Хроника

ЈСП „Крагујевац” враћа Крагујевчанима скоро милион евра

Крагујевац – На стотине Крагујевчана сваког дана хрли ка Јавном стамбеном предузећу „Крагујевац”, не да би платили комуналне рачуне него да би добили 1.764 динара, колико им, испоставило се, дугује ова градска фирма. За оне који се уморе чекајући у дугачком реду постављене су клупе испред улаза, а због великих гужви и опасности од ширења короне службеници предузећа однедавно звоне и на кућна врата, доносећи припремљену документацију. Од 31. јула када је градско веће донело одлуку да се потрошачима врати новац, споразум са ЈСП потписало је 2.300 Крагујевчана.

ЈСП „Крагујевац” од 2003. године руководи системом обједињене наплате, који подразумава наплату свих комуналних услуга, осим оне коју пружа градско предузеће „Водовод и канализација”. На рачунима је приказан трошак за грејање, одношење смећа, својевремено се тако плаћала еколошка такса, данас су у систему обједињене наплате поједине стамбене заједнице, али се 2014. године појавила и сасвим чудна ставка, шифрована као „накнада за вођење матичне евиденције корисника услуга”.

По овој ставци, Крагујевчани су заправо били у обавези да по цени од 49 динара месечно плаћају припрему и штампање рачуна који су им слати на кућне адресе, иако је реч о посве уобичајеном послу канцеларијских службеника једног предузећа које се дотира из градског буџета. Једноставно речено, да рачуни нису штампани не би ни могли да буду наплаћени, али је ЈСП „Крагујевац” очито имало намеру да додатно завуче руку у џепове грађана, не дајући им право објашњење шта значи „матична евиденција”.

Не само да су Крагујевчани пуних шест година били изложени непотребном трошку већ се овог лета испоставило да је и само решење о наплати „матичне евиденције” било противзаконито. Новој власти није преостало ништа друго него да поништи решење из 2014. године, али је донета одлука да се Крагујевчанима, уместо за шест, врати новац само за три године. Будући да ЈСП има 60.500 корисника, из буџета града ће за ову намену морати да буде издвојено безмало милион евра, прецизније 107 милиона динара.

‒ Решење о наплати „матичне евиденције” из 2014. године, које није било усклађено за законом, потписао је тадашњи градоначелник Верољуб Стевановић. Према мишљењу градског правобраниоца, накнаду штете грађанима могуће је извршити само за три године – каже директорка ЈСП Снежана Ћирковић.

О враћању новца бруји цео град, али поједини Крагујевчани не желе да им на рачун буде уплаћено само 1.764 динара, колико им следује за предвиђене три године већ желе да туже ЈСП и наплате дуг за целих шест година. Пошто су се неки већ обратили својим правним заступницима, уследила је реакција градског правобраниоца Бранка Петронијевића који је упутио притужбе адвокатским коморама Крагујевца и Србије.

‒ У граду су се појавили памфлети са бројевима телефона појединих адвоката у којима се на крајње непримерен начин нуде услуге за остваривање права грађана пред крагујевачким Основним судом, у намери да се кроз повећање трошкова поступка оствари лична корист. То је супротно члану 24. Закона о адвокатури и члану 17. Кодекса професионалне етике адвокта – наводи правобранилац Петронијевић.

Како ствари стоје, крагујевачки буџет би се због незаконите наплате „матичне евиденције” могао суочити са много већим изазовима него што је планирала тек изабрана власт. Тим пре што ЈСП „Крагујевац”, према речима директорке Ћирковић, није прописало временски рок у оквиру којег су грађани обавезни да склопе споразум о враћању новца.

Бране Карталовић, Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!