ЈЕЛИЋИ И ДАЉЕ БЕЗ СТРУЈЕ: И обећања остала без напона

0
(0)

УПРКОС бројним обећањима и нади да ће коначно добити струју, породица Јелић из забитог засеока Јантурине на Пештеру и ово лето проводи у мраку. Како тренутно стоје ствари, и зиму ће дочекати без светла.

Глава породице, старина Томислав Јелић (85) месецима је у постељи. Тешко болестан, одбија да иде у болницу и, како сам каже, неће још дуго. Дане проводи у тами колибе покривене сламом. Само ретко упали свећу или петролејку.

– Живот ми је прошао у патњи и муци и не жалим због тога – кроз сузе прича Томислав.- Жао ми је само што нећу дочекати струју, коју сам због разних обећања чекао дуже од три деценије. Жао ми је и што ће мој син Дарко (45), снаја Светлана (38), унуци Мићо (13), Милош (12), Марко (8) и Марјан (4) и једногодишње унуке, близнакиње Марија и Маријана, и даље, ко зна до када, живети без светла, телевизора, веш-машине, фрижидера…

Томислав каже да су Јелићи увек поштовали државу и општину, уредно плаћали порез и излазили на свако гласање, па и на ово последње.

– Шта смо богу згрешили да се према нама овако односе и да оволико испаштамо – пита се деда Томислав. – Све је исто као и лане у ово доба. Ништа се није променило. Пресахла су и обећања, немамо више коме да се жалимо, нити знамо од кога да тражимо струју, јер нас сви којима се обратимо шаљу неком другом.

Посебно су, по речима Светлане Јелић, гневни на челнике локалне Електродистрибуције и општине Сјеница који, кад год неко покуша да им помогне, све минирају тврдњом да нам је домаћинство на територији Црне Горе, што је, каже, тотална неистина.

– Тачно је да граница пролази нашим имањем, али кућа нам је у Србији. Држављани смо Србије, Србији плаћамо порез и у Сјеници гласамо. Зар бисмо били у бирачком списку да смо у Црној Гори? – прича Светлана, мајка шесторо малишана, која, осим без струје, за минимум хигијене мора да се бори и без воде, коју њени синови на коњу доносе са удаљених извора.

Једини који жели да помогне Јелићима је Мића Каличанин, заменик председника општине Сјеница.

– Електрификација куће породице Јелић је посао ЕПС и државе, а ми смо спремни да максимално помогнемо – каже Каличанин. – Сами не можемо да решимо проблем. Жалосно је што је ова породица још у мраку и што шесторо малишана расте у ужасним условима.

УЗДАЈУ СЕ У ПОМОЋ ПРЕМИЈЕРКЕ

НА једном пријему у Београду, половином прошле године, познати хуманитарац из Новог Пазара Хидо Муратовић, који годинама помаже породици Јелић, са невољама деда Томислава и његових унука упознао је тада министарку, а сада премијерку Ану Брнабић, која му је обећала да ће, чим нађе времена, заједно са њим поћи на Пештер да обиђе Јелиће.

– Још се надам у премијерку. Покушаћу да поново ступим у контакт са њом и замолим је да помогне овој породици – каже Муратовић.

М. НИЋИФОРОВИЋ, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kо троши струју на Јовањици? Планатажа марихуане затворена, рачуни за струју расту

5 (2) Адвокатица Зора Добричанин Никодиновић, бранилац Предрага Kолувије власника плантаже “Јовањица” на којој је …

Ипак камата на рачунима за струју

5 (22) Грађанима, уколико касне са плаћањем рачуна током ванредног стања, нећемо обрачунавати камате, а …

Један коментар

  1. PRESKOČILI SMO STRUKU I ZNANJE U EPS!

    Svetska banka i MMF nisu zadovoljni reformama u EPS-u, menadžment EPS-a je dobio pojačanje od strane Majkla Stenlija. U zlatnom periodu razvoja i rada EPS-a s njim je rukovodio tim sastavljen od naših ljudi. Pod njihovim okriljem izgrađeni su rudnici uglja, TE i HE ipostignuta rekordna proizvodnja. Od pustanja HE Đerdap-2, 1982. god. nijedan novi pogon nije izgrađen. Kako je počelo EPS-om da rukovode, najpre češki đak Aca Obradović, koji pojma nema o proizvodnji električne energije, zatim pečenjar Grčić, koji je do juče spremao roštilj, sada je na čelu giganta zvani EPS, umesto upošljavanja najkvalitetnije i stručne kadrove, koji znaju problematiku i ekonomiju proizvodnje struje, postavljaju se partijski kadrovi, poslušnici i klimoglavci, a sada i bankari iz Svetske banke, neće biti dobro. Čudi me kako na ovo gleda ugledni prof. dr B. Kovačević, predsednik NO EPS-a, zatim prof. dr Rajaković, što ne skrenu pažnju ministru Antiću i ΛV. Ovakvim vođenjem, EPS će propasti, prodaće se za džabaluk strancima i to je to sa našom samostalnošću, a pare će otići u pametne ruke. Na kraju sve to će platiti potrošač, tj. narod.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend