fbpx

Још шест локалних самоуправа Србије у партнерству са УСАИД у борби против корупције

1
(2)

Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) потписала је данас споразум о разумевању са представницима седам локалних самоуправа из Србије у циљу јачања напора у борби против корупције и развоја транспарентне, инклузивне и одговорне локалне власти.

Споразум су потписали представници Ниша, Kрагујеваца, Сремске Митровице, Новог Пазара, Жабља и Старог града и тако се придружили Врању, Шапцу, Сомбору, Врњачкој Бањи, Рашки, Димитровграду и Сјеници који сарађују унапређењу транспарентност и већем учешћу јавности у доношењу одлука на локалном нивоу.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић казао је да је програм подршке УСАИД-а локалним самоуправама у Србији већ дао резултате, јер су поред осталог градови и општине донели нове антикорупцијске планове и повећали учешће грађана у планирању буџета кроз транспарентне поступке.

„То је и један од циљева реформе јавне управе како би се у сваком делу Србије и у сваком административном поступку обезбедило да се грађани осећају достојанствено и да се питају, односно да схвате да нису сервис управе, већ обрнуто“, казао је он.

Ружић је навео да је његово министарство већ урадило измену регулативе како примери добре праксе не би били само изузетак него правило.

Подсетио је да су изменама Закона о локалној самоуправи јасно одређене смернице за транспарентност вођења поступака, као и учешће грађана у томе.

„Значајно је и да ћемо од 1. септембра 2020. имати централни регистар становништва, који ће представљати круну досадашњег просцеса дигитализације, у којој ће се наћи 13-14 евиденција грађана попут матичних кљига, књиге држављана“ рекао је Ружић.

Истакао је да је тренутно у јавној расправи и закон о референдуму и народној иницијативи, чиме ће се још више подстаћи грађани да учествују у променама у својој земљи и свом граду.

Најавио је и да ће Министарство награђивати локалне самоуправе које су се истакле по примрим добре праксе, а фонд за награде ће износити 10 милиона динара.

Директор мисије УСАИД-а у Србији Мајк Де ла Роса подсетио је да је према прошлогодишњем истраживању спроведеном на читавој територији Србије, корупција једна од главних брига грађана Србије.

Истраживање је показало да, како је навео, 57 одсто грађана сматра да је корупција распрострањена у Србији и да има велики утицај на друштво, а такво стање је утицало и на назадовању Србије на листи индекса корупције организације Транспаренси интернешнал.

„Верујемо да локалне самоуправе имају посебно важну улогу у борби против корупције јер су најближе грађанима“, изјавио је Де ла Роса.

Он је навео да су неки од основних принципа реформе јавне управе већа транспарентност и инклузивност грађана у доношење политика, јер се једино тако ствара веће поверење грађана у ово што се ради и подиже се квалитет одлука које се доносе.

Истакнуто је да ће УСАИД наставити да пружа помоћ локалним самоуправама, независним надзорним институцијама и новооснованим одељењима за сузбијање корупције у судовима и тужилаштвима у оквиру свог четворогодишњег Пројекта за одговорну власт, чији је укупни буџет 8,5 милиона долара.

Откако је прошле године успоставио сарадњу са УСАИД-овим Пројектом за одговорну власт, Град Сомбор је организовао јавне расправе о буџету у 22 месне заједнице и пет средњих школа како би грађани могли да учествују у планирању локалног буџета.

Начелница градске управе Сомбора Хелена Роксанић Муслин рекла је да су поред осталог средњошколци одабрали пројекте који ће се наћи у буџету града за наредну годину, а који се односе на потребе у њиховим школама, попут куповине опреме за наставу и реновирање простора за наставу.

Додала је да је Сомбор са УСАИД-ом радио на пројекту успостављања јединственог управног места које је отворено у септембру ове године, а које повезује локалну пореску администрацију и јавна комунална предзећа.

Заменик градоначелника Врања Ненад Антић казао је да је уз помоћ УСАДИ-а израђена нова интернет страница града са информацијама о активностима локалне самоуправе, градским службама које пружају услуге грађанима и буџету, чиме ће грађанима бити омогућено да активно учествују у процесу доношења одлука на локалном нивоу.
„Нови сајт Врања ће бити доступан за десетак дана и у потпуности је усклађен са бренд стратегијом града“, казао је он.

Додао је и да уз помоћ УСАИД-а и стручњака Транспарентности Србија урађена ревизија антикорупцијског плана за Врање, а ускоро треба да буду изабрани и чланови Локалног антикорупцијског форума, тела које ће надгледати спровођење тог плана.

Из УСАИД-а су нагласили да ће наставити да пружају помоћ локалним самоуправама, независним надзорним институцијама и новооснованим одељењима за сузбијање корупције у судовима и тужилаштвима у оквиру свог четворогодишњег Пројекта за одговорну власт, чији је укупни буџет 8,5 милиона долара.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЕПС наместио тендер од 1,15 милиона евра

4.3 (6) Трагови напредњачког криминала су остављени и на порталу јавних набавки. Један од њих …

Миланко Шеклер: „Мулти-левел“ систем добијања избора у Србији – нова, „напредна“ верзија

4.7 (14) Основни проблем са светом је што су будале превише самоуверене, а паметни људи …

Један коментар

  1. УСАИД потписао уговор о партнерству са представницима власти земље која је највећи генератор корупције у Европи ?
    Ха, ха, ха, ха…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *