима: Не бих им препоручио

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас да му није познато да је неко тражио парламентарне изборе заједно са београдским, али да, ако на томе инсистирају његови политички противници, не бежи од тога, али им не би препоручио.

„Не знам ко их је тражио. Видео сам да је (председница Скупштине Србије) Маја Гојковић рекла да неко тражи. Не знам зашто би неко тражио изборе и надам се да су ти људи довољно професионални да знају какво је стање у јавном мњењу”, рекао је Вучић и додао:

„Не бих им препоручио, али, ако инсистирају, нећу стопроцентно да одбијем”.

Он је поновио да не разуме опозицију зашто инсистира на изборима, када, како је додао, стање за њих није добро.

„Али, ако инсистирају… Поштујем политичке противнике и од њиховог инсистирања не желим да бежим”, закључио је Вучић.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

МОЖЕ ГЕНИЈЕ! Вратите све што смо уплатили за здравствено са све каматом и да престанете наплату истог!

2.5 (20) Молим људе да слушају своју државу, јер ће се понашати одговорно и узети …

У трци за патријарха 15 кандидата: Вучић „ровари“ преко Селаковића

4.8 (10) Нови 46. поглавар СПЦ требало би да буде изабран у уставном року од …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend